hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【兩A直通】33A改33X逆走、38A縮短
開啟左側

【兩A直通】33A改33X逆走、38A縮短

樓主| Ricky403 發表於 2021-9-2 18:14 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-9-2 17:17
油麻地段新填地街由朝塞到晚,而家 google map 篤線都要 46 分鐘,停埋站真係可以多 10 分鐘就行完?
...

我係參考九巴網個全程行車時間
佐敦(廣東道)去返而家33A新填地街分站要8分鐘嘅話,全程就56分鐘

如果話驚果欄塞車影響38A回程班次
可以考慮荃葵方向車長改喺葵興站休息
38A回程大部分班次都淨係畀20分鐘行車
返到海濱清完客直接做返出葵興,清客後再出九龍
.
tonychow 發表於 2021-9-2 18:35 | 顯示全部樓層

如果海濱唔多人去葵興,加個 BBI 然後順走算數啦
即係海濱 - 大窩口站 - 大窩口道 - 33A 走線
回程上角街調頭,健全街落青公 38A 走線
分分鐘仲減到車,最多加堆大西北線 BBI
到時 38A 就可以 3 架車同 238X 一齊拆兩條

S3V1742C 發表於 2021-9-3 15:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-3 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-9-3 15:58
咪就係33A縮去海濱做總站有海濱著數
由3架變8架

你都唔會畀海濱拎走哂呢八架啦聰明
S3V1742C 發表於 2021-9-7 09:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-7 13:14 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-9-7 09:07
海濱緊係可以攞8架車
前題係38A果3架車要黎無條件重組
講真33A縮入海濱做總站

海濱拎得走33A 8架,佢地實要求抽走幾架去換取更需要嘅服務 (instead of 碌到沒完沒了嘅33A)
你又劑唔劑先...再者拎走葵盛37M 3架,先唔理運署畀唔畀你郁鐵路駁腳,淨係新線葵盛要同其他區分已經詐硬你型
.
S3V1742C 發表於 2021-9-10 15:37 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-10 15:46 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-9-10 15:37
有8架車比佢地已經執到 仲想點
直頭係海濱提升服務質素

嗱,我就唔同意乜都用車數去計
車數決定到嘅係班次而已
無論班次開得密與疏,都要條線有用至得

海濱本身活動都係傾向去荃灣區
去大窩口邨葵涌邨係無乜用
將38A完全併入33A,至少都要拎出黎嘅三架幫到海濱,先算公平

而家咁行,至少海濱38A係有加密,亦留有一手防回程甩班
33A咪圓咗你願望,起碼去程最遠落到油麻地同佐敦邊皮囉
.
S3V1742C 發表於 2021-9-10 16:18 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
269X 發表於 2021-9-10 22:50 | 顯示全部樓層

33A 係西站上新區工業區接駁線,唔少大西北人都會用