hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 30X 更改行車路線
開啟左側

[服務調整] 九巴 30X 更改行車路線

dominic023 發表於 2021-8-25 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-8-25 00:14
除了大河道,8咪半其實都有唔少人等30X,所以都冇乜辦法。
如果30X踢過去大涌道,分分鐘連8咪半愉城的客 ...

建議踢30x入美環街唔肯,連建議改個8咪半站位前過屯元天去葵芳線啲都唔肯。
完全唔諗住佢會肯改快。

至於成日話俾版友話荃景圍當初九巴俾你直出大涌道都唔要,其實荃景圍實要架,不過就唔駛連荔長深都飛走既。

市中心議員先至反對晒30x飛走市中心同荔長深。
2076 發表於 2021-8-25 00:51 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2021-8-25 00:33
建議踢30x入美環街唔肯,連建議改個8咪半站位前過屯元天去葵芳線啲都唔肯。
完全唔諗住佢會肯改快。

基本上愉城8咪半行街客係唔會去美環街搭車,連去愉城總站搭車的客都係少數。
對愉城同8咪半來講,其實真係青公個站30X先有可能執到少少客。
抗議962B重組
還我962全日服務
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-25 01:46 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-8-25 00:14
除了大河道,8咪半其實都有唔少人等30X,所以都冇乜辦法。
如果30X踢過去大涌道,分分鐘連8咪半愉城的客 ...

之前搭30X係8咪半上車既客都係一個起兩個止...
同埋除非真係好唔想行/234X走左車而30X又就快有
如果唔係既正路都去大涌道上車

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
toyl 發表於 2021-8-25 13:39 | 顯示全部樓層

tommyng1101 發表於 2021-8-23 22:54
打工仔好慘呀收工都要行一段路去塔屯馬綫

忻德尊依家紅頂平過巴士,30X依家入完如心要行返轉頭至停到呢個站,無謂死捱又好似應該咁做喎!
橫窩仔街呢個站都幾慘,33A慢到嘔,想落地底荃灣/荃灣西/大窩口 3個站都要行15分鐘…
238X行去荃灣工業中心又要行8分鐘,30X改停呢個站可以執走十幾個客賺多佢2.6,33A又多返幾個位比山上搭!
唔想比街巿頂死巴士站,其實應該行半條沙咀道停鹹田街再半條楊屋道咁就最理想。
不過為咗如心補償包伏,或者要忍多陣,街巿都少客上車先有機會成事。
Ricky403 發表於 2021-8-25 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2021-8-25 00:33
完全唔諗住佢會肯改快。

因為30X拉入如心之後總客量係不升反減
頭段客見到兜如心個個都怕
九巴仲唔改,咪蝕多啲
其實48P都差唔多,又係兜如心搞到成班客荃灣站就落哂
1234567 發表於 2021-8-25 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2021-8-25 13:39
忻德尊依家紅頂平過巴士,30X依家入完如心要行返轉頭至停到呢個站,無謂死捱又好似應該咁做喎!
橫窩仔街 ...

沙咀道仲塞過楊屋道 楊屋道少好多燈
天空之神 發表於 2021-8-25 18:23 | 顯示全部樓層

完全唔諗住佢會肯改快。

係飛走深長荔無補償

個個見到樓下條線全日入尖沙咀出哂水啦

又慳到車又可以轉特快明明係雙贏

不過,蘇州過後舞艇搭,

敬酒唔飲飲罰酒,對荃景圍而言只會愈改愈慢

結果應該會係連返荃威都會改埋入楊屋道

但唔會再將九龍段加快,再進一步減班

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
YY487 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

.
AVD1 發表於 2021-8-25 23:17 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-25 18:23
係飛走深長荔無補償

做得呢 D 重組冇理由唔知無啦啦飛左成個區又冇野補會比人否決機會有幾大,
青衣都識 41A/44,元朗都識 68X/268X。
仲有,九巴玩呢 D 重組係想做,唔會一年上完 RDP 就唔再出現。

41 已經係例子,出現左起 RDP (RRP) 幾多次?
九記係想做就會不斷重提拉上區議會博通過。
30X 特快出現左幾多次?
就算 63X 上西九龍走廊印象中都好似上過 RDP 兩次先過。

根本有 D 野名義上就好似話比左你你唔要,
但其實內裡當年只係求其搵 D 野擺上西九龍走廊,
過到就過,過唔到就算。真心我又唔覺得九記有幾上心想將班客搶返黎。

反正係人都知有競爭自然就會有力去做,
冇競爭佢理得你死。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
shakugan2005 發表於 2021-8-25 23:24 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-8-25 23:17
做得呢 D 重組冇理由唔知無啦啦飛左成個區又冇野補會比人否決機會有幾大,
青衣都識 41A/44,元朗都識 68X ...

所以更加應該開放紅VAN上荃景圍, 九巴咁唔想做大可以比紅綠VAN做埋接駁荃灣站/荃灣西站果份
Ricky403 發表於 2021-8-25 23:31 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-8-25 18:23
係飛走深長荔無補償

其實荃景圍得罪屯門同富亨啲乜?
不如咁講,66X成條取消換尖沙咀特快,睇下大興山景會唔會過
又或者,黎個更加玩野啲嘅,59X雙向改經西九龍走廊,加快回車疏導屯轉客
屯碼牛記得支持啊
.