hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬通車後部分巴士路線乘客量轉變
開啟左側

[經歷分享/報告] 屯馬通車後部分巴士路線乘客量轉變

js904 發表於 2021-11-8 14:56 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-11-8 14:33
80/89 都算正常,但 80X 跌到得翻四成幾載客率真係估佢唔到。

紅土尖咀似乎真係跌咗唔少客,尤其係 26 比 ...

好多人成日睇死82X/85A會死, 但係講呢啲論點嘅都冇留意到呢兩條線嘅特性,
就係兩條線都係有唔少獨市位, 85A有大涌橋路同廣源, 82X又有黃大仙直返廣源, 同埋大隧轉車站上廣源
單係廣源一帶嘅人口, 加上沿線搭鐵唔方便, 已經夠保住條線
Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-8 16:06 | 顯示全部樓層
80/89 都算正常,但 80X 跌到得翻四成幾載客率真係估佢唔到。

要留意下數據點解讀
80X用既係睇晒成個繁忙時間粒數
並非最繁忙半小時
上一份文件80X上述粒數都仲有七成

同埋而家一架12米橙牌咁計
五成載客率都差唔多七十人

5C唔做下路尖咀只會好似3B咁頹落去
28又得半條做到下路

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
SE7378 發表於 2021-11-8 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-8 16:06
要留意下數據點解讀
80X用既係睇晒成個繁忙時間粒數
並非最繁忙半小時

問題係 5C 就算繼續做下路尖咀亦唔見得乘客會落搭,
依家最繁忙半個鐘都係得四成幾,慈雲山紅土要同 3B 分,
慈雲山尖咀又嫌慢唔睬,陷入對外同流水皆失嘅兩難局面,
似乎唔係 5X 半全日就可解決到,有需要同 3B/5/28 重組。
S3BL100 發表於 2021-11-8 22:50 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-11-8 22:02
依家最繁忙半個鐘都係得四成幾,慈雲山紅土要同 3B  ...

問題係 5C 係尖咀唯一返下路巴士線,下路有唔少位唔係真係近鐵,唯一一條就無可能拎走

下路咁多條流水,最應該死果條叫 3B

fb.com/scientisthk2usa/
xdxd 發表於 2021-11-8 23:06 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-11-8 22:02
依家最繁忙半個鐘都係得四成幾,慈雲山紅土要同 3B  ...

其實5C條數好奇怪,自己非繁、假日日間唔同鐘數望到嘅5C最起碼坐滿窗口位,搭12A嗰陣望到啲大站起碼都有十個等5C,
四成幾真係有點兒那個...

至於重組方面,其實下路尖咀28只係做到當中嘅四分一,
紅磡啲覆蓋率同上路線無疑,家維、紅磡廣場呢啲根本只係可以靠5C出入,
仲要呢度嘅客量唔係少嘢,又相對地遠黨鐵站,15/85X嘅"紅磡"仍然係靠呢啲食糊,
5C依然有必要落到尖沙咀;
除非大改頹線(5D/8A)之流去專做下路尖咀而放走5C,但班次真係唔靚得去邊。
更何況黃埔已經有相同性質兼更多功能嘅E23系同12A。

一係就睇下可唔可以開特例,放巴士可以馬頭角道北行越過馬頭涌道,
然之後8P加車拉去盛德街,5C改跟15出入紅磡去加快車程,將下路以庇利街為界分開兩截來做,
5仔改半直通+跟26行法補返彩虹道-QE位,5X真全日,
28視乎情況考慮改循環,新柳街止步,尖沙咀客可選213X,
3B、11就收工。

紅磡人。
2076 發表於 2021-11-8 23:28 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-11-8 23:06
其實5C條數好奇怪,自己非繁、假日日間唔同鐘數望到嘅5C最起碼坐滿窗口位,搭12A嗰陣望到啲大站起碼都有十 ...

28如果改行家維紅磡站出尖咀,問題都仲係做漏左十三街出尖咀,同埋回程又補唔到下路尖沙咀。馬頭角道可以直行盛德街的話,開608當時就會已經傾掂數,實行可行性成疑。
5C最大的問題係開左5X之後會更加尷尬,完全浪費左慈雲山段去尖沙咀的運力,但下路除了單邊28以及5D之外,就沒有$6.2的路線了。5D問題係啟德需求欠奉之餘又同成條5A重疊尖碼-啟德。28就有去冇回仲做漏十三街。28本身都幾靠食5仔(往富山)/5C(往尖碼)的尖碼客,28卡住左兩邊各單邊又令到各自都cut唔到,又只好鬥減班,樂華又唔會放走尖碼平車,而本身天星轉28番樂華的乘客都係存在的,28唔係咁易可以撤離尖碼。而在會開5X半全日的前提下,5C就應該唔會再提速。3B在冇線補富山落下路的前提下難以收工,11的確冇乜用但又唔係跌得好多客......

抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2021-11-8 23:50 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-11-8 23:28
28如果改行家維紅磡站出尖咀,問題都仲係做漏左十三街出尖咀,同埋回程又補唔到下路尖沙咀。馬頭角道可以 ...

28我直頭唔諗住做落去,就咁新柳街U-turn就算...8P拉唔到去盛德街嘅,咁就唔好搞。

5C定位尷尬,但老老實實由佢做流水,斬咗條競爭大嘅3B其實已經夠做。慈雲山<>紅土<>尖沙咀流水呢塊餅其實萎縮程度唔係真係咁高...
最多學師兄以前郁21/91M嘅做法,縮3B落九碼+BBI了事。
其實原本改法係諗住割十三街、翔龍灣比新8P,馬頭圍道、紅磡比晒5C,而漆咸道北就過比5/5A,尖碼-牛頭角係諗住8P/5A轉28去搞掂...而11嗰QE位不如直接用5仔改經彌敦道+佑寧堂/DGS當做咗啦...

紅磡人。
tszhinchan3 發表於 2021-11-9 11:48 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2021-11-8 14:56
好多人成日睇死82X/85A會死, 但係講呢啲論點嘅都冇留意到呢兩條線嘅特性,
就係兩條線都係有唔少獨市位, 8 ...

82X始終係做到點對點直出個功能,行完廣黃之後就直上隧道出黃大仙,相反屯馬去到第一城都仲要經大圍先到鑽石山,仲要轉一程先到黃大仙,有邊個會搭?

Quanta 發表於 2021-11-9 12:12 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-11-8 23:06
其實5C條數好奇怪,自己非繁、假日日間唔同鐘數望到嘅5C最起碼坐滿窗口位,搭12A嗰陣望到啲大站起碼都有十 ...

之前版友拎料post出嚟,都知運輸署數客地點有幾亂嚟
四成幾個數隨時喺半島或者尖東站數出嚟
ATSE40 發表於 2021-11-9 12:13 | 顯示全部樓層

而家都有唔少客係經何文田同油麻地轉車去過海方向,所以幾條應該比較受影響嘅紅隧線都無影響都幾出奇。不過調查呢啲就算平日都可以有變化,都係參考為主。
回力鏢嚟得好快㗎