hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青沙發唔到大?
開啟左側

[經歷分享/報告] 青沙發唔到大?

2076 發表於 2021-12-30 02:01 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2021-12-29 22:41
但線唔可以無,38B轉全日加雙向分段食埋38A已搞掂,

但九巴拖到今日仍未出手~

38B如果去海濱花園方向要入美孚,即係要行碧海藍天,其實就真係分流唔到來往葵芳同沙市的乘客,但唔行,美孚的38A客又點算? 要搭30/33A/40/238X,全部都貴左。反而去沙田方向行埋美孚都唔係慢,絕對有條件。

另外38B收費過平,亦都可能係九巴唔想做大38B的主因,睇下38B有冇機會延長加價。

如果38B真係全日化,相信47A/47X會比人開刀,或者可以趁機將47X全日飛起沙市,慳車加快車程,兼倒葵芳客去搭38B。
抗議962B重組
還我962全日服務
Waiyin12 發表於 2021-12-30 02:21 來自手機 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2021-12-29 13:09
只要當局重拾八十年代初重組路線的魄力,
把握現時社會對巴士重組阻力較少的機遇,
取消現時經獅隧的巴士線( ...

當年新東發展快過而家,成個第一城、馬鞍山、粉嶺、大埔由零整到成個新市鎮
當時開新線72X 271 277X等,行舊路嘅線可以並存
72到而家都開緊車,70 70X都有多10幾年命

對大窩西、大埔滘而言只係温水煮蛙,70 70X 72慢慢減下班,唔係一下子10變30 / 無咗條線

而家新東(粉嶺、大埔、沙田)發展算比較緩和,多係延伸(皇后山、十四鄉、火炭、鳳園等);大型新市鎮去咗洪水橋、古洞、東大嶼甚至流浮山、下白泥,新東人口增長無以前咁快,未必可以支持到一條全新路線(皇后山有招標線,駿洋、泥涌未有)

客源、車源有限,現時新東要青沙線多要一換一(保留密車)/ 自體分拆,兩線各自班次減半
86/286, 86C/286C唔係無板睇,本身72/86/A/C 都唔係密,非繁15 - 20分鐘一班; 開286系就86系大減班(286系亦唔係密);青沙線覆蓋唔到嘅富貴豪、源禾、石硤尾出嚟嘈服務少咗,更遑論取消86系
MM2801@905 發表於 2021-12-30 04:33 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-12-29 14:16
就算條A47X僅經過而不停站
我都想佢改行屯赤+新田公路

皇珠路同30橋就黎淪陷
kitarolo 發表於 2021-12-30 06:25 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-12-30 01:53
907C 980X 981P 一早紅梅谷出青沙,上到獅隧公路唔駛塞

係九巴先咁反智,270B 271X 272E 272P 272X 287D ...

但要大圍、新翠隆亨等承擔
水粉埔之巴士流量唔係理所當然
雖然,眾所周知邊類車佔用路面最多
但運吉最容易控制巴士咁解。
kitarolo 發表於 2021-12-30 06:32 | 顯示全部樓層
MM2801@905 發表於 2021-12-30 04:33
皇珠路同30橋就黎淪陷

可是呢啲路塞嘅時段
吐公/新城市都唔好得去邊
全盛時期A47X都係30分鐘
一班啫,但正如我上面講點都
係巴士唔啱。要做珠橋其實行
青馬或屯赤都得,無咗青馬一個站
大埔仲有E41,科學園特班先係問題
ricky 發表於 2021-12-30 07:51 | 顯示全部樓層
有280X,286C,286X,287X係全日

38B可以有資格做全日,佢又唔做啫
前荃葵青區居民
0q9w8e 發表於 2021-12-30 07:53 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-12-30 01:53
907C 980X 981P 一早紅梅谷出青沙,上到獅隧公路唔駛塞

係九巴先咁反智,270B 271X 272E 272P 272X 287D ...

因為驚俾富豪要求加站。。
tatl 發表於 2021-12-30 08:30 來自手機 | 顯示全部樓層
最根本嘅問題係巴士公司想用青沙賺到盡。跟原本路線差不多但走青沙要貴好多(只怪呢招喺286x同287x得米),咁諗法下點可能做大佢。
kitarolo 發表於 2021-12-30 09:09 來自手機 | 顯示全部樓層
tatl 發表於 2021-12-30 08:30
最根本嘅問題係巴士公司想用青沙賺到盡。跟原本路線差不多但走青沙要貴好多(只怪呢招喺286x同287x得米), ...

賺盡無問題,始終係商業運作
問題係必須從獅隧/城隧抽車甚至取消
過嚟做,後者更會顯著影響轉乘網,287X
亦因為做唔返白田,沙田再難送線上青沙。

多條咁嘅幹線唔會有天降車,亦不能搵
新/城過嚟踩地盤,即係話起終區域已有九汽
路線做緊,無得招標透過善巴設青沙版本爭生意。

272E按里數收到最貴,一樣
係抽車嚟開而唔係全日服務。
hadboy5 發表於 2021-12-30 13:48 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-12-29 23:10
窩打老道班次變疏咗
你覺得大埔人會接受?

但而家得個望字,15分鐘一班的271,上到的機會唔細