hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [葵盛過海] 建議重組930系列,提升930B至全日服務 ...
開啟左側

[葵盛過海] 建議重組930系列,提升930B至全日服務

樓主| 2076 發表於 2021-11-3 03:17 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-10-28 03:00
葵康苑係通常上15-20個,不過大部份係坐37m轉車既葵盛客,所以冇競爭力唔太同意,不過你既建議足以彌補呢 ...

估唔到有人會37M轉930......MTR過海除了上環之外,都應該會贏930,尤其是930車唔係密。如果葵盛可以樓下就有930B搭,應該在非繁都每班執到5-10個,又唔駛擔心37M駁唔到930搞到倒晒落鐵。

930B的荃灣段走線各有好處,之前都講過,想做貴價流水入一入眾安街會吸引好多,而且上車位置重要過落車位置,所以荃灣上客點想盡量靠近旺區。但城巴策劃部肯放棄部分流水,兼避開沙咀道塞車的話,尚翠苑下站聯仁街都冇乜大問題。原本寶石大廈班客去聯仁街上車都近,而沙咀道的客去大河道搭930X都唔係遠,亦都唔駛食沙咀道塞車同燈陣。

930B頭站係葵盛,本身都冇服務,就唔會點趕得走。嫌930B慢都仲可以行落葵芳搭930X。930X愉城一帶,本身最旺時段都比934搶晒客,又有$2機,真係唔想行貪方便先會上930X,行葵芳唔入沙咀道燈陣唔見得大影響,反而最影響觀感的是城巴RPP建議,來回入如心...... 本身930/930X的尾站直出區都keep番直出,930X客倉係荃灣東,交比930B做。930客倉係興芳路,又交比930X做,繼續直出冇影響。但重組係可以做埋葵盛/葵涌道/光輝圍/千色店的客,對改善930/930X非繁營運狀況一定有幫助。
至於拆3條線,當屯門南的962B/962X都未拆到962P出來全日,天水圍的969/967都未可以比967唔行三湖跟265M直出,拆條天慈分支出來全日的時候,930/930B/930X一個鐘得7班車,拆3條即係要20/30/30對分班次。930剩做葵興葵芳就唔會夠客,拉上上葵又比九巴封死左,930B做葵盛/葵涌邨/大窩口直出,930X不變,變左930要開30分鐘一班,果班興芳路/新都會客乜都趕走晒落MTR了......930B又得番30分鐘一班。連去近的旺區的33A/37都難以單靠大窩口/葵涌邨/葵盛,唔搭荃灣(930B方案)/葵芳(現時930方案)做就真係冇可能會全日到。

如果城巴係想兩繁做大930B的,問題就出了在930B在葵涌邨/大窩口邨入面,係同930相反站位,變相呢啲時段930係白行葵涌邨/大窩口邨,或者係930B冇人死等,透過非繁重組成930B/930X,統一番行車方向令葵涌邨/大窩口邨可以全日同一個站位出市區,對於幫助930B繁忙時間客量,係會有幫助,亦都減少乘客混亂的可能性。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-11-3 03:24 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2021-11-2 13:35
其實眾安街,三坡坊在那裏?係沙咀道?

建議中的 三坡坊, 眾安街 分站,位於眾安街122號對開之影線範圍。

建議中的930B會由沙咀道西行,左轉往眾安街南行,停靠 三坡坊, 眾安街 分站後,左轉至楊屋道東行,右轉馬頭壩道,然後按930X路線往港島。

若城巴試車發現巴士未能通過,則建議930B採用 尚翠苑->聯仁街->馬頭壩道 的路線,前往香港島。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-11-3 03:28 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-11-2 17:15
估係沙咀道左轉入眾安街, 於小巴站附近設站, 再由眾安街左轉入楊屋道, 但唔知雙層 12/12.8米夠唔夠轉入眾 ...

對的,根據目測,係比起 軒尼詩道 左轉 菲林明道 的路口為寛闊,而且左方行人路亦有空間進行工程,改善巴士轉左的問題。

當然,若運輸署/城巴認為眾安街不適合巴士行走,930B走線可改為尚翠苑後直接左轉聯仁街,惟這樣就放棄了 葵盛/葵涌邨/大窩口邨->荃灣市中心/楊屋道街市 的$2客源。
抗議962B重組
還我962全日服務
tonychow 發表於 2021-11-3 09:00 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-11-3 03:17
估唔到有人會37M轉930......MTR過海除了上環之外,都應該會贏930,尤其是930車唔係密。如果葵盛可以樓下 ...

愉景個站就腳唔係因為愉景客唔肯行去搭 934,而係荃景圍落山仲要再行就會遠好多了(行上加行)
至於速度,其實地鐵無大家想像中咁快
特別係荃灣綫仲要計埋出入閘,葵芳去中環都要半粒鐘,930 金鐘之前未必輸

另外講講整體意見,我比較大嘅 concern 係如心,因為西鐵 7 分鐘去到南昌,早繁計埋轉車等車 15 分鐘已經講緊去到奧運站,但巴士應該仲喺新都會
如果係我,我會揀唔兜入如心或者改一改走線,但我未諗到好嘅方案
另一個小問題:葵芳得返 20?

樓主| 2076 發表於 2021-11-3 16:09 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-11-3 09:00
愉景個站就腳唔係因為愉景客唔肯行去搭 934,而係荃景圍落山仲要再行就會遠好多了(行上加行)
至於速度, ...

如果荃景圍客係緊張車程,其實一定係39M轉MTR出港島最快。愉城上930X的優勢在於總站,可以就時間,而且一程過。
地鐵係快,不過愉城唔近鐵,沙咀道/荃灣東更加唔近鐵,葵涌邨/大窩口邨都要行少少,所以我唯一放棄的係葵興站,一來葵興站唔近公路出入口,二來地鐵優勢太大。愉城本身有934爭左最旺時段,兼且有$2機,行去荃灣站搭荃灣線又有總站優勢,值搏率唔算太高,相反葵盛/新區/荃灣東南完全唔近鐵,930B係有得同鐵鬥。

至於930,葵芳客佔比都幾高,主要係葵廣/新都會個站夠靚,而且去中上環都唔會輸比紅綫,最重要的一點,係930觀感極好,一上車就上公路直飛港島,就算去到金鐘都只係快到MTR 5分鐘以內,都大把客會等930。

如心方面,本身930X由如心起計,去到龍德街都要12分鐘,就算用930X走線,都完全冇優勢...... 慢多5分鐘,用17分鐘去到新都會的話,要搭的都係會搭,尤其是轉車入南區/西區的客,加上西鐵綫/東涌綫本身唔係密車,南昌站又叫做唔係對面轉車,如果係去金鐘/上環,唔想轉2次車兼行香港站去中環站的客都係會揀返930X,所以時間唔係最重要,反而班次會比較重要,一開app見到下班15分鐘後,都一定會倒落去荃灣西站,而且如心個站位,其實係做荃新天地果邊多過真係做西站的海之戀。城巴本身諗住入如心插旗,所以先至建議入埋如心。實際上,930X停如心的作用甚微,倒不如飛走如心爭多少少愉城客好過。不過城巴唔會咁樣諗,要入如心阻止936落如心插旗......如果想如心快多少少,如心->大河道->大河道天橋->荃錦交匯處->德士古道->國瑞路->青山公路,呢個行法會快多1-2分鐘,只不過感覺上兜路,加上里數上升,未必係有著數。

最後,關於班次的問題,由於現時930X係開緊20分鐘一班,930就大部分時間開緊15分鐘一班。重組後的930B基本上係住宅區居多,所以建議早上往港島開15,晚間往葵盛開15,其餘20。而930X主要係做工商業區,葵芳客在日間時間都有唔少,所以在930B開15的時段,930X開20,但930B開20的時段,930X就會開15,換言之,930X開15的時段會係1200-1700日間雙向,加上繁忙時間。而930X亦都係入到銅鑼灣,對葵芳來說未必蝕晒。
抗議962B重組
還我962全日服務
tonychow 發表於 2021-11-4 10:32 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-11-3 16:09
如果荃景圍客係緊張車程,其實一定係39M轉MTR出港島最快。愉城上930X的優勢在於總站,可以就時間,而且一 ...

用一個數據,非繁 934 用半個鐘可以由灣仔跑到落荃景圍天橋
930X 就要睇你走線,但經沙咀道嘅話都有機會做到 45 分鐘內,荃景圍山下唔會慢得過鐵轉 39M,仲未考慮有位坐
至於如心,我其實無太大 concern,只係好似唔兜入去好過兜咁,因為 citywalk 會去咗大河道搭車、如心以東會去馬頭壩道搭
如果只係插旗,會唔會逆走好少少,即係如心 - 愉景 - 青公 - 葵芳咁行,因為如心一出一入會食好多枝燈;不過我無強烈 preference
啱啱諗到另一個小問題:皇后街會塞唔落兩條線?

天空之神 發表於 2021-11-4 12:44 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-10-27 13:43
葵俊苑、光輝圍有 935
要加站九巴應該會反對

講重疊仲有 934A 千色店

根本兩巴鬥鑽空子仲有邊度未有車就塞落去架啦
.
andy92 發表於 2021-11-4 14:07 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-11-4 12:44
講重疊仲有 934A 千色店

根本兩巴鬥鑽空子仲有邊度未有車就塞落去架啦

青公轉入荃灣街市街

停德華公園都無話唔得既

樓主| 2076 發表於 2021-11-4 16:50 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-11-4 10:32
用一個數據,非繁 934 用半個鐘可以由灣仔跑到落荃景圍天橋
930X 就要睇你走線,但經沙咀道嘅話都有機會做 ...

如心>愉城>青公的行法,會停唔到大河道,亦都停唔到滿樂......同埋如心就真係唔會賣帳,我自己諗走線時都有諗過呢個行法,不過最後都係揀擺愉城。最理想就緊係叫班客去滿樂/大河道上車算數。

皇后街問題都係要借題發揮去話要補償受影響乘客去逼TD放行,TD唔放咁其實都冇辦法,只好分時段停,16:00後由930B停,16:00前由930X停。因為下繁至晚間西荃都叫做密車少少,葵芳仲算係有替代。最壞打算係唔重組......
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-11-4 16:54 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-11-4 14:07
青公轉入荃灣街市街

停德華公園都無話唔得既

停 德華公園, 荃灣街市街
其實兩巴咁樣鬥法,遲早條條街都有過海車
930X停唔到葵俊苑仲可以入大連排道......

建議930咁樣重組成930B/930X,都係想盡早插埋旗去青山公路,咁樣就可以封埋934A全日去葵涌道搶客的可能性。

最後應該成個荃葵青就只係得汀九冇過海車。

換言之,如果城巴真係想完全避開九巴啲旗,
930X 停站會變成
1. 愉景新城
2. 滿樂大廈, 沙咀道
3. 如心廣場
4. 大河道
5. 眾安街, 青山公路
6. 國瑞路公園, 青山公路
7. 昌榮路迴旋處, 青山公路
8. 九龍貿易中心, 大連排道
9. 葵芳邨葵信樓, 興芳路
10. 新都會廣場, 興芳路
----------------------------------------
15. 葵涌廣場, 葵富路
16. 智芳街, 興芳路
17. 林士德體育館, 興芳路
18. 耀榮里, 青山公路
19. 健全街, 青山公路
20. 大窩口站, 青山公路
21. 德華公園, 荃灣街市街
22. 大河道
23. 如心廣場
24. 愉景新城

抗議962B重組
還我962全日服務