hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 20/9 大澳總站晚上八時許有超過 300 人輪候 11 號巴士離 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 20/9 大澳總站晚上八時許有超過 300 人輪候 11 號巴士離開

andrewyl 發表於 2021-9-21 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-9-21 10:50
根本就預左極多人﹐所以我就話大澳太細兼交通接駁問題﹐唔適宜攪大型活動。 ...

預左多人入就梗架喇,但係有冇做風險管理,
我唔知 主辦方,警方,嶼巴,民政局等,
如果人數達到上限,地方根本容納唔到咁多人,
大家有冇協調?呢個先係最大問題?
大澳已經夠多人,但一味就放人入去,
咁責任其實係誰屬先?
玩熄燈呢啲斬腳趾避沙蟲嘅舉措,我就不敢苟同。

kei_hk 發表於 2021-9-21 11:24 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2021-9-21 11:12
預左多人入就梗架喇,但係有冇做風險管理,
我唔知 主辦方,警方,嶼巴,民政局等,
如果人數達到上限, ...

大家可以點協調?

又唔駛封街﹐通知聲政府就可以。

交通方面就已經醒水﹐不停有加班﹐包括渡輪。

派人去東涌/梅窩截人?
最多咪做下廣播﹐邊有得阻止人入大澳呀。
唔通真係要check清楚﹐居民才可以上車咩。

你估有心入去的人﹐仲有無方法入到去?

根本﹐一開始就唔應該攪這些大型活動。
仲要比傳謀大幅報導﹐吸引更多的人去大澳﹐一定出事的。

真心講﹐大澳的情況有如長洲大平清照。
離開長洲一樣要排幾粒鐘﹐分別不大。

長洲就好在船的載客量比較高﹐快船密密開﹐慢船都有加班。
同埋大家散水的時間﹐比較上打散左﹐無大澳的過份集中的情況。

kitarolo 發表於 2021-9-21 11:50 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2021-9-21 11:12
如果人數達到上限,地方根本容納唔到咁多人,
大家有冇協調?呢個先係最大問題?
大澳已經夠多人,但一味就放人入去,
咁責任其實係誰屬先?

長洲嗰種情況勉強還可以
規定居民以外預購來回船票、
需乘搭指定班次去控制遊客量

大澳有水路陸路可至
嚴格嚟講步行也可到達
要做到封區/除居民外限制人數
就算不計成本,仲有遊覽氣氛可言嗎?
teddybus 發表於 2021-9-21 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-9-21 10:50
根本就預左極多人﹐所以我就話大澳太細兼交通接駁問題﹐唔適宜攪大型活動。 ...

應該本身冇預咁多人
之前搞咗3年
舊年係就係試過腰斬
但印象中都冇今年咁誇張
Ohm 發表於 2021-9-21 12:13 | 顯示全部樓層
巴士迷真係好恐怖
只不過係因為人多擠逼、難以搭車離開,就提議要截人唔畀人入大澳,睇嘢諗嘢個思維狹窄到
JCTK 發表於 2021-9-21 12:21 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2021-9-21 09:52
100部車每句鐘可以清到3000人,如果真係keep住有2000人排緊,就即係total有接近10000人要清
...

自己睇板友嘅相同報告
好過講啲咩50部車就夠令外果50部用黎運空氣咁不負責任嘅說話
andrewyl 發表於 2021-9-21 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-9-21 11:24
大家可以點協調?

咁而家係封關時候,香港邊度有節目可以搞到,
市民就會湧過去睇架喇,又唔係新鮮事。
明知地方細,但要做到有特色,又咁多宣傳,
市民就會仆去睇。一係你就收費,憑票上車入場。
咁你咪好好管理,如果想做好件事就諗多幾步架喇。乜都唔諗嘅,一有鑊就熄燈。
我都同意唔好搞,返屋企訓覺好過喇,
都唔知搞嚟做乜。
andrewyl 發表於 2021-9-21 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-9-21 11:50
長洲嗰種情況勉強還可以
規定居民以外預購來回船票、
需乘搭指定班次去控制遊客量

就係要保持節日氣氛,大家開開心心玩,
先至要做好管理配套。唔控制人流一路比外區人入,之後逼到爆曬就話遊客影響大澳嘅居民生活 .
咁係邊個責任先?當然索性熄燈就唔駛入添。
咁係唔係最好嘅,就留番主辦方自己諗。
天空之神 發表於 2021-9-21 13:09 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-9-21 11:24
大家可以點協調?

夜晚先有燈,其實好難打得散人群

慈巴都積極試緊 AD 過山,仲未批到
車鏈級 11 加支援車都無問題

CKS 出哂 2 隻 300 人級船載客走,
大澳登岸設施問題容納唔到大船用船尾幾乎係今日硬件既上限

除非限制步行同水路陸路進入大澳否則無可能限制到人流

今年第4 年攪
其實有幾多人你估無人有數據咩
反而今年激增同武肺d 人唔可以出外旅行有關
舉辦既時間都夠長比人觀賞

反而要改善既係點解剩係講一度先
同大棠紅葉一樣道理
當其他地方都有分散人流
分散唔到都無其他方法
.
teddybus 發表於 2021-9-21 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2021-9-21 09:52
100部車每句鐘可以清到3000人,如果真係keep住有2000人排緊,就即係total有接近10000人要清
...

你見啲相咁墟冚,10000人有咩出奇?
仲有,你咁計真係有問題
一黎,100部車一個鐘係大澳上客
平均唔夠1分鐘開一架有冇可能
仲未計上客時間喎
二黎,就當真係咁勁100架一個鐘全部大澳開
第一架出到去東涌都要1個鐘
當佢即吉車入大澳快都要九個字
即係佢入到大澳之前嗰度要冇新客排隊?
有冇可能?
計我話,100架做條線
一半大澳出東涌,一半東涌入大澳
咁就差唔多