hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴經營老化問題
開啟左側

九巴經營老化問題

rusf101001 發表於 2021-10-29 23:07 | 顯示全部樓層

例如948,968,明明停完永吉街其實直接可以行永和街甚至係禧利街出去皇后街

同意,呢d唔入紙改都唔得
以前934/5仲停永吉街個陣識行個個一定永和街快好多

960/961/978 亦都可以行禧利街出去皇后街,但係偏偏公司就一定要啲車行晒西港城

直頭應該將文華里同永吉街個站兩合為一
隊出去停林士街
603就好應該去返373/673個邊
然後繁忙時間一多車埋急庇利街個站(尤其係九字頭車上客時間長)
改改條行車線比d車偷電車路爬頭
禧利街
一轉燈兩架車,一架係黃格
直行西港城前面冇車係一樣
多車就等多轉
比多d彈性車長簡岩

另外紅公司好多時反應都好慢,唔能夠因應乘客需求而變陣,
例如某部份路線繁時跌哂客都可以唔減班(373,681)
373應該減剩1班,keep住673係佢既支線,唔係要減價
繁忙時間681改晒做981
玩大佢做循環線
朝早西隧出東隧返
夜晚東隧出西隧返

249X
宜家條條線全日到都係夾硬30分鐘
車同人都冇

,典型例子一定係創紀之城,荃葵青線,元天線,上水線全部塞晒喺唔夠20米嘅距離,
非常支持重組西行觀塘/九龍灣站位
三個站改兩個站

例子多到數唔晒,菲林明道,太古廣場,西隧北行,荔枝角站全部都係啲巴士站位全部黐埋一舊
頭兩個覺得係對家唔比咁做
西隧都算分得開
係934A同936/A唔知點解冇比位佢排
荔枝角站不如話點解咁多線
初頭驚286X上唔到青山道入青沙
後尾都唔理286C/270B照停長荔街
好心改返286X走
936收皮935全日
Ricky403 發表於 2021-10-29 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層
934A問題係尾班長期唔滿,甚至低到三四十人都唔少見
但同時段開嘅934係坐得滿,遲咗開嘅話仲會企人頂閘

畀著你喺1755開多班934A加班載滿,到時又輪到1815班正車唔滿,咁咪計唔掂數
開934加班,起碼連續搞幾日之後,愉景新城、荃德、西約嘅客會回流更多,好過934A黎黎去去多數都係班死忠搭佢
214P_world 發表於 2021-10-30 04:33 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-10-28 23:21
都要運吉比唔比改

好似城巴

咁又未必,投到290都唔知邊度嘔車出來好... 796E? 796P? 797? 797M?
而同區大部分新城線都係快線 乘客可能要適應,加上九龍版圖冇"略水轉乘",又冇區內分段流水,未必真係咁好
獨學而無友,則孤陋而寡聞