hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵幾時先肯加密返星期日紅日啲班次??? ...
開啟左側

港鐵幾時先肯加密返星期日紅日啲班次???

dannywong 發表於 2021-11-21 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層

講下講下又十一月尾,上次調整班次(減得少啲,未到疫情前水平,唔算「加班」)又成三個月,呢三個月日均客量都已經企穩疫情前 92% 93%,龜龜幾個月都唔做嘢,係咪已經將 7 分鐘一班當全線「正常」班次,要按唔知咩準則多幾多客,超過疫情前一截先「加班」?
 樓主| gsrc0525 發表於 2021-11-21 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層
dannywong 發表於 2021-11-21 17:45
講下講下又十一月尾,上次調整班次(減得少啲,未到疫情前水平,唔算「加班」)又成三個月,呢三個月日均客 ...

而家傳緊下個月有小規模通關,會唔會等一公布確實日子就話加密班次?
I20091157 發表於 2021-11-21 19:36 | 顯示全部樓層
dannywong 發表於 2021-11-21 17:45
講下講下又十一月尾,上次調整班次(減得少啲,未到疫情前水平,唔算「加班」)又成三個月,呢三個月日均客 ...

望吓九巴呢排減得幾勁先算啦
teddybus 發表於 2021-11-22 04:04 來自手機 | 顯示全部樓層

真係所有線假期全日七分鐘?
dannywong 發表於 2021-11-22 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-11-22 04:04
真係所有線假期全日七分鐘?

起碼前九鐵兩條線減得最離譜,又唔係無條件加,係要減到人貼人逼到繁忙時間咁
dannywong 發表於 2021-11-22 14:15 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-11-21 19:36
望吓九巴呢排減得幾勁先算啦

而家龜龜、載通、善水三大勢力合力挑戰乘客對等車時間、車廂擠逼嘅忍耐力

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +10 收起 理由
GIJOE + 1 英雄所見略同
tomtom2015 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

teddybus 發表於 2021-11-22 14:55 來自手機 | 顯示全部樓層

dannywong 發表於 2021-11-22 14:12
起碼前九鐵兩條線減得最離譜,又唔係無條件加,係要減到人貼人逼到繁忙時間咁 ...

前西馬鐵疫情前非繁好似都係6分鐘一班,分別唔大,反而東鐵爭得遠
rickywk 發表於 2021-11-22 20:28 | 顯示全部樓層
加價唔加車,電費貴
 樓主| gsrc0525 發表於 2021-12-3 14:41 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-11-22 14:55
前西馬鐵疫情前非繁好似都係6分鐘一班,分別唔大,反而東鐵爭得遠

東鐵非繁最大客源係過境線,未通關少客班次疏啲係正常,不過市區線屯馬線星期日紅日咁個班次甚至可能仲疏過幾十年前,到底係咪疫情大曬,而家客量幾多,疫情最嚴重時客量幾多,疫情客量幾多,我早唔信港鐵唔知
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
teddybus 發表於 2021-12-3 15:23 來自手機 | 顯示全部樓層

gsrc0525 發表於 2021-12-3 14:41
東鐵非繁最大客源係過境線,未通關少客班次疏啲係正常,不過市區線屯馬線星期日紅日咁個班次甚至可能仲疏 ...

巿區線4分鐘,西馬6分鐘,真係分別好大?