hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E36A短途宣傳法
開啟左側

[經歷分享/報告] E36A短途宣傳法

andy92 發表於 2021-8-31 09:12 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-8-31 08:04
如果早繁是指七點幾八點左右的話,同時段A33X景峰站可以上超過十個。

當年$27.7繞路版A33X紅橋亦似無咁 ...

A33X 景峰上一定有窗口位,A36 可能得走廊位
1320 發表於 2021-8-31 10:20 | 顯示全部樓層
問題係現時班次0吸引力
The Designer
arfung 發表於 2021-8-31 10:49 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-8-31 08:50
E36A條走線咁騎呢好難有人想搭喎

屯門市中心/紅橋/天水圍南往返東涌都可以既~E36A較岩時間唔駛等太耐車既都OK快
不過屯門就要被上浮車費咁解。

騎呢係對於元朗來說,逆行又不入大馬路,加上轉入天水圍感覺兜路(對比A/E36來說)
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-31 11:06 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-8-31 10:49
屯門市中心/紅橋/天水圍南往返東涌都可以既~E36A較岩時間唔駛等太耐車既都OK快
不過屯門就要被上浮車費咁 ...

元朗偏安走綫純粹為咗迎合返逸東/東涌北(相對東涌市中心)偏少嘅客量
同避走元朗大馬路嘅E36/E36S

轉車站前後兩邊嘅客源比較均等的話
就唔會好似部份屯轉路綫咁出現頭重尾輕或頭輕尾重情況
(一廂情願地打算)屯赤轉車站落幾多客,要又大概上返差唔多嘅客,妄想達到資源盡用同提高效率

不過現實情況係正常都會喺東涌市轉區內綫,唔會同你喺屯赤等30分鐘轉車
如果以前青馬就已經有E36A,東涌西/北集中所有去新界需求有E31/E32A/E36A三條綫聯合班次,青馬轉乘有協同效應反而易做到類似屯轉幾飛轉幾飛
而家行屯赤就只會打散需求,無協同效應

不過E36A主菜仍然要等返全面通關中國
然後可以轉B3X同B1
 樓主| AE367 發表於 2021-8-31 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層
JV1376 發表於 2021-8-30 21:28
呢度又開始幻想搞其他元天機場線,係要將全部元天機場線停屯公三站

停屯公三站可以限時停架嘛(往機場星期一至六0900後,往元朗天水圍方向1700前和1900後,而紅色假期來回就全日停),只要避開多人搭的時段即可。

A29停觀塘道又唔見將軍澳班人嘈。
tina 發表於 2021-8-31 16:25 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2021-8-31 16:19
停屯公三站可以限時停架嘛(往機場星期一至六0900後,往元朗天水圍方向1700前和1900後,而紅色假期來回就 ...

有時屯公係繁忙時間外都會炒架
265B 22年不變
andrewyl 發表於 2021-8-31 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2021-8-31 16:25
有時屯公係繁忙時間外都會炒架

早知會係咁講,所以我都係話改 E37 加停,
A37 照唔停。
 樓主| AE367 發表於 2021-8-31 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
其實屯公塞還塞,如果停華都/大會堂,嗰兩個站係屯公內道,被石壆隔住,屯公塞未必影響呢兩個站。依家A36/A37/E36/E37不停,結果因快得慢。
 樓主| AE367 發表於 2021-8-31 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2021-8-30 08:29
其實可以sell吓A36元朗特快來往屯門紅橋,10-15分鐘,同的士差唔多時間,只須的士3分1價錢 ...

唔停屯市已經輸曬啦
石頭 發表於 2021-9-1 00:15 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-31 11:06
元朗偏安走綫純粹為咗迎合返逸東/東涌北(相對東涌市中心)偏少嘅客量
同避走元朗大馬路嘅E36/E36S

天耀去朗屏好近,條E36A咁樣兜大圈超樣衰,

唔想行大馬路,又想兜夠行車里數,

仍然可以天耀>朗屏>東頭工業區>形點>錦上路咁樣順住去,

搏有錦田客都好丫~