hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴 297 總站遷往寶林及更改行車路線 ...
開啟左側

建議九巴 297 總站遷往寶林及更改行車路線

User12345678910 發表於 2021-12-30 10:16 | 顯示全部樓層

咁改法寶林去九商可能搭晒綠小111
User12345678910 發表於 2021-12-30 10:17 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-12-30 00:21
98D/98P 呢 Part 其實只係順手執埋。呢個建議主要都係睇下 297 依家咁雞肋既狀態,有無得廢物利用做坑口 ...

返寶林未搭晒105,我係搭297
JX9097 發表於 2021-12-30 11:43 | 顯示全部樓層
297逆走寶林/ 景林肯定運櫈
因為同小巴唔同站之後,99.99%客都會死等小巴
(雖然死等唔等於快咗,但世人偏偏傾向選擇死等小巴)
景林要行過對面山邊上車,不如直接坐鐵/ 行去排105
咁到時297就只靠坑口客頂住

但問題就嚟喇
九龍灣/ 紅土繁時係有客,但非繁呢?
根本就冇客嘔到出嚟

至於新增嘅觀塘
一嚟冇轉乘,轉車客只會繼續用其他方法
二嚟297咁疏,30分鐘夠哂行去坐鐵/ 102出九龍

呢個改動若果真係實現的話
可以預視有以下「結論」
一. 坑口冇客
二. 297取消
「其心可誅」呀…
 樓主| 3ASV174 發表於 2021-12-30 12:25 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-12-30 11:43
(雖然死等唔等於快咗,但世人偏 ...

1. 原文已經寫明增設與 98A 相同嘅轉乘優惠,實際比 290 轉車更平
2. 相信無人仲會妄想坑口直出觀塘嘅班次可以密過 102,建議中 297 只係維持現有班次並無減班
3. 大受歡迎嘅 A29 景林邨分站設置同建議中 297 相同
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2021-12-30 12:45 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-12-30 12:25
1. 原文已經寫明增設與 98A 相同嘅轉乘優惠,實際比 290 轉車更平
2. 相信無人仲會妄想坑口直出觀塘嘅班 ...

1. 睇漏眼,sor
2. 冇人妄想坑口直出做到102咁密
    但都唔係去到25分鐘一班
    個人認為繁時開12或15,非繁開20絕對可以接受
    (認真,分分鐘等102都唔止呢個時間)
3. 閣下建議嘅站位係一樣,但用法唔同
    景林唔會坐A29出九龍,但依家條297係吸客出九龍
    景林山邊不論上落都係寥寥可數
    因為個站唔user-friendly,喺欣景路上落仲「實際」
    所以逆走都唔會吸到景林客

其實個人建議坑口直出一係用91S(短途線)或者98C(長途線)自拆
至於寶林,本身有唔少選擇(10M/ 93K/ 93A/ 98A),服務水平亦比坑口高
若果係搞的話,我會建議利用魷魚灣村發展呢個機會去做
可以喺發展基座起個巴士站,或者利用魷魚灣村現有停車場
落山後經英明,寶仁,富麗,茵怡,寶康後直上將隧
不過到時10M就未必保得住,欣明苑/ 新都城做輸家
214P_world 發表於 2021-12-30 23:44 | 顯示全部樓層
297逆走係值得試, 但建議先經外圍再入核心 (令"特快"效果較顯著)
即係 寶林開, 經坑口北, 昭信路, 培成路, 重華路, 再轉出昭信路往將隧
回程 將隧往培成路, 重華路, 轉出昭信路, 坑口北, 寶林

至於5班98D可否變98P... 唔知康城會唔會嘈呢, 可能佢地等緊98D特快4班變9班😂
或者改住1-2班先可能易d嘅, 始終繁忙時間仲有邨巴, 直接競爭都未必批得成

獨學而無友,則孤陋而寡聞
Phoenix 發表於 2021-12-31 02:00 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-12-30 11:43
(雖然死等唔等於快咗,但世人偏 ...

與其297逆走,不如用93K逆走。93K不行山改行坑口、將隧、將轉、官塘道、太子道、上路、漆咸道沿線,
然後經理大去尖沙咀東總站。

到時,93K的寶林客未必會少咗(本來就不多),但坑口往官塘客一定會多咗(主要係新界方向)。

而康翠、馬遊塘的客,可用93A/95M/98A轉乘11x等多條路線(只收較貴的一程)取代原有服務。老實講,康翠真的還很需要93K嗎?
hellomato 發表於 2021-12-31 16:34 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2021-12-31 02:00
與其297逆走,不如用93K逆走。93K不行山改行坑口、將隧、將轉、官塘道、太子道、上路、漆咸道沿線,
然後 ...

還記得早在2002年,港鐵將軍澳線快通車時,就提議過93K+297合併,但最後被BAN。
另外最近也不時出現93K改線建議,例如繞經九龍灣,都跟297服務範圍形成重疊。
不妨重提93K/297合併方案,結合師兄們的93K or 297逆走方案得出新線:寶琳——紅磡(紅鸞道)
寶琳開出,沿A29將軍澳至觀塘走線(經坑口、環保大道出將隧),轉海濱道,到九龍灣跟297現有走線(經啟德隧道+土瓜灣下路)到紅磡總站
紅磡開出,經土瓜灣上路+太子道東(297現有走線) or 土瓜灣下路+承啟道 到九龍灣,轉海濱道/偉業街到牛頭角,沿A29走線返回寶琳總站
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| 3ASV174 發表於 2021-12-31 16:47 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2021-12-31 16:34
還記得早在2002年,港鐵將軍澳線快通車時,就提議過93K+297合併,但最後被BAN。
另外最近也不時出現93K改 ...

師兄你個建議咪即係我 #1 個建議,
只不過你同時取消咗條唔關事嘅 93K,
叫就叫合併,但實際上呢個走線根本完全唔會做到原本 93K 嘅客源
如要討論,請先自貼差餉單一次
E500facelift 發表於 2021-12-31 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層

93K應該要改行觀繞