hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 打破 Meme2 - 挑戰四班車有 150 人坐的夜間 973 ...
開啟左側

打破 Meme2 - 挑戰四班車有 150 人坐的夜間 973

HR1377 發表於 2021-9-19 02:21 | 顯示全部樓層

limited 發表於 2021-9-19 02:18
都係尖沙咀有約10人上973去薄扶林同香港仔較受影響
好天可以揀坐天星小輪到中環碼頭轉 7/ 91
唔好天就坐港 ...

香港仔搭天星轉70仲快過7/91
KE7066 發表於 2021-9-19 04:26 | 顯示全部樓層

1. 薄扶林上指高樂到華富道一段,簡單原因係因為 73 無覆蓋
2. 赤柱非短途客指華富道前上車前往新圍至赤柱之乘客,原因同上(不考慮 73 不經馬坑因素)
3. 非完整準確數據以一般中文理解補上數字(班 = 多過一個,無三不成幾,近 = 少於)
4. 數據已扣除觀察者,主要原因係上車點唔同同時間大多數乘車目的係遊車河自肥(誤)
5. 雨量數據取自香港天文台
6. 1935 果組純粹有所以擺埋一齊,冇咗唔影響個觀察結果

想嘗試用數據講下故事,唔考究部分明顯異數 (outliers) 之真確性底下將幾組乘客量紀錄砌埋一齊

關於部分異數嘅揣測:
1. 10/9 當日 40/52 出現集體失蹤情況,又或者大奇蹟日咁「2233 班 73 因為某些神奇原因影響到 973 客量」
2. 12/9 星期日加上十點後 B 區冇堂食所以特別多人過海,不過尾車數據不足無法準確判斷
3. 16/9 一眾薄扶林車集體失蹤,所以薄扶林往香港仔流水特別多
4. 17/9 當日有雨

暫時得出幾個觀察:
1. 973 香港仔前入赤柱客無一日多過十個,基本上冇乜可能保到全程;香港仔上嘅都可能勉強有得 deal 用 73 經馬坑補,但係 2021 RPP 冇咗似乎即係小巴反對
2. 過海客除 12/9 外無超過 30 人,不過似乎都唔夠牙力爭取短途班次做;同時大部分數據顯示柯士甸站/西隧上落人數稀少,加上有 970/970X/971 跟頭跟尾,即大多數屬尖沙嘴上車
1+2: 如果話兩組客加埋流水咁保唔保到,現實就係保唔到,呢樣其實唔需要咩複雜觀察,巴士公司睇八達通數據已經有答案
3. 假設往尖沙嘴方向客量 15 人(基於本人統計 16/9 2135 班次推斷),RPP 中受影響人次約 55 人為合理估算,所引用之數據與現實情況相約
4. 週末與否似乎對客量影響不大,但無法肯定
5. 估計當年南港島綫推 173 嘅話死得更慘,所觀察班次中尖沙嘴入赤柱嘅淨值極低,就算馬坑有新發展都唔見得單靠深淺赤過海做到幾多客,目前呢種流水做法加埋執雞都勉強死唔去

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
cky + 1 + 10 精闢見解,有埋分析

查看全部評分

樓主| cky 發表於 2021-9-19 04:57 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-9-19 04:26
1. 薄扶林上指高樂到華富道一段,簡單原因係因為 73 無覆蓋
2. 赤柱非短途客指華富道前上車前往新圍至赤柱 ...

一個資料提供
17號全程車未落過雨,雨量應該係中下午錄得的。

另外 17日新圍數字我調轉咗,係 3 上 1 落
所以香港仔上應該係 4
toby_tl10 發表於 2021-9-19 10:31 | 顯示全部樓層

請問樓主知唔知咩係meme?諗咗好耐都諗唔到點樣打破一個meme,樓主係唔係想打破一個myth?
To infinity... and beyond
石頭 發表於 2021-9-19 10:50 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-9-19 01:39
17/9 2203班73上咗25個入赤柱,影響973客量

咁即係唔多人過海,73做埋都無問題~

珀島魚蛋 發表於 2021-9-19 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-9-19 12:41 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2021-9-19 04:26
2. 赤柱非短途客指華富道前上車前往新圍至赤柱 ...

當年推 173 應該都只係想將流水客變哂主力旅遊客
反正 173 同 973 繁忙時間計行車時間應該唔會差得幾遠,但至少隧道費慳唔少
估佢推完 173 之後都會同 973 一樣繼續縮服務時間
MCMoore 發表於 2021-9-19 12:41 | 顯示全部樓層

你自己都認973要靠前後無73先執到客,留低有乜用?
S3BL343@66 發表於 2021-9-19 13:11 來自手機 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-9-19 12:36
973成日2225到新圍

新圍有幾多人上973番赤柱都好,都無理由要咁樣浪費資源,由尖沙咀經西隧入新圍接依班客。有需求就一係52/73開短棍。
 樓主| cky 發表於 2021-9-19 13:12 | 顯示全部樓層

係呀?
咁梗係咁啱呢四日個司機撞邪
次次都2235左右先到新圍

一係就係你跟本隨口嗡
求其寫啲嘢去所支持自己論調
所以連 967x 得1個客都寫得出