hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 廿分班巴士,輪椅等下架
開啟左側

[經歷分享/報告] 廿分班巴士,輪椅等下架

ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-21 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2021-8-20 23:48
乜都 Murphy's Law 咁其實唔需要討論
反正點做嘅最 worst case 都係 data 有問題有客信錯料而已 ...

最慘係呢啲最worst case好大機會成日發生
滿座牌就話法例要求做下樣WFC
System都可以bug fix下
ETA雖然間唔中有問題但通常都起碼八九成準
人手update status呢啲可靠度隨時得50%嘅人手方法都唔知有咩嘢可以improve
KE7066 發表於 2021-8-21 00:20 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-21 00:02
最慘係呢啲最worst case好大機會成日發生
滿座牌就話法例要求做下樣WFC
System都可以bug fix下

真係咁擔心資料準確性我諗新城應該答到你大概有幾準
之前唔少特殊點客/氧氣瓶都係直接靠車長入落八達通機

最起碼人手呢個方案對新城而言成本不大、簡單實行,唔需要話搞一大堆 sensor 試完又等,等到下世紀先推到
EX-TL 發表於 2021-8-21 00:58 | 顯示全部樓層
水塘位以前電視機位置可以賣廣告, 加咗輪椅背墊賣唔到.

輪椅位需要成本, 水塘位除咗扶手柱就冇成本, 仲多啲位賣吓廣告, 企多幾個人, 收多幾個人車錢.

笑就講完, 我個人當然贊成水塘位整埋輪椅位.

初期市區車改成雙輪椅位後, 近一兩年都調左好多入新界, 例如67M 72 99, 反而本身改雙輪椅畀客用, 例如17多數係水塘, 601改用V6X, 雙輪椅車大幅減少.

兩條H線最初係指定派雙輪椅AVC, 結果日日出唔齊, 甚至可以冇雙輪椅派車, 就算架AVC派咗去第二度, 班部雙輪椅雙層嚟替, 都好合理.

又好似1A呢條線, 試過雙輪椅位都爆滿, 有第三架輪椅上唔到, 但呢一刻嘅1A因為要就支付工具, 派出單輪椅車行走, 唔敢想像再係咁多輪椅等1A, 有幾多輪椅因為咁而不斷溜後.

3ATENU部份有水塘的, 實在大得太誇張, 加裝輪椅背墊, 即使沒有輪椅使用, 乘客挨住企已經可以舒服啲.

社區人口老化嚴重, 係應該派更多雙輪椅車行走市區線或區內線, 惟因種種原因, 雙輪椅車未能行走相關路線.
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-21 01:32 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-8-21 00:58
水塘位以前電視機位置可以賣廣告, 加咗輪椅背墊賣唔到.

輪椅位需要成本, 水塘位除咗扶手柱就冇成本, 仲多 ...

派車彈性、fully utilize 車隊資源大過天
除非好似低排區硬性規定
其他例如雙輪椅行H綫呢啲只會淪為PR工程,唔擔保一定做到
HE7921 發表於 2021-8-21 06:55 來自手機 | 顯示全部樓層
但諷刺既係城市脈搏色彩既九巴,無一部係雙輪椅位
 樓主| GU9338 發表於 2021-8-21 10:38 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-8-20 21:22
或者換一個思維,如果輪椅客真係需要搭巴士, 提前通知九巴(至少1-2小時前)就會在指定時間派架雙輪椅巴士,
咁 ...

係我個情況下唔 work
本身我係想搭 1320 個班車
但因為我遲出咗門口接人,最後係搭 1340 個班
S3bl430 發表於 2021-8-21 11:34 | 顯示全部樓層

咁依個問題看來唔會有解決可能,
提供預約服務, 你地話實際會放鴿子,輪椅客鍾意walk in
提供實時輪椅顯示又話會司機會撳錯野,而且亦唔會阻止到上幾個站有另外輪椅客上車的可能
將水塘車改為雙輪椅車, 車隊雙輪椅車數量只會由近200架增加至300多架, 依百幾架車係唔係真係咁有效解決問題? 佔九巴10%客量都無囉
更何況部份短途密車線係需要水塘車多於雙輪椅(例如213M)

不如諗下點樣分配雙輪椅車,然後再諗是否需要改裝更多巴士作雙輪椅車
個人想到以下優先派雙輪椅車作掛牌車的原則
*疏車線=非繁開20分鐘或以上
1.途經醫院的區內線
2.途經醫院的疏車區外線(例如73A),且路線服務無法被港鐵取代
3.鄉郊而可以行長車的主要接駁路線(例如73,75K,76K,78K,79K,92,99(299X不算))
4.市區/新界疏車流水線
...

錯字連篇
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-21 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-8-20 21:22
或者換一個思維,如果輪椅客真係需要搭巴士, 提前通知九巴(至少1-2小時前)就會在指定時間派架雙輪椅巴士,
咁 ...

同P綫預約系統一樣
一改行程就冇用,尤其輪椅使用者係外出途中遇到嘅障礙而耽誤往往比其他人多

其實簡單啲
日間非繁15分鐘以上嘅路綫同醫院綫盡出雙輪椅已經解決大部分問題,密車綫就算等多班都唔算太辛苦
S3bl430 發表於 2021-8-21 11:55 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-21 11:36
同P綫預約系統一樣
一改行程就冇用,尤其輪椅使用者係外出途中遇到嘅障礙而耽誤往往比其他人多

依家九巴都幾多線開15分鐘以上, 咁分分鐘要改多4-500架車才能滿足需求

有個折衷方法系固定雙輪椅車開車時間,
例如有些路線每1小時固定開一班雙輪椅車

就好似以前九巴試過分開88K單層低地台和普通服務的開車班次
錯字連篇
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-21 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-8-21 11:55
依家九巴都幾多線開15分鐘以上, 咁分分鐘要改多4-500架車才能滿足需求

有個折衷方法系固定雙輪椅車開車 ...

15定20可以再諗
例如你個list都合理