hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區 ...
開啟左側

【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區

Snoopy@FB8617 發表於 2021-9-9 17:55 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-9-9 14:09
1. 長荔街係做上繁返工同星期日近長廣啲教會嘅信徒,只限朝早
平日下繁有34P招呼番柴灣角放工返長深
荔枝 ...

其他唔講
剩係講第一點本身美孚>北河街正常10分鐘到
改完後假設美孚>旺角道口5分鐘
入菜街兜返出彌敦道5分鐘
弼街上到用北河街5分鐘?

都唔講中間旺角個塞車loop
好似而家咁google map咁行都22分鐘
原有路線就9分鐘搞掂同直接宣佈唔做無分別
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
SE7378 發表於 2021-9-9 18:42 | 顯示全部樓層
西約同大涌道出深長荔,34X 基本上係送客俾紅小 + MTR;
油尖旺特快的確比深長荔更值得做,但如果完全顧此失彼,
似乎就無咁容易過到西約同深水埗嗰關。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-9 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-9-9 17:12
我就好好奇用車係咪咁緊
如果慢線用 4 正 1 蛇但照行長沙灣道,經茘枝角度、界限街調頭,淨返 7 架車應該仲 ...

用車有幾緊其實係睇班次嘅
如果拆出黎唔係各20分鐘一班,而係各30分鐘一班,咁當然唔緊啦

正如我開頭都講咗,234X單獨拆深長荔段出黎會唔夠客,所以要靠吸去程旺角客黎彌補不足
除非你又話夾邊度邊度做,而邊度邊度又同意咁拆法嘅話,否則個限制基本上梗咗無得搞
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-9 19:37 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-9-9 17:55
其他唔講
剩係講第一點本身美孚>北河街正常10分鐘到
改完後假設美孚>旺角道口5分鐘

你拋到美孚去北河街用10分鐘就得,弼街去北河街點解唔可以2+1+2,5分鐘搞掂?

嗱,要公平比較,就應該apple to apple,同一個時段去比
每日日間234X美孚去欽州街係要15分鐘左右
同樣時間34X美孚開車夠去到太子
太子去北河街5分鐘呢度就無疑問啦?
至於旺角塞車,菜街其實平日唔算塞,只係人同車都多,停多一次燈咁囉,但美孚飛西廊直剷入去客量保證喎

34X同改前234X打和位係黃竹街
非繁根本荔同長都少客,係深同後面太子多啲,畀有客區至少可以直入,其實係有道理
再者西約大涌道直出可以一車去番成個長荔深 (只係時間慢咗),唔想坐回頭路仲有美孚同站三飛車海轉乘
呢類補償都唔合理嘅話,其實好多路線都無辦法改啲野去吸客
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-9 19:51 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-9-9 18:42
西約同大涌道出深長荔,34X 基本上係送客俾紅小 + MTR;
油尖旺特快的確比深長荔更值得做,但如果完全顧此 ...

其實ching都認為油尖旺特快更值得做啦,只係深長荔嘅補償合唔合理
其實34X咁做最趕都係長沙灣客,深水埗客繼續坐,都係多幾分鐘,同鐵路加駁腳相比變化唔大
當然仲有AN1/2紅小,但正正係因為AN1/2紅小可以食番原234X為數唔多嘅長沙灣客,福來邨祈德尊嗰邊仲有部分去長沙灣嘅客可以考慮過檔30X,所以先開放咗呢個可能性

最後為免誤解,我要再重申西約荃德大涌道係繼續有直車出深長荔,只係除下繁外行法唔同,行車時間視乎目的地可能慢最多15分鐘
但要留意建議並無剝奪直車,所以考慮嘅點應該係油尖旺客嘅快同可唔可以彌補番對深長荔客時間慢咗或無咁就腳嘅影響
Snoopy@FB8617 發表於 2021-9-10 02:09 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-9 19:37
你拋到美孚去北河街用10分鐘就得,弼街去北河街點解唔可以2+1+2,5分鐘搞掂?

嗱,要公平比較,就應該 ...

利申返做行車時間比較既時候用蝴蝶谷道交界起計
反正美孚站計起兩種走法都係一齊加時
(edit on 20210910:Sorry無留意新234X唔停美孚
更正美孚站起計12-13分鐘)
234X:
https://youtu.be/vLhzr7BNmf4?t=1080
https://youtu.be/GJpWSrc5_NE?t=1201
https://youtu.be/oZStkX_ZAgQ?t=1109
30X:
https://youtu.be/kjlpBU5_cuM?t=1674
https://youtu.be/oZStkX_ZAgQ?t=1109
兩份版友客量報告時間相約
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... wthread&tid=1106542
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... &page=14#pid4541692(#136)

問題係菜街loop發作率好高呢
作為一個正常客點搏?
都唔講而家日間西廊落橋位都間唔中多車要過一兩轉燈位
多出既行車時間係5-20分鐘
班班買大細

Again
如果又係抱住深長荔就係無客
油尖旺先有客既好難討論
明明大家數既都明顯睇到個客源按時間shift
係都要堅持玩深長荔班客

最基本頭班到朝早九點十點南行
都應該係深長多客過旺角先
下繁柴灣角落深長荔又係多客
旺角loop極大機會塞唔會有人諗34X
然後開3班34P 20-25分鐘一班
去頂而家15分鐘一班都做唔切既位

如果唔使做南行尖咀特快既逆向一條原線做晒
短線單邊太子止步/弼街起步
都應該夠已經差不多夠車用

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tonychow 發表於 2021-9-10 10:51 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-9-9 19:24
用車有幾緊其實係睇班次嘅
如果拆出黎唔係各20分鐘一班,而係各30分鐘一班,咁當然唔緊啦

又咁講,其實一加一減
去程無錯係會搭你條慢線去旺角,但回程會傾向搭咗快線
所以慢線只係多咗去程旺角客,但少咗成堆紅小客
要留意返佢地本身都係搭 234X 同紅小,以依家 234X 速度,的確有唔少人搭去旺角,行或者駁腳去兩個鐵路站都唔會快過搭 234X
所以我嘅估計係旺角特快吸唔到新客,加上價錢牌問題,搭巴士去深水埗無理由貴咗
結果係你倒走咗大部分長深茘客落紅小,但旺角去程難 upgrade;賺咗嘅只係旺角以南回流同 upgrade 咗嘅客,條數未必 cover 到
要留意就算你 upgrade 咗每個客 $2,如果倒走咗個 $9.4 嘅客,即係要 upgrade 到接近 4.7 個客或者有人回流先打和

至於如果真係車源唔夠,其實行茘枝角道太子調頭未必耐過你兜旺角,但起碼沿途可以有站先
剩返嘅旺角以南,雙向總站嘅話可以經三幹私牌,單方向 7 架車做到 20 唔太難

ky26042008 發表於 2021-9-10 13:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-9 19:37

嗱,要公平比較,就應該 ...

我會同你講,234x深長荔幾夜都會有人上落,反而夜晚10點後過咗旺角真係未必有人落車,如果旺角特快做得起234P一早全日咗啦

我會建議版友唔同時段搭吓234x睇吓啲客嘅分佈先出Po囉,如果真係咁改,AN Bus個老細應該會笑到訓唔著

當AN Bus同234x平行定線直接競爭都重有肉食,好明顯呢舊肥肉係非同小可,你咁樣送哂堆客比紅Van,人地第一樣諗應該係使唔使買車加強班次

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3V1742C + 1 + 10 如果旺角特快做得起234P一早全日咗啦.

查看全部評分

樓主| Ricky403 發表於 2021-9-10 14:46 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2021-9-10 13:11
我會同你講,234x深長荔幾夜都會有人上落,反而夜晚10點後過咗旺角真係未必有人落車,如果旺角特快做得起2 ...

你用夜晚十點後去講,紅小都收哂車啦
234X話就話有人去深長荔,幾個至十幾個囉
呢啲時段,未減到20分鐘一班,都算仁至義盡

「如果旺角特快做得起,234P駛早全日」
呢句係偽邏輯
都未有嘅服務,點樣直接推斷有無客?

而家AN紅小成日開先過234X
行車速度又實快過234X,收費都平
234X去程深長荔客有都掃走咗起碼一半
仲肥乜鬼肉呀,肥水流哂去別人田就有

所以不如趁去程旺角、回程尖沙咀客都仲接受到234X係一種選擇嗰陣
拿拿臨做番好佢,起碼吸鐵路客可以做大個餅
深長荔?有埋紅小後,除咗上下繁好啲之外,其餘時段只係入去停燈
.
S3V1742C 發表於 2021-9-10 15:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽