hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區 ...
開啟左側

【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區

樓主| Ricky403 發表於 2021-9-14 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-9-11 07:41
你寫平均數都無用,繁時一樣爆時間斷纜3 線互跳曉飛都死,最終都係趕客

都講咗兩繁中段開始畀緊100+分鐘連休息行
下繁中段直頭平均34X&234X係有110分鐘連休息行
你要拗行車時間唔夠嘅,不如真係睇下ETA估計嘅時間,以呢一刻 (1800~1900) 計,34X全程平均只需82分鐘,234X全程平均只需80分鐘,有20+分鐘以上走盞
而就算34X及/或234X返唔切車,都仲有34P嘅車返黎救場
相反,呢一刻 (1800~1900) 234X往灣景ETA都預全程平均要74分鐘,得16分鐘走盞,仲少過建議入面嘅34X或234X,咁234X下繁尾段灣景開甩咗未?

P.S.: 41A油尖旺特快
41A雙總站
41A而家尖東開甩甩地班
Be like 41A?
天空之神 發表於 2021-9-14 18:35 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-14 18:27
都講咗兩繁中段開始畀緊100+分鐘連休息行
下繁中段直頭平均34X&234X係有110分鐘連休息行
你要拗行車時間 ...

你塞過西橋同埋廣東道未?

西橋南行可以令 63X 對 58X 優勢全廢
廣東道萬年塞,唔提啦

287X 其實好睇唔好食,站站大上大落
41A 如你所講都係面對塞車,路線正正就係 234X 同埋 34X 路段
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-14 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-9-13 00:00
公道講句,現今「自肥」意思係利用公共 / 別人資源,去令自己得益。
但觀乎樓主只係用返現有234X既12架車去 ...

有啲站友亂用潮語以為自己潮爆

講到應該做循環定唔循環好,其實幾睇大局點樣
喺建議頂個post入面都講過下,我自己結論大致係荃葵九西線如果轉特快,已經係經過繁忙路段咁多條線入面最啱搞大循環嘅
當然ching認為市區塞車,入去嘅唔好搞循環以免甩班,我都尊重
不過,而家塞嘅唔止油尖旺、美孚、深水埗,九龍東啲主幹道路況都急劇惡化
老母日塞夜塞搞到巴士返唔切車甩班,但始終客都多,巴士競爭力大,所以嗰邊有新增資源去谷,淨係觀荃40都先後加咗共五架
九龍西巴士競爭力相對細,加車難,35X都係拎番35A自己啲車開回程 (去程就有35P廢物利用),我自己睇加車重組機會不大,所以大循環某程度上算係焗搞,除非好似ching你咁講,有兩大區肯由本身各有各做改為share一條甚至一組線囉

至於廣東道、旺中/菜街路況,我又有啲同大家唔一樣嘅理解:
1. 廣東道:以前北方掃名牌客泛濫嗰陣,的確雖然有客但亦都係黑洞,充斥DC拉客同私家車違泊,有時一多車排入海港城停車場,搞到得一線行長期擠塞,連埋柯士甸道倒塞同高鐵地盤combo,的確周不時就見廣東道各線回程斷纜無車開
但係自從反修例疫情開始,海港城無哂佢地,反而多番香港人去,基於一籃子因素,好多人都對DC無乜好感,亦唔接受畀佢地劏,其中一個導致塞車嘅因素無咗,結果就好似火三角唔成立就會熄咁,擠塞舒緩咗好多,12 203C 269B呢排都少咗見回程斷纜
至於而家通常見到嘅「廣東道塞車」,係梳士巴利道倒塞九龍公園徑再倒塞廣東道南行,塞係成個尖沙咀塞,其實行彌敦道會因為多巴士埋站落客塞得仲惡頂
2. 旺中/菜街:以前旺中都係出名塞車,喺唔知邊度睇過有人分析話係因為多DC泊剩一線行車 (無錯,又係DC),都係同一原因,佔中同反修例後DC生意下滑,食糊位唔再喺度,堆DC就走咗好多,於是旺中唔再頂死,反而隔離洗衣街路況都差,68X 202就入旺中,而目前經過旺中/菜街啲路線都唔會因為菜街而搞到海鮮班次,當然行車稍微受阻就好難避免
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-14 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-9-13 13:50
其實拆線方向都唔算話一文不值, 如果只用自身 12 部車自拆, 從而做到深旺分工既係可行的話, 盡量都唔好搞到 ...

1. 唔做循環,定位好尷尬
我都講過快線係睇住慢線走位,因為慢線先旺角後深長荔,所以快線先尖沙咀後旺角
雙總站直達旺角,同慢線爭客:雙總站直達尖沙咀,就中間油佐會真空咗
2. 34X每朝入長荔街係為咗補嗰頭返工/返教會,之前搭234X都數過假日朝早九點前其中一舊最大嘅客就係光昌街落去返教會,平日更加唔駛講
而嗰個時間旺角太子仲未多人,深長就本身都頹開,欽州街都係落三五個,據我觀察34X建議嘅行法就性價比最好
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-14 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2021-9-13 14:30
油麻地至佐敦客要陪兜陪塞

而家搭234X都係要美孚後就停燈停站,去油麻地跟而家塞深長荔定兜尖沙咀實際時間差距不大
佐敦去恆豐有得揀匯翔道落,然後行5-10分鐘,亦可以寶靈街先落
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-14 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-9-13 16:07
笑左 234D全日到先算 唔係得我一個講
有其他版友講過根本依家就無可能
除非青山公路果頭進行高密度發展

34M而家都係2-3架車行,但自己儲到班客肯等佢,又唔駛靠建明街打後同其他區外線爭
掉返轉要補償而家搭34M班客就要其他線特登兜路逆行,想佢摺阿國王你真係諗多咗
放低成見,多啲親身視察下先落定論啦
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-14 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-9-14 16:45
234P 繁時開,如果繁時要 50 分鐘嘅話,唔塞荃灣路下 45 分鐘係咪預得太盡,又未必
5 架正車 83 分鐘條數 ...

其實5正2蛇理論上係夠拆旺角特快嘅
不過而家好多野都變緊,真係講唔埋,今晚畀得最鬆手嘅41A都甩甩地,35A直頭由六點頭甩到而家,皆因尖沙咀內街唔知咩事塞死咗,漆咸道南北行、彌敦道南行、九龍公園徑南行全部死哂

反而我個234X行法喺今晚會塞嘅位得高鐵站對開一兩轉燈,廣東道港景峰對出一兩轉燈,梳士巴利道近半島一兩轉燈,之後都無乜事咁入番彌敦道北行
三幹落尖沙咀?成堆DC同私家車入隧道,巴士行地面避開咗
廣東道好塞?其實係九龍公園徑倒塞,而且入得尖沙咀無得唔塞

順便講埋,有日 (星期六黎) 搭完屯馬線柯士甸站出黎見廣東道塞車,咁啱車陣入面有架260X埋完匯翔道等緊燈,我就試下快步行同佢鬥快啦
點知架260X停完港景峰之後一cut出中線,就即刻飛住去,喺我行到中港城嗰陣一野領先咗,過咗紅綠燈到港威嗰陣架260X已經埋新港中心
廣東道真係好塞喎,塞到你如果落咗車會後悔嗰種
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-14 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-9-14 17:51
除咗樓主俾人講最多嘅行車時間之外,其實而家依佢講嘅情況拆線都似乎唔太可能。

要拆線唔係淨係講話將原 ...

你無解釋點解234X拆完線搶唔到鐵路客
之前kay兄都講咗好多次,根本鐵路客係交通大宗,佔大部分有鐵區域嘅60%以上市佔,巴士就只有10-30%左右

case speific啲,講234X,天星浮動嘅客量,同中間道尖麼總站相比另兩站少嘅客量,都講明巴士客量會因為受鐵路競爭而有所影響
旺角都同樣,去程旺中有時落幾個,有時落廿幾個,都係因為唔同交通組合情況時有變化,有時96B排長龍無車,有班出旺角嘅人就情願234X
問題就係,點樣將呢啲本身係意外之財嘅收入,轉化做恆常收入,就算小巴即刻有車,屯馬線尖東有吉車,都會有一半客坐234X呢
好明顯改快減少停站,營造更好直達效果,係唔錯嘅方案
天空之神 發表於 2021-9-14 20:47 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-9-14 20:29
其實5正2蛇理論上係夠拆旺角特快嘅
不過而家好多野都變緊,真係講唔埋,今晚畀得最鬆手嘅41A都甩甩地,35 ...

如果步行同行車都係差唔多時間,都係慘輸架啦

我其實支持 234X 或者 30X 轉特快
但同時要顧及原有乘客影響

例如兜大圈去創興油麻地一帶
兜大圈落西九龍中心一類本身既需要

其實287X 已經唔係做得好係彌敦道大上大落
個個站都大風吹緊d 位
* 道路網絡問題 287X 雙總站唔好做

41A 彌敦道左轉亞皆老街都玩死
明明個站係山東街後面都要慢慢塞出去
但班次都唔係靚果陣

34X 234X 開緊呢個班次會更趕客
動手殺 34M 換更可靠車源同更頻密班次係必須

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3V1742C + 1 + 10 動手殺 34M 換更可靠車源同更頻密班次係必.

查看全部評分

.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-14 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-9-14 18:35
你塞過西橋同埋廣東道未?

西橋南行可以令 63X 對 58X 優勢全廢

西九廊平均行車時間必然快過長沙灣道
你舉嘅63X快唔過58X,係反例,應該要指明日期時間同客量,否則只係我堅持改善效率你堅持塞車塞走哂效率,大家口同鼻拗
而廣東道有幾塞喺我之前回覆入面講哂自己見聞
反修例同疫情一到,時移世易,好多事物都唔可以用過往一套去應用
亦因此要適當變陣,先可以發揮巴士服務因反修例而大幅提升知名度,呢個得來不易嘅優勢

就好似234X咁,而家大部分荃灣人就都識得呢條線啦,但咁又點?碌到美孚先走,雖然平啲啲,但夜晚唔塞車或者想坐先搭啦
咁已經有班客選擇繼續屯馬線 荃灣線或者紅小,而佢地係可能會考慮234X