hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議修改巴士路線計劃86/286重組
開啟左側

建議修改巴士路線計劃86/286重組

樓主| KW2523 發表於 2021-12-22 14:34 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-12-22 11:01
其實86/86A的河東河西拆法,劃線上係最理想,但問題係出於價錢牌,86A去黃泥頭,長沙灣/深水埗去河東就被迫 ...

86A去程有分段, 回程唔駛經大圍單邊收86C價 整體收費都算係86A/C平均嘅
或者加一堆新86北行秦石轉車去沙田圍嘅BBI? 雖然要做回水都難

原建議286碌到大圍先上公路, 叫第一城轉車冇乜吸引力
我諗作用都係頽做86/A/C兼加價 同填海區-青沙

286C我本身想盡量貼近RPP原建議86C走線, 避免嫌行得遠/冇得中滙街行入大角咀導致反對
而272E都可以睇到由西九龍中心搬出去未必影響有咁大
不過太塞車嘅話行海壇街/欽州街都唔算遠, 已修改
 樓主| KW2523 發表於 2021-12-22 15:05 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 11:12
反而我會諗類似286既線
係唔係可以拉長條12去做就算

沙中冇位+加速回車令286要做循環
如果12拉上去做, 班次穩定性恐怕會...
 樓主| KW2523 發表於 2021-12-22 15:08 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-12-22 08:46
啱啱開286X ETA,欽州街已經有20分鐘班次間距~

我係唔記得咗兩線最密去到10分鐘,因為我坐車既經驗好多 ...

北行計286/7X青沙上車都有兩飛叫, 加埋班次唔少而南行就唔多會有班次不穩啦
2076 發表於 2021-12-22 15:37 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2021-12-22 14:34
86A去程有分段, 回程唔駛經大圍單邊收86C價 整體收費都算係86A/C平均嘅
或者加一堆新86北行秦石轉車去沙田 ...

新86本身都係貴過86A $0.9,所以收費問題一向係河東河西拆法的死症,長沙灣/深水埗返大圍又係原本$7.2,變左做$8.3,所以九巴先留86/86A原線唔郁。唯一解決到收費問題的拆法,係86延長去馬鞍山,富豪用青沙線286加價$1。

286C行海壇街,只係諗緊會唔會回車都係慢過行欽州街,始終海壇街都多違泊。而且本身86C都仲未拉去維港灣,本身唔駛補償返南昌街的服務。
而286的設計上,其實九巴肯富豪之後不停站直飛青沙,觀感同車程已經好左好多,重組亦都唔會膠著,可以安心推晒廣黃同富豪上青沙。而填海區,286C飛唔走碧海藍天,其實286係應該改番東京街/欽州街入深水埗而唔駛行巴士廠浪費時間同影響觀感。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 15:43 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-12-22 15:05
沙中冇位+加速回車令286要做循環
如果12拉上去做, 班次穩定性恐怕會...
...

如果參考返249X
其實條新線係大圍站做總站已經夠數
本身競爭力都夠去夾人轉車去沙中
又可以壓低個行車時間

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 15:48 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-12-22 15:37
新86本身都係貴過86A $0.9,所以收費問題一向係河東河西拆法的死症,長沙灣/深水埗返大圍又係原本$7.2,變 ...

問題倒返轉頭係老九自己諗唔諗得
通技術層面已經無難度
單單差一個幾毫而做唔到重組/夾硬要留條平線
其實唔太合理

2076 發表於 2021-12-22 17:43 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 15:48
問題倒返轉頭係老九自己諗唔諗得
通技術層面已經無難度
單單差一個幾毫而做唔到重組/夾硬要留條平線

如果一個幾毫唔重要,九巴就唔會咁想推客上286C,沙田果堆走線奇怪的287D/240X,同埋諗盡辦法陰乾$6.8的86,送客比72/286,81都唔會咁差服務。
更明顯的例子仲有要收多$1.9而拉長去到八鄉路的E36……
九巴睇法會係,嗱有平車,不過我服務差,逼你畀多1蚊上貴車都係好事。
86死都唔肯擺火炭,86A死都唔肯原價上廣黃,281B死都唔肯雙向全日,81C死唔斷氣,82X/84M重組唔到,通通都係價錢牌作怪。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 18:55 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-12-22 17:43
如果一個幾毫唔重要,九巴就唔會咁想推客上286C,沙田果堆走線奇怪的287D/240X,同埋諗盡辦法陰乾$6.8的8 ...

向上upgrade班客
同善用分段殺線可以係兩回事
最近例子有87B加雙向分段殺281M
唔會因為想收5.8+7.2就留條281M掛

86唔上火炭->轉車搞掂無需要加多個鬼
86A唔延長->lee個又真係無必要原價拉長
81C/281B同82X/84M->問題真係出係價錢牌所以過唔到關?

2076 發表於 2021-12-22 22:09 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 18:55
向上upgrade班客
同善用分段殺線可以係兩回事
最近例子有87B加雙向分段殺281M

87B加雙向分段冇影響到本身87B全程客的收費,全程客都可以減價的重組真係好耐冇見過,最近的降價重組我只係諗到屯轉通車果陣的59A縮線減價。
當年81C/281B/281X重組,九巴點都要81C擺富安,而唔係281B全日,就好明顯因為唔想回程降價。

82X同84M本身有分段問題,果陣提82X拉去樂富,濱景花園都係冇加分段同84M睇齊。
抗議962B重組
還我962全日服務
Waiyin12 發表於 2021-12-23 03:40 來自手機 | 顯示全部樓層

本身沙中已經有72 86去深長荔
貴價特快 / 平價慢車 任君選擇
上青沙有249X 280X
前者10分鐘入隧道,後者直入

唔係沙中有無位,係根本無需要開架286淨做沙中
除非閣下係想鋪路,比72飛走沙田

海盈青沙線亦唔係事必要去沙中,240X/RPP版286亦可處理

我同意286C拉去大角咀、獅隧轉乘送86C上路
但286根本唔駛出現
一係就將建議入面嘅86A改行青沙,或者240X全日、再處理86/86A