hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 關於北港島線
開啟左側

關於北港島線

matthew1009 發表於 2021-9-25 13:12 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2021-9-24 18:25
建議將軍澳綫及東涌綫統一車門位置及信號系統,經銅鑼灣北至添馬直通運行,改稱將東綫,長遠可考慮四線化, ...

就 減少轉車人次 嚟講,「東將直通」的確聽落好理想(唔搞換線方案下)
但如果考慮埋康城、機鐵、雙綫瓶頸、兩條鐵路嘅車規格唔同...會發現呢個係大災難:對間鐵路公司嚟講太複雜(就算換完車&訊號系統都係咁)

而西馬直通,只係兩條「交流電地鐵」拉埋一齊
(就算當日揀咗嘅係「馬鐵過海、東西直通」都係咁話)
系統規格基本相同,班次相對單純,冇咁災難(笑

從放棄換綫一刻就知,現時方案已經係基於
民情(東區減班vs新界九龍分流)
財政(拖越耐越貴)
技術及工程難度(規格;將軍澳綫佔大部分路段以增加班次,否則東涌綫24tph vs 將軍澳綫30tph)
整出嘅折衷而又最大限度提升效益(減少轉車人次、分流港島綫)嘅方案
(最後一段翻譯年糕:又要快又要平,咁囉)

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
tomtom2015 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

個人淺見,如有未周之處,還望賜正。
Sita1004-1017 發表於 2021-9-25 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層

其實點解啲人考慮TCL/TKL過完海之後經地面去自己要去嘅地方 例如坐東涌線去上環/金鐘根本係香港站行過去仲方便,或者將軍澳線喺天后加多個站(本身路軌已經差唔多到嗰邊)已經可以行過去銅鑼灣 又唔使郁動港島綫之餘亦都應該減少港島區嘅交通負荷
DIH 發表於 2021-9-25 15:02 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-9-25 13:45
其實點解啲人考慮TCL/TKL過完海之後經地面去自己要去嘅地方 例如坐東涌線去上環/金鐘根本係香港站行過去仲 ...

咁都有大把人係東涌綫過港島東,或東隧去中西區架嘛。香港站行得到去的地方乘客已經行緊。

我識人由將軍澳過上環,佢都話朝早北角轉車多人到怕,有時要走出地面抖氣。

我自己返工搭鐵有幾條路徑,而家都係揀屯馬綫轉東涌綫,好在屯馬綫暫時未多人到頂閘,經東隧/尖沙咀過海早已超負荷。
User12345678910 發表於 2021-9-25 19:49 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2021-9-24 23:52
有效?鐵路多左但塞車問題冇改善!

其實塞車主因係私家車的士呢啲迷你交通工具,唔係巴士,佢哋點會肯迫公共交通,剩係cut巴士當然唔會有明顯改善
E500facelift 發表於 2021-9-25 21:05 來自手機 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-9-25 19:49
其實塞車主因係私家車的士呢啲迷你交通工具,唔係巴士,佢哋點會肯迫公共交通,剩係cut巴士當然唔會有明 ...

可惜香港大部分人都當鐵路係萬能(italk入面都有唔少) ,認為鐵路解決到所有野,包括塞車,但實際呢?鐵路多左不過路面都係甘塞,而鐵路就日日迫爆。。。

控制私家車數目可能分分鐘比起鐵路更有效解決塞車問題,當然正苦做唔做又係另一回事,不過唔做控制私家車數目,唔等於起鐵路係最work

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
siupy + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

groom1002 發表於 2021-9-25 21:20 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-9-25 10:38
其實 4/5 唔需要,因為直通既車夠cover 到

效益黎講一定係換線著數,寶林康城 - 堅城 / 柴灣 - 東涌西

遲D東涌線/將軍澳線換新信號,東涌線又換新車,換線難處似乎少咗,換線係可以重新考慮,不過部分路程多重轉車先引起反感,較折衷方案係東將直通
HU6455 發表於 2021-9-25 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層

呢間世界級既公司最怕麻煩,有難度既工程可免則免,好多野都係退而求其次,比到車你搭就算

評分

tomtom2015 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

AlexLee 發表於 2021-9-25 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層
00742603 發表於 2021-9-24 20:34
冇上蓋物業,唔理lu。

其實龜係傾向北港島綫上馬先…
eternalflame 發表於 2021-9-25 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-9-25 21:20
遲D東涌線/將軍澳線換新信號,東涌線又換新車,換線難處似乎少咗,換線係可以重新考慮,不過部分路程多重轉車 ...

一商情願而已,換信號換車又會夾到直通?
groom1002 發表於 2021-9-25 23:36 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-9-25 22:59
一商情願而已,換信號換車又會夾到直通?

直通只是換線替補方案,但未知新信號東將2線係咪同一款?而且新車是否配合2線幕門?