hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 麼地道總站滿到瀉?
開啟左側

[經歷分享/報告] 麼地道總站滿到瀉?

brianso198 發表於 2021-9-30 19:31 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2021-9-30 19:25
你自己都答咗我多數開齊頭,何來我一廂情願/佢聲稱

要調整其中一個方向可以諗就係搵 110 呢條無公開 ...

鬼叫巴士公司自己好衰唔衰走去做循環改到要尖麼先交到
唔理同203C等問題,我個人支持110掉去廣東道擺街,果啲乜九龍站尖沙咀東通通唔洗諗。
不過掉去廣東道唔見得無問題

仲有,新巴自己喺時間表有講明大約幾點開唔知算唔算
另,巴士公司當年份方案聲稱麼地係穩定班次,一樣有人話做唔到
仲有,我邊有講你一廂情願,你會唔會又諗多咗?

Ricky403 發表於 2021-9-30 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層
定點班次要玩5嘅倍數嘛
咁一個鐘入面只要開多過12班,就會有兩架同時開
開多過24班,就會有三架同時開
以前都有站友講過啦

其實既然九巴而家都叫人睇SOS同ETA,豬紙上面嘅時間表就廢嘅,不如唔好再拘泥0同5尾,索性執過哂啲時間
總好過成日都靠車長同站長自己執生,結果就算隊頭打大半分隊尾遲開一分都會拉條巴士龍出黎

尖麼個case就更複雜,因為設計失當,巴士要等出面車過哂先轉到出去等燈,每兩分鐘只要開多過三架已經會去唔切車
KE7066 發表於 2021-9-30 20:13 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-9-30 19:31
鬼叫巴士公司自己好衰唔衰走去做循環改到要尖麼先交到
唔理同203C等問題,我個人支持110掉去廣東道擺街, ...

「根本你諗多咗」同「我一廂情願」語意上有咩分別?

定係大家由頭到尾都雞同鴨講,我講緊「有冇需要開齊頭」你就扯到去其他問題度?
brianso198 發表於 2021-9-30 20:17 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2021-9-30 20:13
「根本你諗多咗」同「我一廂情願」語意上有咩分別?

定係大家由頭到尾都雞同鴨講,我講緊「有冇需要開齊 ...

拿, 得一條110改有咩用, 一個鐘得四班車改黎做咩

正如有版友所講, 要執時間係要成個總站D車改先有用,
但都係控制唔到車長打大打細等等相關問題
而且尖麼個問題係規劃失當, 根本要解決呢個問題係改建總站

但你而家咁樣要講改建總站似乎都唔係易事

另,
我承認頭先都講得有D亂, 但有D野真係唔需要諗到太複雜
KE7066 發表於 2021-9-30 20:24 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-9-30 20:17
拿, 得一條110改有咩用

正如有版友所講, 要執時間係要成個總站D車改先有用,

1. 我只係話 110 唔一定要齊頭(特登唔用定點班次避免你撈亂)可以係出路咋喎,點解啱啱又變到 110 建議搬定時點;至於點解係出路單純因為依家撞埋一齊其中一個原因係因為要開齊頭
2. 我只係話 110 同 203C 搬站唔係綑綁,你自己倒果為因;我自己冇提倡過任何搬線嘅做法,只係認為你一味提搬 81C 呢個論點同建議行車速度無限下降一樣咁廢
3. 改建總站唔係我提,我唔反對總站出口設計有問題但係我冇提出過任何關於改建總站嘅難處;改建固然有助根本解決問題,但係點改建編到撞曬一齊開一樣係死,未減班前 0000 GTC A 線成條隊出,一樣有問題
4. 你糾纏係 110 個問題咪覺得單改 110 會改善,我自己都提咗好幾條線就算要開齊頭都有得微調等啲班次唔會撞得咁嚴重
brianso198 發表於 2021-9-30 20:32 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-9-30 20:24
1. 我只係話 110 唔一定要齊頭(特登唔用定點班次避免你撈亂)可以係出路咋喎,點解啱啱又變到 110 建議搬 ...

1. 110實際運作上繁忙時間係做唔到呢點, 所以可以斷定有等於無

2. 81C搬過去個理由係,
因為佢同其他線 (特別234X/280X)開車時間有相當重疊問題, 下繁問題特別嚴重
根本唔存在我無point, 只係我前面無好好解釋點解提出搬81C

至於點解唔建議搬280X, 因為搬280X都無用,
我覺得280X呢類應該係執開車時間唔需要下下開05/10
九巴應該因為太多人嘈佢以前亂咁開車, 又想多返D客坐巴士所以下下將呢D疏車改做5/0咁開
呢點合唔合理好後話

270A其實都有類似問題, 雖然佢問題分分鐘比81C嚴重
北區都好多人嘈點解架270A班次不穩
不過應該調270A定81C我覺得有討論空間

同埋一點
我唔明點解果D 36X, 242X, 87E一定要係尖麼開
呢D線話就話一班半班不過掉出去開我覺得問題不大

3. 改建總站我有份提既, 我個論點係, 尖麼個問題係需要改建總站, 但難度好高

4. 同點2

希望以上說話可以除去大家誤會

KE7066 發表於 2021-9-30 21:48 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-9-30 20:32
1. 110實際運作上繁忙時間係做唔到呢點, 所以可以斷定有等於無

2. 81C搬過去個理由係,

2. 81C 開得密自然撞得多,點睇都係 234X 280X 撞佢多啲
你一直個 point 就係將密車線踢走從而減低車流量,同所謂車速無限下減會更安全一樣,同 0kmh 最安全同理,車流量係 0 就唔會塞;踢走車流量越多嘅線效果好大機會會更明顯,但咁比下去有意思咩?
再 breakdown 睇 280X 下繁撞嘅時間點已經唔算密集,真正有得執嘅反而係日間非繁 20 分果幾條,條條一齊開 15/35/55(但就唔包括 81C)

同埋你講嘅 36X 87E 真係最有空間執果幾條黎,唔開 1800 / 踢走,1800 少兩部車排出站已經差唔少

天空之神 發表於 2021-9-30 22:00 | 顯示全部樓層
係 234X 果度開多一個直出既路口咪解決,問題係要搬走花糟同樹姐

假設淨空足夠架車離開車站
.
brianso198 發表於 2021-9-30 22:18 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-9-30 21:48
2. 81C 開得密自然撞得多,點睇都係 234X 280X 撞佢多啲
你一直個 point 就係將密車線踢走從而減低車流量 ...

81C同270A比

當年81C執去尖麼除左慳車仲可以令尖麼使用量提升,
其實81C大可以執返去紅磡站,

不過如果270A掉過去其實效果都未必差
因為270A都好多時畀北區班客嘈

佢兩個站位放最後自然會有個感覺係其他線塞住,
不過佢兩個車最多, 如果唔放另一邊既話反而會塞住其他線
(81C有時車多到其實就算拉長少少都唔會好影響行車班次)

234X/280X果組主要問題係佢個位係彎位, 如果架車擺得差少少好易塞住後面D車行得唔順
但又咁講, 280X D車都係擺第二度, 夠鐘先去到個站頭
280X無錯都係會塞住但佢塞既問題唔算係最嚴重果條

我唔反對280X改開車時間就一就,
呢個我覺得睇下可唔可能成組同973對調站位,
但呢個後話

brianso198 發表於 2021-9-30 22:20 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-9-30 22:00
係 234X 果度開多一個直出既路口咪解決,問題係要搬走花糟同樹姐

假設淨空足夠架車離開車站 ...

要度一度整完之後夠唔夠畀巴士過
咁做應該要切走埋前面既巴士站