hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴於荔枝角道設立79X站牌 及 站位資訊 ...
開啟左側

[路線消息] 城巴於荔枝角道設立79X站牌 及 站位資訊

kmb71k 發表於 2021-8-23 00:45 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2021-8-23 00:29
但如果擺香園圍,經沙公、兜埋皇后山,跟277A走有冇得傾?咁即使唔入聯和墟,都叫掂到外圍。 ...

如果香園圍口岸要開新線出巿區
應該會喺招標果陣招埋
唔會事後拉其他路線入去

以上回應,是否可行?是否合適?
asv98.kw131 發表於 2021-8-23 01:28 來自手機 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2021-8-22 19:20
傳聞西九線全日,東九同過海線只做兩味

全日線通常會星期日開,唔知會唔會係 29 號呢?如果真係 29 號開,呢三、四日應該有通告。
如果 9 月 1 號開就應該最快要 25 號先公佈。
chamberlain 發表於 2021-8-23 01:40 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-8-22 23:00
79X, 如果維持依條走線, 晚上返皇后山客量應會有驚喜(甚有機會俾沙頭角公路居民當作鐵路接駁線咁用),
但 ...

277A做全日難啲喎,下下沙頭角出黎,班次開唔到好密
busnrail_fans 發表於 2021-8-23 01:42 | 顯示全部樓層

chamberlain 發表於 2021-8-22 23:25
其實翠麗上水圍一帶好慘,明明人口都多
好多區外線都唔經呢邊,隔離既天平都係近幾年先多條全日277E
全部線 ...

基本上近年新開嗰啲主打粉嶺北同埋上水北嘅對外線,都係冇鳳翠份
計有73B, 270D, 279A, 673, 978A同埋E43

最離譜嘅都係270D, 978A同埋E43,過咗馬適路同埋天平總站之後,係都要專登屈返出去紅場十字路口上雞迴去清河上水南,都唔益翠麗嘅
978A要去主線嘅客倉彩園清客,都尚且講得通
但係270D清河嗰邊,後期270B全日化之後出九龍方向都經清河,仲要繼續專登經清河
E43北區段本身就係將所有A43/P唔serve嘅北區市鎮地區串連起嚟,唯獨都係冇翠麗份
不過以E43嘅世界級走線,翠麗人都係得物無所用

唔計277E/P、T277回程同埋兩條通宵線,就得返673P呢條雞肋線
東老隧早繁乜嘢環境,大家懂的

chamberlain 發表於 2021-8-23 01:54 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2021-8-23 01:42
基本上近年新開嗰啲主打粉嶺北同埋上水北嘅對外線,都係冇鳳翠份
計有73B, 270D, 279A, 673, 978A同埋E43 ...

聯和>天平>翠麗>寶石湖路上公路
根本呢個係最順既行法,而且翠麗又少區外線,比天平離火車站更遠,點會冇得做
屈去雞嶺咁行又係白痴,個邊塞到傻,以前舊線做落係咁,而家新線應該糾正返
270D仲要兜兩次雞嶺,就係為左入一入清河邨,仲要唔係客倉
978A咁行其實都講唔通,已經有978B經彩園,啲分工重疊晒,
978A去埋天平已經頂閘咁濟,都要陪兜雞嶺同彩園浪費多10分鐘
最理想應該係978華慧園右轉上公路,978B經清河彩園,978A經天平翠麗
asv98.kw131 發表於 2021-8-23 01:56 來自手機 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2021-8-23 01:40
277A做全日難啲喎,下下沙頭角出黎,班次開唔到好密

其實 30 - 60 分鐘一班已經可以,唔需要話好密車。
客量方面,我諗好過 74D,起碼沙公有郊遊客。
limited 發表於 2021-8-23 02:47 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2021-8-22 23:25
冇理由皇后山有兩條一樣目的地嘅路線㗎喎⋯⋯
規模頂多同水泉澳差唔多。
跟 277A 行,經皇后山,夠曬。 ...

79X 如果開(半)全日, 建議旺角至長沙灣西一段應該跟118咁行
另開一至五特別車79P上繁經欖隧去美孚, 荔枝角, 欽州街總站; 下繁相反

10598C 發表於 2021-8-23 05:23 來自手機 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2021-8-22 19:33
但旺角返皇后山超快

得單向旺角返皇后山有吸引力...
但唔好忘記回程菜街站隔離就已經係火車
Given菜街返皇后山跟79X走線,清晨完全唔塞車,揸車都要34分鐘,同火車粉嶺至旺角東時間完全相同
睇嚟79X連時間上都係有限吸引力
當然地方唔近地鐵向來就算慢少少,巴士都有吸引力,只係79X觀感實在差而且客源太少

何況去程經弼街已經有點偏離旺角旺區地帶
打後深水埗長沙灣就更加不在話下,望住目的地冇得落車仲要入埋旺角黑洞先有得落車,落車位置又要係較為偏離黃金一帶嘅荔枝角道
eric278 發表於 2021-8-23 06:34 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2021-8-22 23:51
冇得俾沙頭角居民當作鐵路接駁線咁用

架車唔經粉嶺同聯和墟,青沙公路巴士轉乘站下一站到大塘湖,沿沙頭 ...

沙頭角公路「磚窰」站已於今年1月25日重置,所以79X回程過龍山隧道後第一個站已經是「磚窰」而不是「大塘湖」。

還看香港公交
mtrA279-262 發表於 2021-8-23 07:39 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-8-23 05:23
得單向旺角返皇后山有吸引力...
但唔好忘記回程菜街站隔離就已經係火車
Given菜街返皇后山跟79X走線,清 ...

粉嶺站離皇后山係有一大段距離
呢段時間都要計埋