hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 N290 下週一(2021年10月25日)起增2班康城開出班次 ...
開啟左側

[路線消息] 九巴 N290 下週一(2021年10月25日)起增2班康城開出班次

10598C 發表於 2021-10-20 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-10-20 16:03
N373就有必要減到60分鐘一班

以而家香港夜生活,一日唔同病毒共存,的確有需要減班
但長遠N373兜旺角好過
遲啲應該拉埋去皇后山
天空之神 發表於 2021-10-20 19:15 | 顯示全部樓層
點解唔係夜晚行隧道

唔塞車應該快好多先係

坑口點解無直出

興田點解又無份

下刪一千頁筆戰討論
.
noname617 發表於 2021-10-20 20:12 | 顯示全部樓層

問題九巴會頂唔住壓力呢?運吉又軟硬兼施!最後都係現有客受罪
kmb71k 發表於 2021-10-20 21:50 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-10-20 19:02
以而家香港夜生活,一日唔同病毒共存,的確有需要減班
但長遠N373兜旺角好過
遲啲應該拉埋去皇后山 ...

N373兜旺角只會苦了港島客

而家N373車程一個鐘多啲
兜埋旺角隨時個半鐘

以上回應,是否可行?是否合適?
KE7066 發表於 2021-10-20 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-10-20 13:08
希望進展至全晚非繁時段60分鐘一班,同埋可以停一停美孚做轉車就好

N237 視乎方向半條線轉唔到
N241 可以荔景逆走落葵芳轉
N249 青衣段同 N260/9 直接葵芳轉都順路
N122 N241 九龍段坐出旺角轉 N293 又得
N368 港島嘅有 N691

全晚通宵線得半條 N237 嘅 coverage 係需要美孚轉,好勉強可以計埋啲月票/有錢唔坐 N269 嘅元朗美孚特快客,真係有需要咩
10598C 發表於 2021-10-21 01:05 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-10-20 21:50
N373兜旺角只會苦了港島客

而家N373車程一個鐘多啲

不如話, 本身N373有幾多港島客? 有客先有資本bargain
夜晚多人少少嘅銅鑼灣又唔比入, 養住條行中環灣仔直入紅隧獅隧嘅N373根本係大放血
與此同時成個北區得N73 58S全晚服務, N373順手改出旺角, 都係多7~8分鐘時間, 唔算好過分
不過, 有270S時段N373的確唔需要入旺角

duncan827 發表於 2021-10-21 01:37 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-10-21 01:05
不如話, 本身N373有幾多港島客? 有客先有資本bargain
夜晚多人少少嘅銅鑼灣又唔比入, 養住條行中環灣仔直 ...

你認為入銅鑼灣就會有客? 紅小$28 vs 巴士$42 ?
仲有旺角通宵已經有紅小,綠小,泥鰍的 3種選擇番上水/粉嶺 根本冇必要加條巴士線入去
Quanta 發表於 2021-10-21 01:48 來自手機 | 顯示全部樓層
duncan827 發表於 2021-10-21 01:37
仲有旺角通宵已經有紅小,綠小,泥鰍的 3種選擇番上水/ ...

$42用月票就會好抵,實收得十元八塊
teddybus 發表於 2021-10-21 04:03 來自手機 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2021-10-20 20:12
問題九巴會頂唔住壓力呢?運吉又軟硬兼施!最後都係現有客受罪

會唔會FF得太遠?
10598C 發表於 2021-10-21 08:08 | 顯示全部樓層

duncan827 發表於 2021-10-21 01:37
仲有旺角通宵已經有紅小,綠小,泥鰍的 3種選擇番上水/ ...

咁講, 視乎乘客目的地去邊, 紅綠van都唔入火車軌以南地方, 紅van仲要行山路同大埔
而泥鯭的始終唔係合法交通工具, 亦唔見得有泥鯭的巴士就冇市場, 係嘅話N796一早可以執笠
不過再退一步, 由始至終運輸署都落閘唔比N373入銅鑼灣, 講黎都冇意思

但以N373恐怖客量, 唔搵新客的話, 個人覺得九巴遲早會做野止血