hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區 ...
開啟左側

【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區

樓主| Ricky403 發表於 2021-9-10 15:57 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-9-10 15:46
你有觀察就唔該你去下旺角紅小站頭
睇下旺角特快番紅小有幾多客上先講啦
有條紅小係特快去麗城

阿先生,你點會覺得我無去過旺角紅小站頭?
淨係有一排夜歸,已經要靠紅小啦

我亦可以話你知,麗城荃德嗰條係廢嘅
先唔講站位擺到長沙街咁遠,條線長期都車等人搞起碼5分鐘先開車
疫情反修例前,乜都無嘅深夜時段,268X都排到半車以上嗰陣,條紅小夠膽死15-20分鐘先上滿
對面海糖街就車海,深夜都仲有個位數班次,相形見絀
以前深夜仲成日見到旺元紅小走咗入去麗城,點解呀?唔洗講都明啦

P.S.: 今次荃灣西約無搞著其他區,234X自拆
自肥有啲乜野問題呢?(況且都唔係完全自肥) 唔係區區都要就你大窩口呀,咁你都幾霸道喎
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-10 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-9-10 10:51
又咁講,其實一加一減
去程無錯係會搭你條慢線去旺角,但回程會傾向搭咗快線
所以慢線只係多咗去程旺角客 ...

而家234X西約出旺角平均係慢過鐵少少,祈德尊計時間就差唔多,不過唔算多人上
同埋始終問題係單獨拆深長荔段同油尖旺特快,旺角客過哂檔去特快,慢線就唔夠客
所以唔搭其他區自拆快慢,基本上無乜選項
至於你話雙總站單向,油尖旺逆向完全無咗服務,問題仲大過深長荔單邊慢咗同車疏咗
天空之神 發表於 2021-9-10 16:05 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-9 13:48
班次行車時間都計埋,用車數點會唔夠?
一開始都講明一轉連休由約154分鐘縮到約105分鐘
你攞個數除番非繁 ...

咁繁時應該斷纜斷到痴線

34X 派車 6 架
234X 派車 5 架
34P 派車 1 架

Total 就係本身果 12 架係咪?
.
S3V1742C 發表於 2021-9-10 16:14 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-10 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-9-10 02:09
利申返做行車時間比較既時候用蝴蝶谷道交界起計
反正美孚站計起兩種走法都係一齊加時
(edit on 20210910:S ...

假如轉車唔係一個option嘅話,咁深長荔班次確實偏少
你可以話34P班次不足,無辦法單靠佢去疏導班放工客,但無見到強烈理由點解34X返轉頭或者34X轉42A/60X/69X唔可以係一個option
就算旺角塞車用多20分鐘都好,始終對於柴灣角班客除咗美孚跳車,都無太多好option,shuttle都有排等,鐵路就有排行,除咗近南昌站嗰班,但佢地早就唔睬30X/234X上西鐵/屯馬線
甚至,其實而家234X下繁載百幾人走,當中都有水份,黃竹街太子旺角點都佔二十個左右 (參考2746兄客統同個人過往觀察),呢二十個客過哂去34X,34P又係咪一定唔夠載呢?
至於去到話玩班客,至少我認為今次合理好多,最大舊嗰班都可以,深長荔入柴灣角 (返工出門口方向) 幾乎無改過,只係回程尷尬,一程車唔兜路得三班,其餘唔係要美孚跳車就先兜旺角
不過下繁客倉都係深水埗站,喺後段,兜番黎其實同而家比會用多20分鐘嘅情況真係唔多

而朝早西約荃德出黎嘅話,所謂深長荔,根本荔嘅客係多過長同深好多好多
就連下繁,荔同美班放工客都頂哂前面深長各站上客數有餘
我特登安排九點半前兜長荔街照顧佢地,而且考慮到假日都有唔少人返嗰頭教會,所以每日朝都兜一兜

至於深長荔同油尖旺客量問題
我都講得好清楚,under而家234X走線大致非繁深旺尖係1:1:1,平均各20-25個到
但深而家已經最快,又有新紅小爭客,江郎才盡
反而旺同尖本身慢,一直都倒咗客落鐵路或紅小,比較有希望做返大
要重組,無可避免深長荔段會有比較大犧牲,唔係2013RDP 30X式全削服務,都要還神
而我自認今次呢份,除咗照顧油尖旺改快需要,亦有照顧番深長荔入面最大舊班客,算係最好咁平衡各方所需,甚至原來10-12架車充分發揮可以做咁多野,都幾神奇,更加反證到而家234X營運效率有幾好 (叫好過30X 36B囉)

P.S.: 講起深長荔要點補償,補償合唔合理,頭先仲喺B2同其他站友嘈緊,老實講佢嘅觀點唔算完全無道理,可惜佢已經走火入魔,選擇只係投射落荃景圍到,藉此抽水以賺優越感
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-10 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-9-10 16:05
咁繁時應該斷纜斷到痴線

34X 派車 6 架

上繁頭段80+分鐘,下繁頭段90+分鐘,兩繁中後段100+分鐘
留意番全日平均34X 75分鐘,234X 72分鐘,34P 1810班車做完直接私灣景
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-10 17:07 來自手機 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-9-10 16:14
好簡單一句 車從何來
一方面想R 234D全日
另一方面又想R 234X分拆

234D全日,咪40抽三架,再搞234A/B非繁合併抽兩架,必要時喺荃灣市中心加回贈機
你走黎問我,都係想聽到呢啲答覆姐
為嗰區九東線全日減區內線班,我唔完全同意但有好多站友都認為可行,嗱34M就回程無野同佢同站,而又成車人等佢喎,點補?

234X今次分拆無加無減,唔該擘大你雙眼睇清楚啲份建議先

長沙街等於創興?你都幾得意
旺角中心地帶行到去創興,仲勉強可以,再行過去油麻地,除咗本身就南面出發嘅無人會覺得近
以前唔知234X幾時到站,所以唔少人無論條紅小幾垃圾幾貴都好照過去等,而家大把唔想行咁遠,見234X有車就等番234X
去到深夜無234X啦,紅小大部分日子都無乜客,甚至仲倒落其他站頭,呢度一早講咗
tonychow 發表於 2021-9-10 17:16 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-10 15:59
而家234X西約出旺角平均係慢過鐵少少,祈德尊計時間就差唔多,不過唔算多人上
同埋始終問題係單獨拆深長 ...

其實反正都係西約 234X 自拆,唔夠客係咪真係咁大影響,我又覺得未必搞到深長茘線執笠收場
另外其實我心目中嘅走線係界限街調頭,做埋太子客
當然太子有幾多人搭就係後話啦

至於雙向總站問題,反方向又唔係完全無車嘅,只係一邊 20 一邊 30 咁樣
如果 45 分鐘跑完一程(參考 234P),私牌只係用 25 分鐘下,5 班車用 3 架車行車時間會係 45*5+25=250 分鐘,即係平均未計休息 83 分鐘返到總站
當然實際上車務調動得宜嘅話,可以唔使私返總站而係同過海線就時間等策略,連埋休息用 5 正 2 蛇應該可以搞得掂有突,夠繁時穩定班次或者開一兩班特車
淨返嘅車就可以開全日 20 嘅深長茘走線,但去程行茘枝角道(甚至半段長沙灣道)出太子

至於單邊 30 難食定係深長茘去程要兜旺角或者轉車難食 d,就要睇個人觀感了

Snoopy@FB8617 發表於 2021-9-10 18:26 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-10 16:40
假如轉車唔係一個option嘅話,咁深長荔班次確實偏少
你可以話34P班次不足,無辦法單靠佢去疏導班放工客, ...

問題係無必然既option
甚至咁講以前30X/234X兩條線密密載客走
到而家單一條234X
班客係唔係真係唔會走?
好似而家咁旺角loop又塞到見紅
唯一搏班客肯繼續美孚轉車
到時都係過客俾紅小
(當然你言下之意覺得無問題)

無影響既位當然我唔會捉出嚟講
又好似今日而家既交通情況
下繁深長荔北行等同靠你兩班34P打救
旺角菜街都算出晒名既黑洞
篤條循環線落去仲要接後面既客源
類似30X北行死忙交叉趕客

就算講緊朝早時段
過早繁無幾耐就由荔枝角shift到落深長
(雖則我都唔知班客邊到嚟)

係就係而家改完維持到繼續有深長荔直車
但實際上搭落不太理想既都係無意思
而家lee部分為數不少既客
一定會問個問題係點解要我找數先?
轉車無快過仲要經美孚架車疏左
北行班次容易唔穩定
南行直車要搏黑洞正常無事
問題唔係細

咁當然你話點都好過為提速因而深長荔連車都冇埋
一定啱
只係有得揀既話咁既做法唔多理想囉
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
天空之神 發表於 2021-9-11 07:41 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-9-10 16:53
上繁頭段80+分鐘,下繁頭段90+分鐘,兩繁中後段100+分鐘
留意番全日平均34X 75分鐘,234X 72分鐘,34P 18 ...

你寫平均數都無用,繁時一樣爆時間斷纜3 線互跳曉飛都死,最終都係趕客

.