hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區 ...
開啟左側

【循環再造】234X自拆:兩條單邊特快主力服務油尖旺區

S3V1742C 發表於 2021-9-15 15:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-15 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-9-15 12:33
41A 本身都係得 8 正 2 蛇,黃昏時段開緊一邊 15 一邊 20,加上無得私牌,甩甩地當然正常
5 正 2 蛇望落 ...

41A本身出名時間鬆,因為改旺角特快後都無乜cut過時間,之前班青衣站友仲話康宏可以泊成三架抖半粒以上
當然無錯41A要塞多漆咸道南北行,如果剔走呢段路,相信都要暢通嗰陣抖到20分鐘以上至可以保證班次穩定,雙總站發揮功用
基於呢點,下繁234P走線就算條路行到,閒閒地都50分鐘先到尖麼 (參考而家234X大約啱啱好一個鐘),70-80分鐘都係啱啱好
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-15 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-9-15 15:32
原來改人花名叫人國王又唔算人生攻擊
西站霸王真係double standard到極點

其他野唔講,但「花名」係你改先,而且「霸王」係相對貶義嘅詞彙
我回稱你「國王」,力度已經減弱三分,為何不可?我要打不還手唔可以自衛?

至於YY,其實佢回覆都係為咗恥笑荃景圍
對住個他區人回乜「荃景圍反對直達尖沙咀」、「荃景圍要慢碌深水埗」咁講野,成副跳梁小丑咁款,係人都知佢有骨,特別憎荃景圍
我唔係住嗰頭,亦唔算直接一開始畀佢曲解言論嘅站友之一,喺嗰壇野上面我已經講咗公道說話
我有自己生活,唔係事必要回應人地

所以國王你嘅意思係你好得閒咁喎?
咁不如學下人諗野,樓下2746兄都叫起碼畀啲誠意去研究點補34M班客
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-15 16:05 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-9-15 12:42
不如咁講
深水埗站一帶除咗西九,仲有黃金同鴨寮街,買電子產品、零零碎碎野,就算我以前住荃灣,都覺得 ...

嗱,就我識得嘅圈子入面,其實唔多人會特登去黃金買電子野,多數去番電器舖算數,除非係自己砌開機
而砌開機嘅佢地多數係住大西北,即使住荃灣亦唔喺234X服務範圍內
鴨寮街衫褲鞋雜貨同北河街街市,喺自己區都好少聽到人會去行,街市本身荃灣多,衫褲鞋雜貨其實荃灣街市嗰頭都有

相較而言,大西北同青衣一則鐵路唔方便,二則本身區內都少賣深水埗多嘅野,所以巴士需求大客量高
荃葵就真係爭好遠,尤其荃深本身都少人搭30X/234X,掉轉深水埗嗰邊會多啲人來往荃灣區商場,但234X做得愉景新城八咪半同勉強擦邊荃灣西,其實30X覆蓋係好啲
所以我嘅定位係234X以照顧荃灣客為先,深長荔係其次,流水就傾向放棄
S3V1742C 發表於 2021-9-15 16:21 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3V1742C 發表於 2021-9-15 16:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
天空之神 發表於 2021-9-15 20:14 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2021-9-15 14:12
尖沙咀南行問題,有日我坐車由旺角落尖沙咀,有個司機去到德成街見到出現塞車,司機就叫客趕時間就落車, ...

公道d 講佢係北行無南行咁惡劣但都係佐敦道 去到海防道前後都係硬食無路走

其實我都係擔心學埋哂 287X d 衰野無定向班次
同埋 41A 63X 既旺角左轉影響本身行車時間

我當
234X 全程 100 分鐘 20 分一班 :5車
34X 全程 100 分鐘 20 分一班 :5車
34P 1.5-2車
Total 12 車,逆通勤其實靠 934 可以救到班次

我試過 30X 由深水埗返荃灣市中心要 45 分鐘
234X 尖沙咀落深水埗要 30 分鐘
934 落荃灣路下繁大涌道 + 荃青交匯處例塞,西隧口出安德尊 11 分車程變 25 分鐘
所以有呢個擔心對行車時間係咪太樂觀

所以先會話要殺埋 34M 拎 3 架車穩定班次
但又夠唔夠做?我唔肯定最後結果如何
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-15 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-9-15 13:45
其實我就覺得現實上來說234X自拆都只係唯一選擇,但考慮到祈德尊冇左30X,得番234X單飛,再cut到20分鐘一班 ...

而家AN紅小非繁一定黎先過234X去博班客轉軚
所以紅小同巴士而家係12-15+0-3咁嘅班次,完全無協同作用,得搶客,所以就咁拆慢線出黎,太子旺角客又畀快線搶咗嘅實死梗
假如234X變咗我建議入面嘅34X,就會變成每15-20分鐘照樣紅小同34X一次黎哂,而紅小比較快,34X就慢10分鐘左右
至於會唔會趕哂班客落鐵,連AN紅小都唔睬,我認為機會唔算太大,始終西約、柴灣角同祈德尊搭鐵路都冇咁方便
西約頭站非繁出深長荔個客量其實唔易打爆紅小,就算上唔到紅小,搭隨後到嘅34X出深水埗唔算慢到不可接受,長荔非繁就差啲,但嗰班客係少中之少

34X用呢種新行法取代34M可以考慮嘅,但假如34M必須要拎去換一樣野,可能西約比較想要934真全日
始終灣景總站都無咗區內線,補償可能要更有力少少,不過至少假如34X/234X可以補番個窿,咁九巴唔會第一個反對先

至於直達尖沙咀硬撼屯馬線問題,234X/屯馬線其實只係祈德尊至港威/中間道有較大重疊
西約本身都唔近西站,否則兩繁96P小巴都唔會做得起,所以234X/屯馬線站位唔同,各有所長
234X出尖沙咀車程合理番 (唔一定要直達尖沙咀,但因為快慢線配搭問題,自拆要咁玩),其實有助良性競爭,因為而家屯馬線最爆滿路段係轉移咗到荃灣西來往美孚
其實荃尖呢舊客唔細,入面又有巴士相對可以做嘅地方,咁就值得拎出黎,畀屯馬線做返好大西北,應付將來發展同人口增長,而唔係荃灣西大上大落完居然有唔少企位剩咁入去,234X就慢到班客知都有一部分情願迫屯馬線咁款

34X停美孚,係為畀深長荔客多個選擇,喺美孚叫三飛轉密車線繼續行程
假如唔停美孚,可能為咗畀人轉車,都係要停葵涌交匯處,路線會多啲,但環境相對較差,出美孚都要轉車觀感都稍差
之前其他站友都有分享佢嘅見聞,喺屯轉南行多咗人識等63X,反映旺角特快就算要停美孚,都有一定吸引力
而停葵交定美孚好,我自己態度相對開放,可以討論
至於朝早34X深長荔、234P旺角特快、234X尖沙咀特快,遺憾地係唔夠車咁玩,甚至而家34X、234X上繁頭段用車同時間都係緊,假如上繁234X深長多人落過美荔或者旺角,再考慮執過個分工或重組方案啦
理論上,如果要繼續做好西約深長荔,至少都要同30X/238X再夾過荃灣區入面分工

西九廊太子落橋我自己見唔算成日塞,只係多車咁解,唯一真係塞嘅時間可能係舊年中秋前後下繁,倒塞番去荔枝角,但嗰陣時根本九龍西路面交通已經死哂
ching建議行塘尾道落橋,再屈番入新填地街出旺角,一黎站位唔靚趕番客走,二黎其實咁樣仲塞車塘尾道本身都多車,劃線問題周不時右轉大角咀會頂死後面落橋
菜街條路係唔多通㗎啦,但起碼擺正旺中四通八達,會有客搭先,而家九巴運署敢塞68X同202入去,即係對菜街可以承受嘅流量都有信心
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-15 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-9-15 20:14
公道d 講佢係北行無南行咁惡劣但都係佐敦道 去到海防道前後都係硬食無路走

其實我都係擔心學埋哂 287X d ...

其實荃灣路七點幾塞足15分鐘喺原地、彌敦道轉亞街等四轉燈先過到都夠時間行
FYI:
34X灣景1800>234X灣景1945>234X灣景2130
234X灣景1805>34X灣景2000>34X灣景2140
34P灣景1810>34X灣景1940>34X灣景2120
34X灣景1820>234X灣景2005>234X灣景2145
234X灣景1825>34X灣景2020>L軌接車返廠
當你深水埗指北河街、荃灣市中心指力生,即係北河街返灣景預55分鐘,預去程出旺中30分鐘,旺中返北河街15分鐘,都只係下一單234X可能遲少少 (實際上九巴會用呢啲時間畀夜更食飯榨盡行車時間),至少而家30X/234X喺呢種路況底下都未必夠跑
其實根本都唔駛問34M攞車,灣景夜晚會泊934食飯車,34X/234X L軌見無車返攞呢啲車開工頂住先,有車返再扣一架還畀934咪得囉,搞咁多野做乜
 樓主| Ricky403 發表於 2021-9-15 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-9-15 16:43
霸王兩個字可以褒義 可以貶義
唔通西楚霸王
霸王兩隻字又係貶義咩

其他野唔講,你仲記唔記得當年西楚霸王項羽下場點樣?
你嘅無理稱呼「西站霸王」同西楚霸王只係一字之差,喺呢度講呢個稱呼係中性?咪傻啦