hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有冇人坐過中巴艾莎富豪 AL1 / AL2?
開啟左側

[車型及機械] 有冇人坐過中巴艾莎富豪 AL1 / AL2?

樓主| YY2015 發表於 2021-10-21 02:28 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-10-20 22:08
我未坐過﹐佢在生時亦未見過真身。

但有人講﹐尾軸係與同其的S3BL 的一軸一樣﹐係跟行車方向的受力﹐自己 ...

多謝指教!咁即係尾軸其實唔連軚盤,就算行直路,如果路面唔平,尾轆行過都會自己左右擺?唔怪得會甩尾喎。🤔

真係想知坐呢架車係會點“飄”法。。。😄
AMN1 發表於 2021-10-21 03:55 | 顯示全部樓層
YY2015 發表於 2021-10-21 01:45
唔好意思,已補番link。

你咁樣係偷相,係極唔尊重拍攝者!
LE5705&LU2001
PC2625 發表於 2021-10-21 04:08 | 顯示全部樓層
坐過, 就是圖中 114 路線返九龍, 及由 114 轉為 914 後, 即它晚年臨退役前亦搭過一次, 據悉全球僅有這兩架, 而其中一架被收藏後多年來放在上水以北文錦渡附近, 日曬雨淋形同廢鐵屋 !
ATR129 發表於 2021-10-21 07:29 來自手機 | 顯示全部樓層

都係臨退前坐過,車尾飄嘅感覺係葉片彈簧嘅回彈,珍寶同雞鴨同類嘅上下拋,車尾長加懸掛軟拋得勁啲。比雞同鴨無咁"凳,引擎聲無咁刺耳,比較好坐。佢波箱應該有4個前速,馬力細加速慢,極速感覺似係過70(西隧入面睇唔到錶)。

b031199 發表於 2021-10-21 09:55 | 顯示全部樓層
PC2625 發表於 2021-10-21 04:08
坐過, 就是圖中 114 路線返九龍, 及由 114 轉為 914 後, 即它晚年臨退役前亦搭過一次, 據悉全球僅有這兩架, ...

全球有3架,仲有一架去左印尼
kei_hk 發表於 2021-10-21 10:11 | 顯示全部樓層
YY2015 發表於 2021-10-21 02:28
多謝指教!咁即係尾軸其實唔連軚盤,就算行直路,如果路面唔平,尾轆行過都會自己左右擺?唔怪得會甩尾喎 ...

你用甩尾這個字又跨張左的﹐個feel 應該只係車尾位置左右震下震下啦。

同埋﹐自由扭方向﹐亦唔係想像中咁易有反應的﹐要扭大呔+行車﹐後輪才會自然扭動。
好似話出入站時慢車﹐因為離心力唔大﹐就可以大大減少擺尾/甩尾的機會。

路面不平又真係可以令到尾軸/中軸(S3BL) 扭動﹐但係正常行車唔會有此情況。
多數都係要上石駁﹑中較大的石頭才會發生。

而倒車就多數轉完一邊﹐未回直呔﹐就直接轉另一邊才會發生。
即係﹐三手軑掉頭﹐倒完車後﹐扭另一方向前駛時﹐尾軸/中軸就會唔配合行車方向。

好似有人講﹐去到 S3V 的時候﹐中軸有新裝置﹐入後波時會鎖中軸去番直行方向(前題係要中軸去番直行方向才鎖到)。

solomon 發表於 2021-10-22 01:38 | 顯示全部樓層

神龍擺尾,我有幸見過,就係琴行街轉入七姊妹道時,右轉後車尾擺一下左邊,唔係想像中大幅度,但真係會擺一擺。

至於點解少意外,一來中巴個個都係車神,二來聞說只有少數車長先會揀佢哋出車,確實因為舞佢哋唔掂,所以其實AL一向相對其他神獸少好多出車機會,出車少意外機會自然低。

曾經塔過,咪又係巴士一部囉,當然比同樣前置引擎如雞鴨好坐啲而且無咁嘈,舒唔舒適都唔係好記得了,畢竟搭中嘅興奮掩蓋了其他感受。
AtrHenu 發表於 2021-10-22 07:42 | 顯示全部樓層
solomon 發表於 2021-10-22 01:38
神龍擺尾,我有幸見過,就係琴行街轉入七姊妹道時,右轉後車尾擺一下左邊,唔係想像中大幅度,但真係會擺一 ...

聽聞當年揸呢隻十二米得車房大計和114,112班師兄,其他人若果要揸呢款車要似某D一樣額外TB先可以俾它揸上手.

btw,呢隻車好像好像少數下層十二米接近全企位的車輛!!
JX9097 發表於 2021-10-22 08:56 | 顯示全部樓層
b031199 發表於 2021-10-21 09:55
全球有3架,仲有一架去左印尼

印尼嗰架應該都唔喺世上?
即係全球得番泊喺前禁區嗰架?
 樓主| YY2015 發表於 2021-10-22 16:33 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-10-21 10:11
你用甩尾這個字又跨張左的﹐個feel 應該只係車尾位置左右震下震下啦。

同埋﹐自由扭方向﹐亦唔係想像中 ...

明白喇 初初睇仲諗點解可以淨係尾軸轉