hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘市中心封路最新安排
開啟左側

[路線計劃/RPP] 觀塘市中心封路最新安排

teddybus 發表於 2021-11-18 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-11-18 03:27
過境巴士得一條坑用,仲要停正入口,好心就搬走埋佢啦,最怕係佢上落客頂死埋出面巴士埋站
仲有想知新安排 ...

過境巴士仲要下下開行李倉搬喼
其實最應該擺出面
巴士的膠 發表於 2021-11-18 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-11-18 08:25
過境巴士仲要下下開行李倉搬喼
其實最應該擺出面

咁又唔駛,踢埋落APM已經可以,反而分站線俾單坑都可以。

將過境巴士隔離果半條坑俾埋佢哋擺車,應該乜都夠。
henryfung1515 發表於 2021-11-18 11:56 | 顯示全部樓層
搞到啲站打散曬,衣家行牛頭角道嘅線擺埋一齊,可以叫幾飛。新建議打散曬,叫人等邊部好。
1. 13m 95m 13p 23m 619 n293 n619
2. 89 89b 13d 14b 28b 606 606a 606x 641
3. 16m 28s
4. 3d n3d
5. 17
6. 1a 89x
7. 101
8. 吉
過鏡巴士就擺出街
咁樣會唔會好啲
FBI2 發表於 2021-11-18 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2021-11-18 11:56
搞到啲站打散曬,衣家行牛頭角道嘅線擺埋一齊,可以叫幾飛。新建議打散曬,叫人等邊部好。
1. 13m 95m 13p  ...

問過,過境巴擺入面係業界強烈要求,我已提出由擺最後改為擺最前。
TommyS58 發表於 2021-11-18 15:11 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2021-11-18 01:06
唔小心講中咗,明明1A同13D都去相近目的地,皇牌1A同地底泥13D果然有唔同待遇
...

1A同13D除咗旺角方向既和樂邨站之外
其他觀塘區既站都冇擺埋一齊
~~
巴士的膠 發表於 2021-11-18 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-11-18 12:33
問過,過境巴擺入面係業界強烈要求,我已提出由擺最後改為擺最前。

擺入邊的確搬行李會舒服啲,問題係凱匯個幕門令件事更加複雜,擺apm就唔會有呢個問題。

過境巴士兩邊行李門都會同時上落貨,如果擺凱匯就會好多人喺馬路,而最前最後都近轉彎位,進一步增加危險性。
EX-TL 發表於 2021-11-19 02:24 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-11-18 03:27
過境巴士得一條坑用,仲要停正入口,好心就搬走埋佢啦,最怕係佢上落客頂死埋出面巴士埋站
仲有想知新安排 ...

其實佢建議個乜鬼行人路收窄, 我就話直情cut左佢算啦, 過左幾個月, 嗰個位根本好少人企, 尤其是協和街上山方向轉入物華街個彎, 行人點敢亂過呢, 過完仲要望另一邊有車轉落協和街, 與其望嚟望去, 等轉綠公仔仲實際.

況且條橋起好咗又唔係cut行人過路處, 咁條橋起嚟純粹燒銀紙, 定係為市中心道路設計增加難度!
hokachung 發表於 2021-11-19 05:44 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2021-11-18 15:11
1A同13D除咗旺角方向既和樂邨站之外
其他觀塘區既站都冇擺埋一齊

講觀塘區嘅話,仲有啟業邨同麗晶花園站係1A同13D擺埋一齊
吳宗錡 發表於 2021-11-19 12:50 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2021-11-17 22:27
11X路線從來冇駛過入裕民坊停站,
11X本是屬於途經觀塘道迴旋處之車流,
所以裕民坊巴士站改善方案唔會關 ...

我喺其他地方問過人呢條問題,渠哋認為1A呢種轉出官塘道而唔係轉入牛頭角道嘅線都應該行迴旋處。
JX9097 發表於 2021-11-19 23:06 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2021-11-19 12:50
我喺其他地方問過人呢條問題,渠哋認為1A呢種轉出官塘道而唔係轉入牛頭角道嘅線都應該行迴旋處。
...

問題係迴旋處仲食唔食得落呢堆車流