hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 試辦深宵巴士路線 N259 鯉魚門邨> 屯門鍾屋村 ...
開啟左側

[建議] 試辦深宵巴士路線 N259 鯉魚門邨> 屯門鍾屋村

天空之神 發表於 2021-10-1 10:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言
由於現時 2500 後 258D 259D 收車後沒有直車返屯門
前往屯門需多重轉車
建議試辦 N259 鯉魚門邨 > 洪水橋,經屯門轉車站,市中心,安定友愛,蝴蝶,美樂,龍門,山景,良景田景,寶田,54 區,兆康,前往藍地及鍾屋村

詳細建議

N259 鯉魚門邨> 屯門鍾屋村

1. 鯉魚門邨
2. 嘉榮街
3. 油塘
4. 鯉魚門廣場
5. 油塘邨
6. 聖安當女書院
7. 藍田站
8. 觀塘法院
9. 駿業里
10. 牛頭角站
11. 定富街
12. 牛頭角下邨
13. 九龍灣站
14. 啟泰苑
15. 丹鳳樓
16. 鑽石山站
17. 沙田坳道
18. 摩士公園泳池
19. 永光書院
龍翔道,三號幹線,屯門公路特快前往
20. 屯門公路轉車站(上層)
21. 屯門市中心
22. 安定邨
23. 兆麟苑
24. 豐景園
25. 御海灣
26. 湖翠樓
27. 湖畔樓
28. 美樂花園
29. 蝴蝶邨
30. 新屯門中心
31. 龍門站
32. 青雲站
33. 鳴琴站
34. 台山小學
35. 大興體育館
36. 樂生樓
37. 新圍苑
38. 兆邦苑
39. 寶田
40. 興貴街
41. 塘亨路
42. 紫田村
43. 欣田邨
44. 五柳路
45. 藍地站
46. 青磚圍
47. 泥圍站
48. 亦園村
49. 鍾屋村站

班次
0130 (一班)

收費
$26.0屯門公路轉車站可轉乘 N260

歡迎賜教及討論

.
ky927 發表於 2021-10-1 13:32 | 顯示全部樓層
你哋唔明我幾憎搭N259

評分

參與人數 7aPower +11 HugeC +70 收起 理由
nchmt + 1 + 10 給你一個like
chanvito + 2 + 10 Huge C
neoplan720p + 3 + 10 不爭氣地笑左
sancouve + 1 + 10 英雄所見略同
960Bus + 10 英雄所見略同
天空之神 + 4 + 10 師兄識 D 野
流星☆雨 + 10 離題但好笑

查看全部評分

kmb71k 發表於 2021-10-1 17:05 | 顯示全部樓層
點解擺鍾屋村咁騎呢?
一係就擺洪水橋
鍾屋村到喉唔到肺
以上回應,是否可行?是否合適?
ky927 發表於 2021-10-1 18:10 | 顯示全部樓層

要編都應該叫N258,同258P性質似D。

1) 唔差在停埋畢架山,同258D/259D 係類近
2) 塞埋入洪福啦
3) 開多條N268食元朗/天水圍

我覺得條線定位同時間有啲尷尬,259D尾車其實多唔多人?

齋睇字好似九東段已經好長,但諗下呢啲位置又好似唔知夠唔夠客;做埋九東<>荃葵 個車程又好趕客

所以九東<>新西通宵線我覺得係幾值得討論嘅
**更新**
我明點解覺得你條線長,原來兜埋屯碼先上良田。我覺得應該落一落美孚轉車站,同N260先交接一次,一來食左N260想快個班,二來過一班想去荃葵嘅俾N260/N269/N237;係屯轉再同N260轉乘多次,咁屯門區就分工,N259唔好再落屯碼,去屯碼係屯轉轉N260. 長遠真係捱到全晚先同N260分工。
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-2 12:15 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-10-1 18:10
要編都應該叫N258,同258P性質似D。

1) 唔差在停埋畢架山,同258D/259D 係類近

其實我係預同 N260 分工
甚至係 N960

屯轉落屯碼
搭 N260 要兜大圈
相反去良田就係 N260 甚至 N960 快過 N259
可能九巴會學 N934 咁走數唔開唔出奇

類似 47s 48s 交叉走線
47s 去良景快
48s 去碼頭快

至於點解寫明係鍾屋村咁吊鬼,
只要過左鍾屋村就會變左元朗區路線
A33P 已經用過呢招(63X 入左小小元朗區就被ban 改線)
* 960P 960X 係屯門區路線 960 分支
258P 係屯門區路線 258D 分支
無事

.
tina 發表於 2021-10-2 12:31 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-2 12:15
甚至係 N960

咁其實呢條都可以係258D支線
265B 22年不變
GU9338 發表於 2021-10-2 15:18 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-10-2 12:15
甚至係 N960

如果要分工 (aka 慳油唔好死兜爛兜)

可唔可以市中心後跟 506 去屯碼 ?
市中心以北推晒去轉 N260 或者 NA33

雖然轉車係唔吸引
但咁樣兜足全屯門,未坐到兆康都已經要唱幾憎搭 N259
請用文明來說服我。
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-6 23:51 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-10-2 15:18
如果要分工 (aka 慳油唔好死兜爛兜)

可唔可以市中心後跟 506 去屯碼 ?

無計啦飛的都至少兩舊

要補返 62X 258D 259D coverage 好難取捨

仲要插支旗入 54 區

其實個人唔反對兆康收車既,鍾屋村只係bonus

果頭個個都會選擇出旺角轉小巴走
.
LauCT 發表於 2021-10-14 17:32 | 顯示全部樓層
去到鍾屋村站唔爭在去埋洪水橋啦
西貢區居民
HG6729 發表於 2021-10-14 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層

N259 不如西九返去 方便D人走先啦 係咁先啦 回程順路8折可響有