hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組
開啟左側

[建議] 區議員進化版 213D/93K/95 重組

tonychow 發表於 2021-10-8 10:40 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-10-8 06:41
會話如果93K改行隧道同東九龍走廊直出油麻地旺角,係有戰略意義(打對家795)
但一架20-25分鐘一班嘅巴士 ...

如果單純係想留直車,我心目中嘅方案係 15 拉入去翠林,同時因應屯馬綫通車而減班(當然仲有收費問題要解決)
如果減到全日 15-20,而將軍澳段唔介意經藍田山去九龍灣同紅土(或者自己揀用 98A 轉車),加埋觀塘道經下通道同飛橋,未必會慢過依家 93K 好多,分分鐘快過改 95M 兜觀塘山落九龍灣
而 93K 亦因為跑公路同里數減少咗,現有 9 架車都應該夠落返 15-20

樓主| 天空之神 發表於 2021-10-8 12:22 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-10-8 10:40
如果單純係想留直車,我心目中嘅方案係 15 拉入去翠林,同時因應屯馬綫通車而減班(當然仲有收費問題要解 ...

我又唔明白

有 105 情況下點解要拉線

我知 105 服務好差但問題本質係已經有服務
.
tonychow 發表於 2021-10-8 13:18 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-8 12:22
我又唔明白

有 105 情況下點解要拉線

性質唔同
先唔講巴士同小巴本身就係唔同嘅交通工具(載客量、殘疾人士)
105 又做唔到九龍灣又做唔到寶達,直車一樣無咗

樓主| 天空之神 發表於 2021-10-8 13:26 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-10-8 13:18
性質唔同
先唔講巴士同小巴本身就係唔同嘅交通工具(載客量、殘疾人士)
105 又做唔到九龍灣又做唔到 ...

山上去九龍灣106
寶達去九龍灣11X 13X 213X

寶林九龍灣有 297
.
tonychow 發表於 2021-10-8 13:30 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-8 13:26
山上去九龍灣106
寶達去九龍灣11X 13X 213X

講緊九龍灣站,將軍澳段得 93K 可以做到
寶達有車去九龍灣但係無車去紅土;11X 同 93K 服務範圍都唔同

xdxd 發表於 2021-10-8 15:35 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-10-8 10:40
如果單純係想留直車,我心目中嘅方案係 15 拉入去翠林,同時因應屯馬綫通車而減班(當然仲有收費問題要解 ...

15而家好地地,客量無大跌
唔見得有減班需要
況且兜埋藍田山觀感應該差過95M走法

紅磡人。
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-8 16:29 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-10-8 13:30
講緊九龍灣站,將軍澳段得 93K 可以做到
寶達有車去九龍灣但係無車去紅土;11X 同 93K 服務範圍都唔同

咁都係康翠去九龍灣站姐無辦法下都要迫呢班人轉鐵
因為實在需求唔大
要轉車去九龍灣工商區果班一早搭左 106 297

寶達去紅土唔係搭 11X 搭咩?
下路行返出去得歐化麻煩少少
回程過左新柳街都一齊行啦

93K 愈做愈摺愈少流水
同好多線重疊但有極少獨市位但無肉食

一係就做一條山上版既 796X 拉埋出尖麼
一係係摺線換 298D

否則 9 架車遲早都凍過水
.
214P_world 發表於 2021-10-8 18:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-10-7 22:26
你淨係拎回程往將軍澳方向出來講,去程你又唔提?

康翠要將轉線既代價,唔會係拎走現有服務,甚至封後路 ...

去程咪又係快咗,計多次做乜? 不過你開到聲,就計埋比你: 改動前 93K 翠林去油麻地頭站(翠林去對面巴士站3min+參考九巴網52min) total 約55min,
提速版93K total 約30min (翠林至將轉(參考690車程*新93K私家車程/690私家車程)15min, 將轉至九展(參考98D)6min, 九展至油麻地頭站(參考W2)9min),
一樣淨返25分鐘任塞車, 任轉車, 任去廁所,亦比你213X方案快,唔通「開條兜秀茂坪+樂華+尖東先去尖沙咀嘅慢線去封翠尖特快後路」更能滿足願望?

如果「有冇直車」完全凌駕「車程,班次,車費」,咁95落到佐敦跟296D行/改去尖沙咀碼頭,似乎仲啱口味,加上只影響班次,
唔使拎走任何服務, 服務範圍有增無減, 仲要翠林同康盛都入晒總站, 唔駛轉車, 又唔駛行過對面巴士站, 唔駛經將軍澳隧道,
又唔駛停將轉增加持分者, 又唔駛額外資源, 又唔駛對安達臣望天打卦, 又唔駛封後路, 個幾鐘就到, 仲順便開多條後路 等安峯入伙再R加車?
唔知你/其他版友點睇,但以我理解「時間就係金錢」,有得轉車自製特快,又何必慢慢兜呢?
而問心嗰句,95方案(見上)同93K方案並非互斥方案,如有幸兩個方案同時試一次,乘客自然用腳投票有結果

安峯入伙後213X全日分拆為「安達至樂華213X+翠林安峯安泰"226X"」或「翠林寶達至樂華213X+安峯安泰安達寶達"X213"」邊個機會低d?
我覺得差唔多: 前方案226X客源較窄,但拉埋26落水開咗條後路;後方案13X同213X重疊,客量此消彼長,但會令213X偏離開線意義,
而有冇X213(冇就純粹現有213X拉上安峯就算) 其實基本上都冇多客但用多咗新資源;結果兩個方案除非官方提出,否則都只會搞著其他區

至於你話98P/798A全日,支持呀,但九巴新巴肯唔肯? 如果98P肯,咁邊駛咁多方案...
798A問題車從何來、798去留? 當然,如果開得成的確好用過93K,因為新巴個將轉d選擇好得多,而且同93K方案亦非互斥
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2021-10-8 19:21 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-10-8 06:41
會話如果93K改行隧道同東九龍走廊直出油麻地旺角,係有戰略意義(打對家795)
但一架20-25分鐘一班嘅巴士 ...

冇錯,正正係「對打」795先有最大誘因尤其是康翠人口基數本身唔高,安達臣車又唔經康翠,如果冇任何誘因,重組後產物分分鐘由20-25隨時再減...

所以我建議93K「提速翻身」,翻身就係 day1 就要最少變返 15-20,
有客就自然再加班,冇客亦可能為"搶客"加班,良性循環下,長遠加到非繁10-12都唔出奇,「對打」正正是誘因
而繁忙時間舊客源,我建議93P保留舊有93K服務,但非繁忙時段就只可以坐其他alternatives

213X「康翠至樂華」方案去尖東就尚可 (但其實有98A密密轉乘215X),但去佐敦/尖沙咀就...
再加上213X本身開線意義係for安達臣,而依家改走213X再爆多條線出嚟... 加上213X班次唔見得密,調離安達臣可能更...
將隧線呼聲唔係超大,所以我認為行山或隧道都好,93K觀繞九展直達油麻地先係主菜,將轉只係用來提供更大誘因+方便乘客
獨學而無友,則孤陋而寡聞
S3BL100 發表於 2021-10-8 23:37 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-10-8 18:55
去程咪又係快咗,計多次做乜? 不過你開到聲,就計埋比你: 改動前 93K 翠林去油麻地頭站(翠林去對面巴士站 ...

但係車程穩定性呢?將隧加東九廊,我好肯定你個版本既 93K 穩定性仲差過舊走線

不過原則性問題先係最大問題,你個建議唔滿足人地訴求之餘仲封埋人地後路。呢度唔淨係得我一個反對你,我諗你都應該係時候要檢討下

---

如果 95 真係有配額拉得入尖沙咀既話,點解唔直接搵 93K 去改線?

又,點解將 93K 變成經樂華走尖咀線,同 13X 重疊會有問題?而家大大條 213X 咪同 13X 重疊,但潑出去既水收唔返。點都會有架樂華尖東特快,抽返走先係問題

fb.com/scientisthk2usa/