hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 用巨型行李架+水塘位巴士行高客量公路線, 合理嗎? ...
開啟左側

用巨型行李架+水塘位巴士行高客量公路線, 合理嗎?

sammyleung719 發表於 2021-12-16 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-16 16:54
搞返清楚個問題先
而家係D車亂派週圍走
定係慘到唔夠高載車所以夾硬行大線

屯廠多高載車,點亂派情況都未去到咁衰
出面咁多直梯,豬頭骨點都派到舊
尤其係唔洗經低排區嘅路線情況更嚴重
咁屯元天先最需要低排定市區需要低排?

唔按需求派車呢個九巴固然衰,而做到屯廠幾乎包辦堆新車就更加係衰
Man@MFHK 發表於 2021-12-17 00:01 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-12-16 16:40
68A 真的試過用單層(荔廠)。
唔知有無客留後呢。

再嘈全線掛單層!

認真,其實有咩人真係會由元朗搭佢出荃灣青衣?
元朗大大條68M、68E唔搭要搭68A?
68A由頭到尾都只係做屏山洪水橋至藍地生意,要咁大架車做乜?
反而如果認真做洪水橋就拉68E入去或者拆一條69E入去做啦。
Volvo B8L
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-17 00:14 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2021-12-16 17:49
屯廠多高載車,點亂派情況都未去到咁衰
出面咁多直梯,豬頭骨點都派到舊
尤其係唔洗經低排區嘅路線情況更 ...

高載車優先行長途線有咩問題先?咁啱而家啲新車更高載

低排區而家無低排車咩?
而家有咩市區大線無掛高載車?
掛左唔成日行既
俾多一百架高載車你都冇用

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Waiyin12 發表於 2021-12-17 09:41 來自手機 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2021-12-16 17:07
各廠應該有共識盡量唔派低載車跑公路,行長途既低載應該每日十隻手指數哂 ...

建議閣下下繁去觀塘道九龍灣站,數下幾多直梯車做沙田東九線
Waiyin12 發表於 2021-12-17 09:43 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-12-15 23:29
我覺得呢類車行學校線好少少,起碼學校線長極有普,學生哥背住書包都可以塞上車又唔駛企好耐先。

其實有無 ...

不如派行李架車,方便學生客放書包
tunghang 發表於 2021-12-17 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-12-17 09:41
建議閣下下繁去觀塘道九龍灣站,數下幾多直梯車做沙田東九線

沙田東九線唔係長途喎
JX9097 發表於 2021-12-17 12:56 | 顯示全部樓層

再嘈畀架AAS你
HU6455 發表於 2021-12-17 14:40 來自手機 | 顯示全部樓層
不如問下點解市區啲流水線,大部份都吾用水塘車
ccicoltd 發表於 2021-12-18 00:51 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2021-12-17 14:40
不如問下點解市區啲流水線,大部份都吾用水塘車

流水線派行李架才是地獄,像之前城巴 85 99 用 810X 般,還好現在拆了行李架。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
JC8385 發表於 2021-12-18 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2021-12-17 12:54
沙田東九線唔係長途喎

九巴派車邏輯認真神奇
265M爆晒廠理論上有雙輪椅都可以幫輕吓
點知又派落62X 69X 269B呢類頗為長途路線