hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城服務退步主因是港島區分析
開啟左側

新城服務退步主因是港島區分析

樂仔〞 發表於 2021-9-18 11:45 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-9-17 19:48
你連客都少,憑咩要一邨一線?善水就係善用轉車站整走垃圾路線,只要加左96轉37B , 97 非繁可以收工啦。 ...

咁呢樣野係源於當年南區無鐵,所有人口都要靠巴士出入南區先造成一邨一線
自從開南港島線之後就將成個搭車模式大變,加上人口老化,所以先變成需求低落

但以南區道路設計,所有邨都幾乎位於 dead end 嘅擺法
仲要 dead end 唔係兜一兩分鐘就完事嗰種,真心不利巴士線設計
而一兜路班客又唔搭,善水基本上係兩難,改又唔係,唔改又唔係

btw 開線係應該計當年開線人口 ... 72A 75 呢 D 要計就應該計埋重建前嘅黃竹坑邨 ...
拎而家條數係話當年開線唔合理,成件事係唔 make sense

PV4082 發表於 2021-9-18 11:49 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-9-18 11:38
我知天北/兆康嘅情況不太理想
起碼好過赤柱
馬坑計劃緊起樓

我又真係唔覺赤柱好唔理想,邊到唔理想?要齊車去18區?
cz9328 發表於 2021-9-18 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層
nchmt 發表於 2021-9-17 19:26
咁啱我今日坐796P 又咁啱我睇到呢個topic就嘴砲下啦
又成日話司機唔夠 塞車過鐘 壞車
做個796P做到咁個死樣 ...

2021年9月17日,當晚啟德隧道又試過間封,將軍澳隧道又塞車,以及當晚尖沙咀路況......

公道講,呢個情況都似係路面擠塞嘅結果。
S3BL343@66 發表於 2021-9-18 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2021-9-18 11:35
票價低廉?我完全唔覺!樓主有無坐過電車?知唔知電車幾錢?
流水線都係坐幾個站落車,收得貴=倒客去電車
...

咁只係電車太平je。對面海彌敦道流水線最低消費都$5.2啦。如果係港島,$5.2夠你由銅鑼灣入南區啦。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
269X + 10 英雄所見略同

查看全部評分

Justshamxx 發表於 2021-9-18 12:56 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2021-9-18 11:35
票價低廉?我完全唔覺!樓主有無坐過電車?知唔知電車幾錢?
流水線都係坐幾個站落車,收得貴=倒客去電車
...

唔覺票價低廉?「收得貴=倒客去電車」?好!盡情倒!
鬼叫而家冷氣電車仲係得咁少架,剩低嗰一百幾部(唔鬼想數,但係眾所周知香港電車係全世界「最大的服務中的雙層電車車隊」,合共165架電車)都係完全無冷氣,仲要上落車必先擒過幾級(明恰輪椅客),仲要無$2優惠(開宗明義凌虐傷健人士),係咁多人會「改搭電車」嘅晨早喺2019年1月、2021年4月轉投咗啦

仲有:我之前(2021年3月,以下收費已失效)講過嘅:
憑乜由白屋去西環(43M,$3.9)仲貴過去跑馬地(1,$3.7)?
憑乜由北角明園去禮頓道(8X、19,$4.1)仲貴過去堅尼地城(10,$3.7)?
就憑一個跑馬地??定係後者疏過半粒鐘一班,所以先至咁平?
憑乜寶馬山本來(2013年前)搭529落筲箕灣要$4.0,同85合併咗之後落到小西灣就只需要$3.7?(後來2019年加返到$4.0)
唔好同我講「柴灣有電車」呢句好梗耳
呢啲路線上調全程收費先,唔該。

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 1198174&pid=4416428

城巴真係唔應該再驚推客去電車,呢啲路線根本就做幾多客蝕幾多客。

利申我琴日就係由北角搭電車去中環,上車嘅時候有位伯伯拎住拐杖辛辛苦苦咁上車,如果係巴士嘅話唔會有呢個情況!
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
cky 發表於 2021-9-18 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-9-18 12:56
唔覺票價低廉?「收得貴=倒客去電車」?好!盡情倒!
鬼叫而家冷氣電車仲係得咁少架,剩低嗰一百幾部(唔鬼 ...

電車長者收 $1.2
收 $2 長者優惠仲貴咗

基本資料請查考清楚先
再者,輪椅就算真係俾上到,但已佔據全條中間通道(甚至我懷疑跟本唔夠闊),唔通叫輪椅客先收咗架車再行上去?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Justshamxx + 5 英雄所見略同

查看全部評分

KE7066 發表於 2021-9-18 18:35 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-9-18 11:45
咁呢樣野係源於當年南區無鐵,所有人口都要靠巴士出入南區先造成一邨一線
自從開南港島線之後就將成個搭 ...

南區準確啲應該話係地勢問題,唔似啟德咁平地刻意規劃到魚骨形
但係咪唔關道路規劃事又唔係,今日局勢有一部分源自香隧+紅隧問題,唔塞咪方便,一塞就唔過海都攬炒
kay 發表於 2021-9-18 18:39 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-9-18 18:35
南區準確啲應該話係地勢問題,唔似啟德咁平地刻意規劃到魚骨形
但係咪唔關道路規劃事又唔係,今日局勢有 ...

南區有D線好易畫
37A 38 42 72 77 順住去
D客又會集中幾個站上
15分鐘做完D客過隧道

38 42非繁多年來都無減過班

但鴨脷洲就做唔到
兜一兜利東好似91咪出左事
171 671兜睇落無野係因為無同類巴士路線
搭得巴士就預左兜

薄扶林就好得意
南區非繁無咁多客爬山
所以諗好多合併
但好似除左91 94併到
4 7併唔到
40 40M併唔到
亦都試過94X取代94
4 71就夾硬併左佢
M49又拆返30X 4X

不過南區整體無錢賺係事實
有錢賺唔會CUT車CUT班
世界很簡單 人類很複雜
Justshamxx 發表於 2021-9-18 19:13 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-9-18 18:09
電車長者收 $1.2
收 $2 長者優惠仲貴咗

你覆嘅我嗰篇回文,通篇未提及「長者」二字,就算係最接近呢兩個字嘅「伯伯」兩字,因為電車係落車先至畀錢,而我唔係睇住佢落車,所以我係唔知道佢究竟係唔係用八達通畀錢,同埋係畀幾多錢。我講咗嗰一堆嘢先,就係希望你唔好轉移視線,我主要係話傷健人士(包括因帶有各種精神疾病而享有$2乘車優惠的人士,本人認識不少相關人士),搭其他交通工具都係$2.0,偏偏電車要收返$2.6。你之後嗰段嘢都算貼題嘅,就係話電車佔據通道,即使輪椅客上到去,都要收咗輪椅先至入到去(而唔阻其他乘客),某程度上都啱嘅。我打完篇嘢,補返+5個Huge C
最後隨着城巴「北流水路線群」逐漸加價,佢哋半價之後嘅收費隨時變到貴過$2.0(2021年加價時半價收費$2.0),當然自從$2.0長者優惠擴展至60歲以上人士之後,當年城巴港島路線特有嘅「60歲半價,65歲$2.0」都已經消失,城新終極合併之障礙自然消失,匯達可以隨時開始合併模式不過期間變數甚多,難以預測……

當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
gavrie01 發表於 2021-9-18 19:50 | 顯示全部樓層

PV4082 發表於 2021-9-18 08:23
好肯定答你新城做法搬去九龍區係用多好多車

厹10唔會係一條線。

緊係唔會,有需求但少賺>轉特快加價,只留點對點
平日非繁,客量少於4-6成>轉2繁
繁忙時間有需求>減班慳資源