hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 搭完九巴40P,發覺真係有唔少人以為40P等同40 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 搭完九巴40P,發覺真係有唔少人以為40P等同40

teddybus 發表於 2021-10-31 06:47 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-10-31 02:59
ABCDE字尾一樣同純數字有大關連,例如290A同290、948A同948等,全部都係相關嘅路線,做嘅係同一批客。
...

咁203同203E一定係做緊同一批客啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
rusf101001 + 1 + 1 38/38A

查看全部評分

HY1012 發表於 2021-10-31 09:49 | 顯示全部樓層
ABCDE字尾一樣同純數字有大關連,例如290A同290、948A同948等,全部都係相關嘅路線,做嘅係同一批客。
...

點先算係同一堆客?以下係咪你所講同一堆客
33A 同 33, 33B
68A 同 68, 68E, 68F  80 同 80M

87B 同 87D, 87K
98 同 98A, 98C, 98D

我都廢事再數埋九龍區

HY1012 發表於 2021-10-31 09:50 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-10-30 23:22
我無叫改名,約定俗成算數,但建議在電牌加「經:北葵涌、梨木樹」之類字眼去識別。
...

啱,電牌轉頁,站牌加少少提示或宣傳已經好好
HY1012 發表於 2021-10-31 09:55 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-10-31 00:18
多與少又唔可以二元分立簡化為有同冇,改乜名都會有人上錯車,爭在多與少。
傳統命名方法,P尾或S尾一般與 ...

我同意大部份你的觀點,不過有一個地方唔太同意:我相信大部份人都唔知A, B, C, P, S字母係代表咩意思
最多係識M, X 或者機場巴士個A
hadboy5 發表於 2021-10-31 10:24 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2021-10-30 21:04
可以打磚坪街下車落華星街,步程還可接受。

果條斜路望到都腳軟
KW2523 發表於 2021-10-31 10:43 | 顯示全部樓層
唔搞清楚架車去邊就上車係個客自己嘅事

不過其實全日咗之後P字尾都不符條線性質
改個例如38C之類嘅number都值得一諗
ccicoltd 發表於 2021-10-31 10:49 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2021-10-31 10:24
果條斜路望到都腳軟

下斜路。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
rusf101001 發表於 2021-10-31 11:55 | 顯示全部樓層
...

沙田區係掉轉
81/87南九龍
85土瓜灣
86西九龍
89東九龍

佢d同一批客係以區外分
936收皮935全日
ccchhhuuunnn 發表於 2021-10-31 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層
...

ABCDE字尾(相對P/S字尾)有時同純數字無咁大關連,又唔可以掉轉推論一定唔會同純數字有關連。只能夠講P/S綫通常關聯較大。

290/290A同日開線,分支差異算大,290A一開波亦係全日,註定叫290A唔叫290P或其他號碼
948P一早已經存在,948A、948B亦合理

純數字聯營系列早繁喺住宅區自體分拆好多時就咁分A/B,例如948AB 985AB,不過聯營過海綫又好少用S字尾,用完P就直接用A同B

當然都唔可以一概而論,例如265B硬屈出支綫265S,點都砌唔返個解釋出嚟
ccchhhuuunnn 發表於 2021-10-31 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層

HY1012 發表於 2021-10-31 09:55
我同意大部份你的觀點,不過有一個地方唔太同意:我相信大部份人都唔知A, B, C, P, S字母係代表咩意思
最 ...

P/S綫係特別綫深入民心,鹹魚有個印象以為同某主綫某個方向某個站開始一樣(例如唔少特別綫只有前段走線同主線唔同)或走線只有少許唔同,唔出奇。ABCDE反而會傾向認為有較大分別而多加少少留意。
乘客自己當然有責任睇清楚先上車,但巴士公司命名亦應盡量統一方法減少誤會,不過有時冧巴用咗冇得好講,而家有時仲特登改或唔改某啲號碼以達至某啲商業目的就更加唔統一。