hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E6M上荃錦
開啟左側

[突發!] E6M上荃錦

teddybus 發表於 2021-12-3 11:35 來自手機 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2021-12-3 09:04
係84XX,56XX,畢竟81XX全部係舊E500,55XX大部份都係舊E500(5583打後先係MMC),唔好令人誤會 ...

咁40xx都有舊頭
不過舊頭好似冇整過RAS
E500facelift 發表於 2021-12-3 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-12-3 11:35
咁40xx都有舊頭
不過舊頭好似冇整過RAS

全部舊頭冇RAS
tunghang 發表於 2021-12-3 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2021-12-3 14:05
全部舊頭冇RAS

城巴全部舊頭有RAS
teddybus 發表於 2021-12-3 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2021-12-3 19:25
城巴全部舊頭有RAS

講緊非MMC,唔好意思
s3n370 發表於 2021-12-4 03:52 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2021-12-2 23:17
數字上都唔work,實証會work?
E500係蝦你波特既變型車黎?

就算唔計你D一時一樣龍門任搬嘅數字,
你講嘅所謂原理,仲係停留响數字,
而唔係full picture。

據你自己所講,要講多次,係據你自己所講,
長過11.3嘅RAS都一樣有問題,只係啱例就入唔到。
即係跟到條例,都唔保證無問題啦係咪?
但你自己就好堅持用呢條例喎。
自打咀巴之餘,連原則都好似龍門咁搬到上太空

實證就睇哂每個細節係啱,但更重要係哂睇full picture。
我好早提過嘅外地營運同意外數據,就係full picture。

RAS發尾大係無可置疑,
同樣condition下,
轉向軸前段掃嘅軌跡細佐又唔見你提?

你唔駛無限上綱上線啦,my point is,
就算剩係睇死數,RAS唔係一面倒地差。
更何況出事都有多少輕重之分?
s3n370 發表於 2021-12-4 05:57 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-12-2 21:25
佢覺得運吉同佢一樣
憑feel去批exemption
係咁好就唔駛又驗車又試車

論憑feel嘅功力,佢又真係無出其右。
捉住一兩點就大做文章嘅功架就更犀利。
論呢兩方面嘅能力,大部分人的確係白紙

基本上唔係私了嘅交通意外,
頭號政府部門嘅交通部,以及運輸署,
詳情一撳電腦就出哂黎。
點會呃到人。
GA6072 發表於 2021-12-4 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-12-4 05:57
論憑feel嘅功力,佢又真係無出其右。
捉住一兩點就大做文章嘅功架就更犀利。
論呢兩方面嘅能力,大部分人 ...

睇過TA file未?

會有發尾呢個字眼架?

TA file會分埋E6M,E6X有無RAS架

RAS hi到野走左去當無事既case都有一大堆la
GA6072 發表於 2021-12-4 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-12-4 03:52
就算唔計你D一時一樣龍門任搬嘅數字,
你講嘅所謂原理,仲係停留响數字,
而唔係full picture。

乘0.6係apply係尾跨

而唔係前跨

係因為carlo坐係車頭望向要轉既方向
左鏡見到行人路入面好多障礙物阻住視線
掃尾會係障礙物後面睇唔到既地方橫掃

推前頭尾跨係可以用盡D條路
但都要有個譜,出埋d奇怪車種
要你所講要進步
百佳d手推車既四輪360度轉向至岩你心水
KMBe500 發表於 2021-12-4 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-12-3 19:49
講緊非MMC,唔好意思

下次唔好將mmc前既E500叫舊頭,咁樣好混淆,舊頭主要係指facelift前既mmc,mmc前既E500叫鐵甲或者用mk1 mk2區分甚至就咁叫E500,頭先我都睇到一頭霧水。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
FatStupid + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

E500facelift 發表於 2021-12-4 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層

KMBe500 發表於 2021-12-4 11:16
下次唔好將mmc前既E500叫舊頭,咁樣好混淆,舊頭主要係指facelift前既mmc,mmc前既E500叫鐵甲或者用mk1 mk ...

或者叫舊版E500 (MMC前)?