hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解唔畀260X,268B,269B,280X彌敦道左轉佐敦道? ...
開啟左側

[問題] 點解唔畀260X,268B,269B,280X彌敦道左轉佐敦道?

s3n370 發表於 2021-11-8 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2021-11-8 14:53
又關載客量咩事,車流量唔會少咗,等燈時間長咗,不如個個路口都俾巴士轉好無 ...

呢度大把人剩係諗自己搭開,或者某幾條巴士線。

唔識乜嘢係大局,乜野係連鎖反應
天空之神 發表於 2021-11-8 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-11-8 21:23
咁點解260x開線時,269B,268B增回程/開線時唔直接行漆咸道南同九龍公園徑/廣東道呢?  反正去程都係咁    ...

260X 開線果陣係九龍站…..

去程的確係漆咸道南返出佐敦道
但回程尖東路網問題根本無可能實現到一對
天空之神 發表於 2021-11-8 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-11-8 22:53
如果容許巴士左轉,
成個路口其餘方向嘅綠燈時間都會短佐。
咁就令經呢個路口嘅所有巴士線都受害。

其實打通返南京街直出上海街已經還得神落啦
2076 發表於 2021-11-8 23:16 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-11-8 22:53
如果容許巴士左轉,
成個路口其餘方向嘅綠燈時間都會短佐。
咁就令經呢個路口嘅所有巴士線都受害。

現實中只有2個方法,就係從行人過路時間著手。

1) 學旺角亞皆老街路口,加一個phase,縮短行人過路時間,開多一個phase係比巴士轉左。可惜中央冇位擺安全島,否則可以容許市民分兩段過路會較易接受。
即係 A) 佐敦道來回 B) 彌敦道南行 C1) 彌敦道北行直行 C2) 彌敦道北行直行+巴士轉左,將現時C phase拆做C1同C2 phase。

2) 直接取消過路線,行人欲橫過佐敦道可使用港鐵隧道/白加士街過路線。
抗議962B重組
還我962全日服務
s3n370 發表於 2021-11-8 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-11-8 15:16
現實中只有2個方法,就係從行人過路時間著手。

1) 學旺角亞皆老街路口,加一個phase,縮短行人過路時間 ...

拆兩飛其實係毒藥
北行得兩線,拆兩飛即係左線無得直去。
咁搞法北行仲塞佐,咁呢4條線同樣受害。

至於叫所有行人落地底係無咁毒,
問題係果頭嘅地鐵隧道無barrier free access。
要整一來大工程,
二來要借用私人物業嘅空間先至可以成事。
叫人行白加士街呢,個燈位同佐敦道咁近,
按理兩者應該會前後腳著燈。
若果行人不能在彌敦道橫過佐敦道,
咁車輛駛入佐敦道後,會俾呢盞燈頂住,對流量一樣係唔理想。
再加上兩個路口都多行人過馬路,谷哂落一個會點樣,唔駛多講。
2076 發表於 2021-11-8 23:32 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-11-8 23:25
拆兩飛其實係毒藥
北行得兩線,拆兩飛即係左線無得直去。
咁搞法北行仲塞佐,咁呢4條線同樣受害。

行動不便其實過3邊馬路都一樣過到去裕華門口,落地底只係其中一個選擇,或者仲可以揀去白加士街先過馬路。

拆2 phase當然會有問題,但如果 3A同3B掉轉,即係比直行+轉左綠燈先,之後先停轉左綠燈,只要前面冇260X/268B/269B/280X,其實直行都仲可以2條線暢通的。
抗議962B重組
還我962全日服務
kmb71k 發表於 2021-11-8 23:35 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2021-11-8 21:22
其實我唔明去得眾坊街U-turn,點解唔直去旺角出?

本身260X同268B/9B做緊尖沙咀特快
冇做旺角
回程拉去做埋旺角做乜?

評分

參與人數 1HugeC +9 收起 理由
KMBAP1 + 9 拉去旺角?塞大角嘴,垃圾建議.

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
流星☆雨 發表於 2021-11-8 23:46 | 顯示全部樓層
如果要開 我寧願開左轉窩打老道 出海皮上連翔道/西九龍公路
(只准巴士左轉)

甚至考慮容許個別路線/車輛可以右轉旺角道

->睇下會唔會有得紓緩下亞皆老街左轉壓力
趕客路上 理_得你
s3n370 發表於 2021-11-8 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-11-8 15:32
行動不便其實過3邊馬路都一樣過到去裕華門口,落地底只係其中一個選擇,或者仲可以揀去白加士街先過馬路 ...

經白加士街過路麻煩睇番上面後加一段。
同埋,叫得輪椅同行人兜路,點解唔係叫架巴士兜?

另外你3A3B點玩都好,
除非直去同轉左嘅綠燈係同步,
否則係唔可能擺埋同一條線。

再者,基本上新整嘅燈口,
如果直去同轉彎嘅車唔係同步起步,
中間一定要加安全島。
目的係防止司機睇錯燈,導致以下呢單意外咁:
https://youtu.be/HigZ0CKD5eE
石頭 發表於 2021-11-8 23:59 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-11-8 23:46
如果要開 我寧願開左轉窩打老道 出海皮上連翔道/西九龍公路
(只准巴士左轉)

我都係咁話,呢段窩打老道都唔多車行,

又唔需要搞到無左中郵個站~