hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北環線的最新消息:地底方案
開啟左側

北環線的最新消息:地底方案

cruisesnet 發表於 2021-11-12 09:48 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-11-12 03:26
所有列車都係照客戶要求訂製。
有乜技術同物理困難,整唔到6卡?

好似係日本吾想再接港鐵訂單
AVBWU291 發表於 2021-11-12 14:59 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-11-12 03:26
所有列車都係照客戶要求訂製。
有乜技術同物理困難,整唔到6卡?

你指千九定假九?千九係有6卡版本,但價錢問題龜公司唔會再訂。

假九就唔知喇,始終EMU嘅編組有比較大嘅限制,唔係好似砌積木咁亂砌就得。我就唔知假九做唔做到6卡版本,但可以同你講,千九嘅編組同假九可以好唔同。淨係中間多咗嚿K卡已經難搞。

所以我先話6卡車好大可能係新版本囉。而呢個新版本係最少容許6卡同8卡嘅存在。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
巴士的膠 發表於 2021-11-12 16:30 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-11-12 14:59
你指千九定假九?千九係有6卡版本,但價錢問題龜公司唔會再訂。

假九就唔知喇,始終EMU嘅編組有比較大嘅 ...

既然千九同假九都可以兼容,到時招得標,就自然整到抽仿假九嘅六卡車出嚟啦。

喺內循環嘅大時代,就算唔係中車做,都益吓啲亞非拉兄弟啦,點會有日本千九。
s3n370 發表於 2021-11-12 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-11-12 06:59

假九就唔知喇,始終EMU嘅編組有比較大嘅 ...

拎住user manuel當天書嘅人,可能未必識砌。
但寫user manuel果位就一定做到。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
直角=1507 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

ryumew 發表於 2021-11-12 19:25 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-11-12 16:30
既然千九同假九都可以兼容,到時招得標,就自然整到抽仿假九嘅六卡車出嚟啦。

喺內循環嘅大時代,就算唔 ...

到時可能用18號線果隻車型都唔錯,又可以提升到行160時速
AVBWU291 發表於 2021-11-12 19:58 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-11-12 17:56
拎住user manuel當天書嘅人,可能未必識砌。
但寫user manuel果位就一定做到。 ...

有啲嘢一開始就已經限制咗,冇得變。例如你冇可能砌到2卡千九出嚟。我唔否定有6卡假九嘅可能性,但你要諗下之後又要變做8卡版。即係話你只可以用現有嘅卡去砌出嚟,而冇得好似東鐵泡菜咁為咗變10卡而額外整個集合哂咁多部件同功能嘅卡出嚟

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
s3n370 發表於 2021-11-12 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-11-12 11:58
有啲嘢一開始就已經限制咗,冇得變。例如你冇可能砌到2卡千九出嚟。我唔否定有6卡假九嘅可能性,但你要諗 ...

你最後果句,已經大大把車番落你自己嘅咀度

我唔知你講嘅“一開始已經限制佐”係D乜。
而任何限制,
咪就係寫user manual嘅人(按客戶要求)整出嚟,
咁又點會無得變呢。

可能你會話改佐嘅就唔算。
問題係,例如頭等車廂改番做普通等車廂,
你唔會話呢D改完之後嘅車廂,唔算係千九架嘛...
吳宗錡 發表於 2021-11-12 22:00 | 顯示全部樓層
mrkelvinyu 發表於 2021-11-12 08:56
鑽石山係因為要封龍翔道先唔用...

咁將來有無可能改返做跨月臺?
rickywk 發表於 2021-11-13 12:57 | 顯示全部樓層
其實六卡假九又唔係唔得,本身IKK係有6卡組合DPHMPD,而假九K具備Hostler同Crossover,所以假九六卡應該係DPKMPD。

不過黨鐵都係慳皮,既然你土木都同隔離一樣豚馬spec,實際營運只擺6卡其實自己限制咗車務資源,倒不如真係共用車隊好過啦(唯一問題係逃生門貼紙安排)
s3n370 發表於 2021-11-13 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2021-11-13 04:57
其實六卡假九又唔係唔得,本身IKK係有6卡組合DPHMPD,而假九K具備Hostler同Crossover,所以假九六卡應該係D ...

正常都好少互用車隊,
而加卡又唔係高難度、高風險嘅operation。
未夠客都行咁多卡,電同維修都要用多三成
咁梗係慳電慳為先,夠客先再加卡。

反而我諗緊,馬鐵沿線人口仲多,一開頭都係4卡,
北環一整就6卡係咪多得滯。