hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議修改巴士路線計劃86/286重組
開啟左側

建議修改巴士路線計劃86/286重組

樓主| KW2523 發表於 2021-12-23 09:17 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-12-23 03:40
本身沙中已經有72 86去深長荔
貴價特快 / 平價慢車 任君選擇
上青沙有249X 280X

點解沙中可以轉280X就得, 但係叫逆向需求更細嘅河東轉287X, 甚或者加BBI沙中轉區內線就唔得?

72/86行青山道元州街, 填海區行出去要三四個字
如果呢個係你對重疊嘅標準, 咁287X都同81重疊...
 樓主| KW2523 發表於 2021-12-23 09:22 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-12-22 15:37
新86本身都係貴過86A $0.9,所以收費問題一向係河東河西拆法的死症,長沙灣/深水埗返大圍又係原本$7.2,變 ...

新翠本身都有收緊同價嘅286X同87B揀

如果286可以早啲上公路同飛起填海區嘅確實可以解決好多野嘅, 不過網絡上又多條線重疊
長遠陰乾86/A大家一齊10.5加幅仲高好多, 雖然區議會唔多會諗呢啲嘢

Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-23 12:01 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-12-22 22:09
87B加雙向分段冇影響到本身87B全程客的收費,全程客都可以減價的重組真係好耐冇見過,最近的降價重組我只 ...

邊使諗到咁難?
例如條86咁
黃泥頭<>西九照收原價
乙明<>西九一組雙向分段
已經解決左件事
老九無收少到只係無得向上屈

當年問題係條81C服務時間同班次唔正常
佢留81C收回程價唔係出事位
82X/84M一直死係九龍走線

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| KW2523 發表於 2021-12-23 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-23 12:01
邊使諗到咁難?
例如條86咁
黃泥頭西九照收原價

主要諗86/A客量都唔錯, 雙向分段會唔會唔太方便
雖然而家真係企人頂閘嘅線其實唔多
如果可以秦石-長沙灣做雙向都足以解決收費問題
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-23 15:19 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-12-23 14:56
主要諗86/A客量都唔錯, 雙向分段會唔會唔太方便
雖然而家真係企人頂閘嘅線其實唔多
如果可以秦石-長沙灣做 ...

多人既可以裝機
正常客量既好似86/86A咁繁時一般都係企少少人既
其實就無咩問題
係多客既流水線先真係有影響
更唔好講有唔少人唔理照落車
之前搭900唔係個司機提既都唔係個個拍回程
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
2076 發表於 2021-12-23 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-23 15:19
多人既可以裝機
正常客量既好似86/86A咁繁時一般都係企少少人既
其實就無咩問題

86行河東然後雙向分段其實真係唔太可行,舊86A的全部客都要雙向分段,繁忙時間一定頂唔順,而成條路線的大部分客都要雙向分段,就只有900為了搶標先至有,而且先例一開,遲早比dc要求之後任何重組都要有原價雙向分段,到時一定得不償失。
 樓主| KW2523 發表於 2021-12-23 16:27 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-12-23 15:57
86行河東然後雙向分段其實真係唔太可行,舊86A的全部客都要雙向分段,繁忙時間一定頂唔順,而成條路線的 ...

87B/281M嘅雙向分段先例早就開咗, 反而會唔會太多人係我唔多肯定 (不過如上述而家又好少線會頂閘)
原RPP建議其實都係叫人加價, 或者改由87B/286X加BBI去秦石沙田圍足夠解決 (雖然而家286X都有得轉287X)

不過無論有冇需要都好, 因為咁而要維持現狀, 對厹自己資源/成本嘅運用其實冇乜著數
2076 發表於 2021-12-23 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-12-23 16:27
87B/281M嘅雙向分段先例早就開咗, 反而會唔會太多人係我唔多肯定 (不過如上述而家又好少線會頂閘)
原RPP建 ...

咁原86A的受影響人數明顯多過281M好多倍,而九巴亦都冇因為281M取消而加80M/85B來往九龍塘的雙向分段。證明九巴對新界-九龍比雙向分段都係有保留。
雖然就話有286X-287X轉乘,但石硤尾依然硬食沙乙博貴價。
Waiyin12 發表於 2021-12-24 03:14 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-12-23 09:17
點解沙中可以轉280X就得, 但係叫逆向需求更細嘅河東轉287X, 甚或者加BBI沙中轉區內線就唔得?

72/86行青山 ...

我承認286同72/86服務範圍係幾唔同,重疊有限
(因為我見到荔枝角站)
但我結論無變,286係無需要出現

沙田市中心唔值得做總站,其他地方開車可以沙中尾站上公路
都唔好講開一條線新界淨做沙田市中心係咩概念,屯市 + VIP區咩...
淨做填海區 + 荔枝角站去沙田市中心,仲要全日20分鐘一班?!

至於填海區,
閣下同時建議286C行深旺道

就算唔改286C,而家南昌公園一段,行去君匯港/通州街公園都係合理步程
另外而家286C填海區一段都唔係好多客

287X行大角咀某程度上係cover返原本87A柏景灣總站;加上唔行深旺道/海輝道,旺角入青沙有咩直接方法?

填海區我會建議搵條線搭單做埋,但唔值得獨立成線;係咪去沙中唔係咁重要
不如補咗廣黃、愉翠 - 荔枝角 (包括閣下既新86A、或者240X全日 / RPP版286),再拉86 (現有路線 / 閣下建議嘅火炭版都無所謂) 去海盈,跟296C走線

唔知閣下係咪諗緊辦法比286C南行飛走碧海藍天
但補償都唔係用286掛?
286C 20分鐘一班,轉270B/286(一條20 一條30)
疏車轉疏車,點都倒咁D客落地底 (屯馬)
做大青沙轉乘呢個政治任務,都唔係拎286C早繁客倉嚟搞掛

Waiyin12 發表於 2021-12-24 03:22 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-12-23 22:41
咁原86A的受影響人數明顯多過281M好多倍,而九巴亦都冇因為281M取消而加80M/85B來往九龍塘的雙向分段。證 ...

其實而家大西北、將軍澳都做緊區內雙向分段
我諗到沙田都係遲早
(雖則話九巴hea做新東,但車費都唔可以太明顯差別待遇)