hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [葵盛過海] 建議重組930系列,提升930B至全日服務 ...
開啟左側

[葵盛過海] 建議重組930系列,提升930B至全日服務

kay 發表於 2021-10-27 17:33 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-10-27 16:47
930X改唔到,930B係改唔到的,因為葵芳問題。

但其實935在可見的將來都係唔會擴展至半全日服務,而930X改 ...

但930X行過福來邨都唔比停站934都只係半日車,但930X全日都唔停得

加埋城巴九巴近來既惡鬥越演越烈
我唔認為會好似20A咁博到大霧

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 2076 發表於 2021-10-27 18:08 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-10-27 17:12
真係唔會得失新區客 ?

930B 要落到眾安街先屈番上德士古道上公路

行眾安街只係想荃灣市中心站位方便的同時,滿足城巴想收$9.2流水...... 之前諗都諗過930B轉入聯仁街走,930X經德華街走。
只可以話各有優點,930B快左的同時,930X要照塞沙咀道,咁樣930X就會再輸多少少觀感,而德華街12.8米未必夠轉。當然亦都可以考慮930B聯仁街走,聯仁街站代替930X的寶石大廈站。930X照行大河道走,大河道站覆蓋到戴麟趾診所站的需求,但問題係楊屋道街市果頭就行得比較遠了。

實際上,新區起計,上公路的時間都係5分鐘差距以內,但大窩口邨就係會快過現時930的,所以實際上要睇下新區同大窩口邨點睇。930B先天係落到去銅鑼灣,呢個計劃留930B/930X就係理論上呢兩條都係銅鑼灣做總站,如果新區慢少少可以換全日入銅鑼灣又未必一面倒反對。而回程的行法已經係經聯仁街,即係話慢都只係慢單邊,相信放行機會都唔算細,同時亦都理順左早繁930/930B站位相反的問題。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-10-27 18:12 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-10-27 17:33
但930X行過福來邨都唔比停站934都只係半日車,但930X全日都唔停得

加埋城巴九巴近來既惡鬥越演越烈

就係因為有20A的事例,證明運吉呢排應該都偏幫善巴,善巴分分鐘搏到大霧,加上咁樣改行法,有葵盛居民+光輝圍居民的意見支持,至少唔係20A咁樣咁惡性競爭。
當然,如果930X停唔到光輝圍/葵俊苑,而只能停耀榮里/昌榮路迴旋處的話,亦都無損建議的可行性。始終都係服務範圍大左,用車冇多到,城巴有誘因改,區會亦有誘因支持。
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2021-10-27 20:32 | 顯示全部樓層

要 930X 沿線讓灣仔銅鑼灣大動脈比 930B 都應該足夠被 ban
.
 樓主| 2076 發表於 2021-10-27 20:56 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-27 20:32
要 930X 沿線讓灣仔銅鑼灣大動脈比 930B 都應該足夠被 ban

咁講,930X沙咀道/環宇海灣都撥左去930B。葵芳本身都係930灣仔止步,係得愉城冇得直入sogo。城巴如果爭取到來回入怡和街就皆大歡喜。
peterkwan 發表於 2021-10-27 22:10 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-10-27 16:29
班次上,繁忙時間係一班不減,只係稍微重新分配,受歡迎的930A加了一班,專注做住宅區的930B亦都最密開到 ...

1. 但從荃灣乘客角度, 930B 最密係 12 分一班, 因為 7:45am 果班唔經荃灣, 6 分鐘一班重要得兩班只係 for 新區同葵盛.
2. 930A 依家 8:00 果班都唔係好多人搭, 最多坐滿 84xx/85xx 加少量企, 有時更坐唔滿, 好難說服到運輸署加車.
3. 930X 時間表好似打錯, 應該係往愉景新城.
4. 930X 去程行青山公路及停大窩口站會同 934A 重疊, 況且大窩口站依家 934A 都唔係好多人大窩口站上 (因為大大個地鐵入口係度), 930X 唔係好值得咁行.
 樓主| 2076 發表於 2021-10-27 23:03 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-10-27 22:10
1. 但從荃灣乘客角度, 930B 最密係 12 分一班, 因為 7:45am 果班唔經荃灣, 6 分鐘一班重要得兩班只係 for ...

1. 在荃灣乘客角度,930B的確最密12分鐘一班,但對環宇海灣的乘客來說,07:39葵盛開的果班930B會係半空車,因為新區同大窩口邨客都上晒07:45果班930B,運載力比起現時930X停環宇海灣果陣係較多。另外,荃灣重組後有930X/930A/930B三條線分流,比起重組前實際上只有930X/930A係多左班次,而且930A係取代左930X開8分鐘一班,930A最密係開緊7-8分鐘一班車。
2. 930A 08:00果班對中環返09:00的客會好炆水,所以07:50係最多客的一班車。所以建議930A加班係將07:50果班車拆開做07:45/07:52。
3. 930X 時間表係打錯左......現已修正,謝提醒。
4. 930X 從來重點都唔係想做大窩口站的客,有係bonus,冇客直飛係正常。930X只係順路停車擺個站。當然,930X亦都可以選擇停完大河道之後,直上大河道天橋、荃錦交匯處、德士古道、國瑞路,然後返回青山公路。這樣就唔會同934A有重疊。但實際上飛上天橋和停青山公路的車程係冇分別,那何不博執到一兩個客,兼可以慳里數?

抗議962B重組
還我962全日服務
384047x 發表於 2021-10-28 03:00 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-10-27 16:39
如果九巴反對,可以考慮上繁後先停葵俊苑,甚至用昌榮路迴旋處做光輝圍/上葵工廠區客算數,昌榮路迴旋處 ...

葵康苑係通常上15-20個,不過大部份係坐37m轉車既葵盛客,所以冇競爭力唔太同意,不過你既建議足以彌補呢個站上930既客~_~

客觀咁講,份建議寫得唔錯,可以善用現有資源做更多客而儘量減少現有客源,班次亦冇乜大改,美中不足係930b走線真係怪而有兜路觀感,應該尚翠苑直接左轉關門口街最好!

見唔少版友都話最大影響係 930/b/x頭站附近既車程增加會趕客,但最理想一定係 930/b/x同時全日,但睇怕非繁都要跌落30分先夠做,反而影響成個930系,係咪真係仲好呢?

其實對比其他新界地區人囗同中西區過海線班次比例,除左屯門區外其實每區比例都差唔多,況且930糸仲要同鐵鬥,再拆線變全日去維持現有路線頭站車程會喪失競爭力,非繁客量好大機會少過2條全日線,兩繁其實跟 rpp再加 930b班足矣,所以2條全日線做哂荃灣同葵涌市區我覺得樓主做法 /葵涌荃灣各自做就夠
1234567 發表於 2021-11-2 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層
其實眾安街,三坡坊在那裏?係沙咀道?
peterkwan 發表於 2021-11-2 17:15 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2021-11-2 13:35
其實眾安街,三坡坊在那裏?係沙咀道?

估係沙咀道左轉入眾安街, 於小巴站附近設站, 再由眾安街左轉入楊屋道, 但唔知雙層 12/12.8米夠唔夠轉入眾安街果個彎.