hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 調查發現,前往M+一帶草坪的市民,只有12%乘搭巴士 ...
開啟左側

[報刊新聞] 調查發現,前往M+一帶草坪的市民,只有12%乘搭巴士

284 發表於 2021-11-22 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層

而家平均每日有10000人去M+,就算12%搭巴士,都有至少1200人(來回2400人次),要好多架巴士先夠載
teddybus 發表於 2021-11-22 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-11-22 14:40
的士載客量低,容易造成塞車

咁睇嚟鐵路最好,載客量高,又唔會造成塞車
kay 發表於 2021-11-22 15:00 | 顯示全部樓層
M+失敗在無PTI
管理方面就最麻煩
人地D車大條道理塞爆博物館道
世界很簡單 人類很複雜
KX8724 發表於 2021-11-22 15:00 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2021-11-22 13:43
其實應該教育市民行多啲, 身體都好D

點解行嗰10分鐘路好似會攞佢條命咁?

如果個個都係你咁諗,莫講的士,根本連綠小26D同74D短棍都唔會出現,凳都未坐暖就落車,
另外西九龍/柯士甸要經圓方D金木水火土唔識路既都幾考方向感
kay 發表於 2021-11-22 15:09 | 顯示全部樓層
行路問題係邊度開始行
九龍站?
西隧口?
西九龍站?
尖碼?
柯士甸?

有D位唔係講笑行好耐..
世界很簡單 人類很複雜
timewater 發表於 2021-11-22 16:44 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-11-22 15:09
行路問題係邊度開始行
九龍站?
西隧口?

九龍站E4出口 同 巴士總站既市民, 可以橫過西隧天橋 或沿博物館道, 直接到西九文化區。
而柯士田站D1及D2出口, 沿柯士甸道西及博物館道, 可直到西九文化區

除非係老弱傷殘, 或者係拎住一袋而袋, 否則毋須搭的士或小巴26D/74D
市民應該好好使用行人網絡, 而不是下下都搭車

tkglobe 發表於 2021-11-22 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2021-11-22 16:44
九龍站E4出口 同 巴士總站既市民, 可以橫過西隧天橋 或沿博物館道, 直接到西九文化區。
而柯士田站D1及D2 ...

你鍾意行唔鍾意搭車係你個人問題,你唔可以否決人哋搭車嘅權利,我就一定唔會行
User12345678910 發表於 2021-11-22 17:10 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-11-22 14:58
咁睇嚟鐵路最好,載客量高,又唔會造成塞車

鐵路載客量及安全性(安全性只限香港的鐵路)乃各交通工具最好,自1923年6月14日後,再沒發生致命交通意外。而巴士好在成本低,載客量也不差,可惜經常發生大大小小的意外,部分更致命。的士好處只是可用來供人前往沒鐵路/巴士的地方或行動不便者使用,巴士的壞處的士也有
tkglobe 發表於 2021-11-22 17:22 來自手機 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-11-22 17:10
鐵路載客量及安全性(安全性只限香港的鐵路)乃各交通工具最好,自1923年6月14日後,再沒發生致命交通意外 ...

其實講到尾,無論係鐵路巴士或者的士,各有其需要,就算有鐵路或者巴士嘅地方都可以選擇的士,缺少任何一樣都不可,每個人都有佢自己選擇嘅權利
teddybus 發表於 2021-11-22 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2021-11-22 16:59
你鍾意行唔鍾意搭車係你個人問題,你唔可以否決人哋搭車嘅權利,我就一定唔會行 ...

咁又唔好咁講,我都會揀行,純粹覺得個段路唔值得畀程小巴錢,但唔應該講到揀搭車就係錯,正如如果有免費穿梭巴士,我都可能揀搭車