hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區 ...
開啟左側

【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區

neoplan720p 發表於 2021-9-13 00:00 | 顯示全部樓層

公道講句,現今「自肥」意思係利用公共 / 別人資源,去令自己得益。
但觀乎樓主只係用返現有234X既12架車去拆線,
無佔用到其他區 / 其他線資源,又何來叫「自肥」?

講返正題,
荃灣未算好熟,
但從理想既角度去睇,
呢次建議比之前既稍差,
主要原因係我唔buy市區線玩循環。

資源有限,地區主義依然,
明白到現實很可能只能夠234X自拆,
但咁樣拆兩條循環線,
一個廣東道,再加一個旺角道,
已經足以令下繁、星期六日中下午玩死哂班客。

再加上本身兩線班次已經唔密,
如果加埋塞車脫班呢個factor,
只會令特快、吸客效果大打折扣。

*我無乜反建議,
但就咁睇,我寧願同其他區夾,放棄兩線都玩循環。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
peterkwan 發表於 2021-9-13 13:50 | 顯示全部樓層
其實拆線方向都唔算話一文不值, 如果只用自身 12 部車自拆, 從而做到深旺分工既係可行的話, 盡量都唔好搞到其他區既路線.
不過改動細節可以再調整一下.

1. 234X 唔做循環線會較理想, 因為長程做循環會容易做成脫班, 尤其係西九龍快速公路往柯士甸站出口經常塞車. 另一考慮反建議係跟依家 234P 走線但減少停站數目去縮短行車時間.
2. 34X 單邊特快方向可取, 不過如果唔入長沙灣, 個觀感同埋行車時間會好少少.  另一個可考慮反建議既係將特快方向倒轉,  即係跟依家 234X 路線出旺角後再行西九龍走廊回荃灣.
s3m89 發表於 2021-9-13 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層
油麻地至佐敦客要陪兜陪塞
S3V1742C 發表於 2021-9-13 16:07 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2021-9-13 18:10 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-9-13 16:07
笑左 234D全日到先算 唔係得我一個講
有其他版友講過根本依家就無可能
除非青山公路果頭進行高密度發展

咁如果234X只可以自拆
唔可以用其他資源去做重組既
樓主所提既都係一種方案
(當然唔拆都係一個方案)

等同荃景圍都有人吹過風
30/39A既車就算做到重組
都係收埋唔會放落30X一樣
係人都知唔合理但你吹佢地唔脹
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3V1742C 發表於 2021-9-13 19:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-14 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-9-10 17:16
其實反正都係西約 234X 自拆,唔夠客係咪真係咁大影響,我又覺得未必搞到深長茘線執笠收場
另外其實我心目 ...

拆出黎有一邊唔夠客,就會放棄分拆
始終深長荔線非繁太同AN紅小重疊,走入去荔枝角道又係自己送死,但做埋旺角又好難循環

至於你個行車時間,我有啲疑問
234P周不時都要50分鐘先到天星,用45黎計就實唔夠
但係用5正2蛇計,一個鐘三班又可以70x2、80x2、75+45咁樣組合,似乎又夠
不過始終就係配搭問題,快線搶咗去程旺角客,慢線喺AN紅小泄耗之下,非繁可以食穀種
tonychow 發表於 2021-9-14 16:45 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-14 16:17
拆出黎有一邊唔夠客,就會放棄分拆
始終深長荔線非繁太同AN紅小重疊,走入去荔枝角道又係自己送死,但做 ...

234P 繁時開,如果繁時要 50 分鐘嘅話,唔塞荃灣路下 45 分鐘係咪預得太盡,又未必
5 架正車 83 分鐘條數,無計錯嘅話一邊開 20,即係平均仲有 17 分鐘休息,夠有突;繁時有 2 架蛇車,應該夠維持班次

至於怕同 AN 搶客嘅話,一來本身 234X 無用其他資源自拆,除非短線被逼減價(但因為太子調頭,都無咩可能減),否則唔會賺少咗
真係怕無客嘅話,開拓下新客源都係出路,循環走線可以係 長沙灣道 - 欽州街 - 通州街 - 界限街咁行,叫做擦邊做到南昌
去程太子客可以搭快線鴉蘭街落;回程就搭慢線直行長沙灣道返歸
最後如果 30X 塞返入去楊屋道,234X 會食埋祈德尊出深長茘嘅客,用 5 架車做埋,未必好浪費

樓主| Ricky403 發表於 2021-9-14 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-9-10 18:26
問題係無必然既option
甚至咁講以前30X/234X兩條線密密載客走
到而家單一條234X

其實朝早八九點嗰陣深長同旺角尖沙咀佔比係點樣?
老實講下繁回程計埋荃灣市,睇到深長客都係偏少,靠荔美塞爆架車,如果上繁真係多唔少客搭出去深長,就幾意外
但我始終認為呢種改法只係放棄一片樹葉,但有機會得到成個森林
即使最蝕底區份深長荔角度睇,因為荃灣市仲有30X,平日兩繁同假日影響都唔算太大

至於下繁回程,我會話係比而家好
而家30X/234X一條黃埔開一條尖沙咀開,過完三關先到深長,時間都係難預
34P雖然話得兩班,但作為少數有得唔開APP都可以預時間嘅班次,西九龍中心站位都靚,個人相信夠補償有餘

選擇就其實無太多可能性,不外乎四種取向:
1. 234X自拆,而呢個方案係最容易搞
2. 234X只係拆走尖沙咀段,夾其他區 (例如象石梨或深井) 玩尖沙咀特快,但其他區相應要交車
3. 234X自拆,但深長荔段搭埋其他區做 (例如荃景圍或九龍東),其他區都係要變相交車
4. 234X永續12架車開15分鐘一班,每班車慢碌美孚至尖沙咀而每站客量甚低
ATSE40 發表於 2021-9-14 17:51 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-9-13 00:00
公道講句,現今「自肥」意思係利用公共 / 別人資源,去令自己得益。
但觀乎樓主只係用返現有234X既12架車去 ...

除咗樓主俾人講最多嘅行車時間之外,其實而家依佢講嘅情況拆線都似乎唔太可能。

要拆線唔係淨係講話將原本嘅客源一拆二,仲係睇下可無可能將喺其他地方,包括紅小同鐵嘅客過檔去巴士度。但係依而家樓主講到差唔多喺正最旺個位嘅紅 van 都要等一排先開到車嘅,就只可以靠佐尖或者係從 34M 轉鐵度搵返嚟,係咪真係r到咁多客就心照啦。何況仲要係樓主自己喺隔離 32 逆走個帖講搶完紅小客都唔等於客量保證,咁拆完每條開 24 都執到啦
回力鏢嚟得好快㗎