hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴11K減班
開啟左側

[服務調整] 九巴11K減班

WN4156 發表於 2021-11-3 13:00 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-11-3 09:20
唔駛講咁多啦,條40P 非繁咪一樣30分鐘一班,大大聲話30分鐘一班係第三世界服務那位人兄聲都唔聲,可能有 ...

30分鐘根本第三世界,40p/948/x42c 30分實在太離譜。兩巴打手不斷盲撐減班,102/118/46X都話減。11K以前12/15分鐘一班,仲有啲10/11,有咗觀延屯馬都起碼15/20分鐘一班啦。竹園第三世界,1/7m/11k齊齊陰。

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
HV7025 + 4 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

kay 發表於 2021-11-3 13:07 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2021-11-3 13:00
30分鐘根本第三世界,40p/948/x42c 30分實在太離譜。兩巴打手不斷盲撐減班,102/118/46X都話減。11K以前1 ...

唔開30最多咪得20你估仲係N年前開線班次咁密咩

你又唔諗下開一班車成本貴左幾多
你又唔諗下被減班既路線,根本好多無錢賺
無錢賺比人減好正常

世界很簡單 人類很複雜
FBI2 發表於 2021-11-3 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2021-11-3 08:57
咁可以搵個理由直接封咗佢㗎嘛

特工秋後算帳,全板都知
WN4156 發表於 2021-11-3 13:57 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-11-3 13:07
唔開30最多咪得20你估仲係N年前開線班次咁密咩

你又唔諗下開一班車成本貴左幾多

1/6/6c/16/27/36m/38/42c/39m/59x/60m/60x/58m/73x/46x/40x/43x/47x/49x/101/102/104/106/111/112/118/278x/74x/601/603冇錢賺?點解以前密車就得,依家就唔得?擺明就兩巴服務,日日退步。你咁講,車都唔開係咪最賺?
kay 發表於 2021-11-3 14:13 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2021-11-3 13:57
1/6/6c/16/27/36m/38/42c/39m/59x/60m/60x/58m/73x/46x/40x/43x/47x/49x/101/102/104/106/111/112/118/27 ...

應該咁講
無人話過賺到錢可以唔駛減

同埋如果開得密有用

但我唔見好多線減左班可以加返

供求關係可升可跌

一條線減完又減
證明好打極有限

趕得走客即係巴士唔係唯一選擇
世界很簡單 人類很複雜
AVBWU291 發表於 2021-11-3 14:20 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2021-11-3 13:57
1/6/6c/16/27/36m/38/42c/39m/59x/60m/60x/58m/73x/46x/40x/43x/47x/49x/101/102/104/106/111/112/118/27 ...

紅隧嗰堆真係講唔埋,效率好差,成日見到有車上層連窗口位都唔滿就過海。咩106嗰啲,唔覺得佢賺
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
2076 發表於 2021-11-3 16:19 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-11-3 08:17
你想彩雲班人問候你?

彩雲落紅土本身有26......如果唔係去九龍城碼頭,只係去上下路交界的彩雲客,根本唔會企喺總站等21,而係去白虹樓等26。

反而11K獨市位多,尤其是竹園落紅土真係得佢一架,保11K棄21起碼可以比竹園/紅土客更好服務。

但當然,以九巴同TD性格,當然懶得重組,齊齊30分鐘一班,有服務就得,唔駛比人捱轟,之前果啲乜野86拆286/5C拆5X/15拆15X,根本冇改善過條霉線,由得佢地發霉到30分鐘一班,以免比人反對。
抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2021-11-3 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-11-3 16:19
彩雲落紅土本身有26......如果唔係去九龍城碼頭,只係去上下路交界的彩雲客,根本唔會企喺總站等21,而係 ...

15霉?
幾耐無去過紅磡?
下繁家維上緊成三十個,11/14跌嗰陣15都仲keep到

不過有啲奇怪
大部分時間11K客量係好過21/3B,願意等嘅客係多啲
但走去減?
雖則對厹做市區線都冇乜期望
Ricky403 發表於 2021-11-3 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
之前都有人講過
一架車支出大約每個鐘$300 (唔知而家有冇再升,見九巴請人廣告人工個quote已經加到24xxx)
客數 x 收費 / 呢一單連休嘅行車時間 x 60,大過300先至回本

就算係城隧線,夜晚去睇隨時都做唔到呢個數

所以我都話,咁著緊班次,班客又做唔到令班車同條線賺錢嘅,你自己貼錢開囉
上面大陸都有哂例子,火車站貼錢開深夜接駁地鐵,市/縣政府貼錢開高鐵站,符合國情,可以說服下運署
Ricky403 發表於 2021-11-3 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-11-3 16:40
15霉?
幾耐無去過紅磡?
下繁家維上緊成三十個,11/14跌嗰陣15都仲keep到

11K好耐以前搭過幾次,嗰時客都唔少,不過主要都係靠竹園同橫頭磡撐
或者都係衰減班再趕客嘅惡性循環,沿路班客見車疏咗,走咗去搵其他選擇