hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區 ...
開啟左側

【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區

Ricky403 發表於 2021-9-8 15:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

導讀
首個234X自拆建議
第二個234X自拆建議 (同時考慮荃葵其他小區)
荃葵油尖旺線仿效青沙短線模式改循環優劣
重組概念參考來源 (嗚謝cccchhhuuunnn站友)

前言
一直以黎建議234X加快荃尖車程,係希望資源可以更妥善運用。而家由尖沙咀一路停站停燈碌到美孚,每站上車人數都唔多,除上下繁柴灣角及荔枝角兩個工商貿區通勤客外幾乎無其他客視為首選。但234X又班次密,佔用較多繁忙路段,除繁忙時段擠塞影響頭站上車觀感外,亦間接限制其他區路線加強服務。

之前因為234X單獨拎深長荔段出黎唔夠客,所以諗過度過討論過唔少方法解決,例如夾深井做234E尖沙咀特快、40改路做觀深荃、30X倒轉荃灣段行車方向並兜西約、32改32X/232X分別補深長荔/尖沙咀,但係將深長荔或者尖沙咀搭落其他區,就會牽涉更多持分者,一旦要倒轉行、抽車或線換線,實會因為利益唔完全一致,即「啱唔啱用」而引起爭拗。

最近同其他站友討論過程,提到234X改快需要,扯到太子旺角去程客量,忽然間就使我諗起個一早睇完掉咗落垃圾桶,黎自cccchhhuuunnn兄嘅建議:
234X自拆,慢線改為經美孚後兜長荔街一圈,然後直剷旺角返原線。快線本來佢係建議夾深井來回直達旺角,不過我認為西約油尖旺本身夠客,深井會嫌慢無用,睇住慢線相應走位就ok。
如果唔考慮畀中葵涌有線入黎彌敦道 (無錯我又起飛腳咗某區),個概念其實唔錯,吉出黎嘅彌敦道南行,仲可以畀遙遠嘅將來35A/35X/36X加強服務。
反正北行逆通勤時段,客少又集中喺上葵,畀35X/36X學936一線走天涯20分鐘,好過兩條線30分鐘;通勤時段35A/X夾埋就夠密去拆。

當然,始終缺點係兩條循環,九龍尾站返荃灣,隨時甩哂班搞到吸到客都易走,30X又同樣海鮮班次,衰起上黎一齊走哂,下組又要隔20-25分鐘先到都唔出奇。
呢度無好辦法處理,唯有平日下繁開特班,做番柴灣角直出長深之餘,順手提供半空車清走荔枝角站同美孚站返荃灣嘅客,適當舒緩問題。
由於上繁美荔客量似乎相比長深唔太突出,加上唔同cccchhhuuunnn兄建議走線來源,即屯門九西邨巴咁樣特快落旺角之後仲要去油佐尖,處境有少許分別,因此經過多重考慮後上繁慢線會繼續經長沙灣道,放棄繞經長荔街一圈後直達太子旺角嘅走線。

大綱
只牽涉234X單一路線,全日分拆出34X短線及下午繁忙時間特別班次34P。
分拆過後,234X改為循環運作,轉型為油尖旺特快,往九龍取道西九龍公路直達高鐵站及尖沙咀,然後沿路返回旺角,再途經西九龍走廊直達荃灣。
34X為相應分拆出之短線,按234X路線到達太子後,繞經西洋菜南街,然後沿234X路線返回荃灣。因應客量分佈及為加強對前往旺角乘客之吸引力,於平日九時半及假日十時半起,美孚至旺角一段改經西九龍走廊,爾後方途經深長荔。乘客可以選用30X巴士、荃灣線、新增之34X與42A/60X/69X轉乘優惠,或AN紅小。
34P則由灣景花園開往深水埗基隆街分站,及由深水埗(欽州街)總站開往灣景花園,僅於下午繁忙時間開出幾班,旨在提供柴灣角直達長深及輔助30X、34X長荔及美孚往荃灣。
用車數量維持不變,但由於一轉行車時間由約154分鐘縮減至約105分鐘,將有助各線維持合理班次。

詳細資料
34X
行車路線:途經青山公路-荃灣段、大涌道、荃灣路、葵涌道、長沙灣道(東行)、(荔枝角道、西九龍走廊、太子道西、荔枝角道)@(長沙灣道)#、彌敦道、旺角道、西洋菜南街、亞皆老街、彌敦道、長沙灣道、荔枝角道、葵涌道、荃灣路、大涌道、沙咀道、大河道、青山公路-荃灣段、海興路、海安路、麗志路及青山公路-荃灣段。
@:普通班次行車路線
#:每日早上特別班次行車路線
停站:
  • 灣景花園總站
  • 麗城花園第一期
  • 荃景圍天橋
  • 大涌道福來邨
  • 祈德尊新邨
  • 美孚站
  • 長沙灣光昌街#
  • (⋯⋯)#
  • 太子站#
  • 旺角鴉蘭街@
  • 西洋菜南街
  • 旺角弼街
  • (⋯⋯)
  • 灣景花園總站
@只限普通班次停經
#只限每日早上之特別班次停經
普通班次每日平均行車時間約75.2分鐘
特別班次每日平均行車時間約81.1分鐘
(按九巴行車數據估算)
收費:
全程$9.4
美孚站往灣景花園$6.8
荃灣建明街往灣景花園$4.1
新增34X往旺角方向轉乘42A、60X或69X往佐敦(西九龍站)方向最多減$6.6之車資優惠
時間表:
灣景花園開
間隔(分鐘)
星期一至五
06:05-07:05
07:05-07:59
13/14
07:59-08:50
08:50-17:10
17:10-18:00
18:00-22:40
22:40-23:55
09:10或之前開出之班次途經長沙灣道往旺角
星期六
06:05-07:05
07:05-08:30
08:30-17:10
17:10-17:40
17:40-22:40
09:10或之前開出之班次途經長沙灣道往旺角
星期日及公眾假期
06:05-16:45
16:45-17:00
17:00-22:40
10:25或之前開出之班次途經長沙灣道往旺角

34P
行車路線:
往深水埗:途經青山公路-荃灣段、大涌道、荃灣路、葵涌道、長沙灣道及欽州街。
往灣景花園:途經欽州街、長沙灣道、荔枝角道、葵涌道、荃灣路、大涌道、沙咀道、大河道、青山公路-荃灣段、海興路、海安路、麗志路及青山公路-荃灣段。
停站:
往深水埗:
  • 灣景花園總站
  • (⋯⋯)
  • 深水埗九江街
  • 深水埗基隆街
往灣景花園:
  • 深水埗(欽州街)
  • 怡閣苑
  • (⋯⋯)
  • 灣景花園總站
往深水埗每日平均行車時間約32分鐘
往灣景花園每日平均行車時間約41分鐘
(按九巴ETA數據估算)
收費:
全程$9.4
美孚站往灣景花園$6.8
時間表:
灣景花園開
間隔 (分鐘)
深水埗(欽州街)開
間隔 (分鐘)
星期一至五
17:25
18:10
17:50
18:40
18:10
(三班)
(兩班)
星期六、日及公眾假期不設服務

234X
行車路線:途經青山公路-荃灣段、大涌道、荃灣路、葵涌道、青葵公路、西九龍公路、連翔道、佐敦道、匯民道、匯翔道、廣東道、梳士巴利道、彌敦道、亞皆老街、櫻桃街、西九龍走廊、荔枝角道、葵涌道、荃灣路、大涌道、沙咀道、大河道、青山公路-荃灣段、海興路、海安路、麗志路及青山公路-荃灣段。
停站:
  • 灣景花園總站
  • 麗城花園第一期
  • 荃景圍天橋
  • 大涌道福來邨
  • 祈德尊新邨
  • 西九龍站
  • 匯翔道
  • 柯士甸道
  • 新港中心
  • 北京道
  • 尖沙咀中間道
  • (⋯⋯)
  • 旺角山東街
  • 祈德尊新邨
  • (⋯⋯)
  • 灣景花園總站
每日平均行車時間約72.1分鐘 (按九巴行車數據估算)
收費:
全程$9.4
時間表:
灣景花園開
間隔(分鐘)
星期一至五
06:10-07:25
07:25-08:07
08:07-08:55
08:55-17:35
17:35-18:05
18:05-20:45
20:45-21:45
21:45-22:05
22:05-23:45
星期六
06:10-07:25
07:25-08:25
08:25-08:40
08:40-17:20
17:20-18:05
18:05-20:45
星期日及公眾假期
06:10-07:50
07:50-16:50
16:50-17:05
17:05-20:45
.
S3V1742C 發表於 2021-9-8 15:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-8 16:27 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-9-8 15:54
西站霸王又自肥
自己住西站範圍
最鍾意行出去祈德尊搭車

乜你咁得閒
呢幾年黎你都成日33A延長再延長啦

我搞嘅建議,起碼過程入面有觀察、有吸納唔同意見
所以先至有唔同特色嘅方案
至少荃灣我一定熟過你咁囉
.
WN4156 發表於 2021-9-8 22:12 | 顯示全部樓層

咁既班次,睇見都嘔血
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-8 22:17 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2021-9-8 22:12
咁既班次,睇見都嘔血

一條15分鐘一班,變做兩條20分鐘一班
出尖沙咀旺角都快咗
仲想點姐
你嫌太多行嘅,寫啲13-18、14-20畀你好冇?

*廢時被嫌核突,同埋尖沙咀兩繁係分散式,改咗少少234X上繁班次
.
天空之神 發表於 2021-9-9 12:47 | 顯示全部樓層
點睇都係荃灣西約自肥計劃黎

用車數唔提,一拆 2.5 條線可以分到幾多資源係疑問

深長荔因為 30X 往黃埔方向搬離荃灣西已經少左一條線由西站一帶返深長荔,而家直頭起埋佢地飛

假日係災難區,有去無返

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3V1742C + 1 + 10 荃灣西約自肥計劃

查看全部評分

.
peterkwan 發表於 2021-9-9 13:46 | 顯示全部樓層

1. 34X 長沙灣工廠區自兜一圈再上返西九龍走廊, 浪費時間之餘又做唔到長沙灣最多客果帶, 不如唔行西九龍走廊, 跟 214 出荔枝角道後不停站到鴉蘭街, 甚至跟依家 234X 出旺角好過.
2. 34X 出九龍去程無分段?
3. 34X 特別班次只要 36 秒 (連埋長荔街站) 就可以兜完長沙灣工廠區一圈?
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-9 13:48 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-9-9 12:47
點睇都係荃灣西約自肥計劃黎

用車數唔提,一拆 2.5 條線可以分到幾多資源係疑問

班次行車時間都計埋,用車數點會唔夠?
一開始都講明一轉連休由約154分鐘縮到約105分鐘
你攞個數除番非繁班次,一樣係差唔多10架

34X行法,美孚繼續有服務,旺角快5-10分鐘
太子旺角而家要先兜深長荔都落到成個深長荔嘅客
照顧下佢地好過234X去程50+班車都攬住深長荔而少上落

再者去程直達長深已經補番42A/60X/69X車海bbi,
深水埗再唔係咪搭多5分鐘遊下車河,
見30X街市差唔多有車到又可以係一個選擇
相比祈德尊唔算行遠好多

假日柴灣角都無乜人,34X又唔係去唔番長深,只係要先兜旺角,算唔上有去無回啦
BTW,屯門站友你忘記咗AN紅小,星期六日全日直出長深
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-9 14:09 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-9-9 13:46
1. 34X 長沙灣工廠區自兜一圈再上返西九龍走廊, 浪費時間之餘又做唔到長沙灣最多客果帶, 不如唔行西九龍走 ...

1. 長荔街係做上繁返工同星期日近長廣啲教會嘅信徒,只限朝早
平日下繁有34P招呼番柴灣角放工返長深
荔枝角道中間段無客,深水埗段有啲客但多燈唔順,唔明點解行嗰度會比直飛旺角好
而家34X兜完旺角返轉頭入深水埗,都係慢5分鐘左右 (當然朝早會再慢啲)
但234X非繁旺角太子係多客過深長荔,既然順住去都咁樣,拆線玩單邊特快,或者解決到234X自拆深長荔唔夠客問題
2. 假如system入面34X會係先由234X copy一份data嘅話,美孚出旺角分段可以留,呢層要睇下類似嘅68X/268X system入面係點處理
3. 34X朝早班次兜長荔街圈預計用大約5分鐘,出到黎全程預計只係慢0.6分鐘係因為旺角同長沙灣道每朝相對暢順
另外,AN紅小都可以作為34X改動後西約大涌道直出長深嘅補償
非繁班次AN2都宣傳同234X(&30X)完全同路,咁本身234X少客深長荔都已經唔係獨家,可以去改
.
tonychow 發表於 2021-9-9 17:12 | 顯示全部樓層

我就好好奇用車係咪咁緊
如果慢線用 4 正 1 蛇但照行長沙灣道,經茘枝角度、界限街調頭,淨返 7 架車應該仲夠拆雙總站旺角特快落尖沙咀?