hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議員要求272E、907C全日服務
開啟左側

[其他] 大埔區議員要求272E、907C全日服務

shakugan2005 發表於 2022-1-8 20:36 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-1-8 20:25
272X係眾大埔青沙線最頹果條
尋日大埔交運會開會
九巴指出272X客量只有五成

先唔理271X都係貴過271, 但271X去到尖沙咀都仲係平過272E, 可以見到272E貴得離譜
drbean7218 發表於 2022-1-8 21:56 | 顯示全部樓層
907C 放工加了班先講。

在西隧轉車站好常見頭2班907C頂閘埋站。
2076 發表於 2022-1-8 22:33 | 顯示全部樓層
尋日大埔交運會開會

271X其實唔快,271X在某些時段分分鐘慢過271...... 272X差極,朗豪坊來回大埔都叫做快過72X。
而且271X對比271,又完全冇擴展服務範圍,272X都叫做令大角咀車程吸引唔少,但271X唔見得比尖沙咀/油麻地客有特別優勢,而且又貴左$1。

272X冇客主要係因為佢旺角東站開車,大角咀一來難預固定班次,二來來回旺角對比72X又真係冇乜車程優勢,三來旺角的上班一族其實唔多在272X時段上下班,令到只係繁時服務的272X太難儲客。如果取消72X換272X全日,咁又唔同講法,起碼272X會有72X客量的基本盤,272X同72X其實非繁係冇可能共存。673全日前,載客率咪又係得25%,但佢都可以一班變全日。

當然,其實可以有掠水做法,271X全日的同時,271B都全日,唔開271,拉開車程差距,迫客上271X。

不過271X全日,都仲係好過又貴又疏車又擴展唔到網絡的272E做全日......
抗議962B重組
還我962全日服務
ksmbh 發表於 2022-1-8 22:38 | 顯示全部樓層

72x改272x全日係最少資源做到大埔青沙線的方法
至少會有條奧運快線返大埔.
次選改272p
服務範圍最大
青沙有全日車落葵興
一次做曬白石角大埔市
最合巴士公司胃口
轉頭可以上埋富蝶
至於272E太貴
更難做起大埔青沙網絡.

巴士的膠 發表於 2022-1-8 22:39 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-1-8 00:42
272X, 272P未正常囉, 點解要條272E? 當初好似話拎72X換272X結果冇左件事, 到頭來變架272E又抽返72/72X車 ...

雖然收青沙附加費唔太符合道理,但無可否認,條「唔見得快得去邊嘅286C的確係比86X年代好客(當然都同邨巴唔做有少少關係)。但事實證明即使實際唔係快好多,但收貴啲又可以多咗客,在商言商係無可厚非。

而白石角、泥涌如果加入青沙集團,就唔需要同時開油尖旺、西九同荃葵線,只要三選一就可以,反正巴士同地鐵都要轉車時,巴士上轉車站都係焗搭。
巴士的膠 發表於 2022-1-8 22:49 來自手機 | 顯示全部樓層
尋日大埔交運會開會

咁議員都揀咗最貴果條272E去提,272X當然有一百萬個理由去頹做啦,而且272X有乜問題其實大家都好清楚,就係有72X時,272X就一定頹,因為兩者根本就差唔多時間,而換線最大好處係平價接駁轉車站。

272P最大好處係可以做白石角,但以大埔市區對白石角嘅態度,用74A/D模式分走72一半班次,似乎都唔太現實。
0q9w8e 發表於 2022-1-8 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-1-8 22:33
271X其實唔快,271X在某些時段分分鐘慢過271...... 272X差極,朗豪坊來回大埔都叫做快過72X。
而且271X對 ...

271X一係改太和落橋
巴士的膠 發表於 2022-1-8 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-1-8 22:33
而且271X對 ...

旺角唔係銅鑼灣,即使係商業大廈,都唔多返九六嘅公司,所以無論242X、259B定272X,主打朝早特快去旺角都唔係特別多旺角客。反而旺角最好客嘅晚飯散場時段,好多繁時線都收咗工,包括但不限於近日大熱嘅20A。
KW2523 發表於 2022-1-8 23:45 | 顯示全部樓層

其實個站主要係推高青沙用量嘅政治任務 (+可以收貴)
除咗249X堆線都係去啲本身有直車嘅地方 又唔特別快 而且除咗286/7X唔密 大埔班客可能淨係轉249X先會有用
要揀一條對大埔而言有用嘅青沙線全日
睇返大埔去青沙另一端地區嘅直車時間比較有意思

272E相比行九肚山, 沙田嘅72明顯快咗好多, 相比271/2X比271/72X冇點快到, 272E吸到呢兩條線做唔到嘅新客
而且睇272E以至更貴嘅相關邨巴客量 $13.9唔少人肯俾

272P做葵涌車程太慢, 長沙灣就272E做到, P亦冇咁快
唯一獨特嘅野係可以食埋白石角, 但呢個要考慮埋900
而且大埔要72/73X交車去一條行白石角嘅線, 比較反感

不過如果做大272E, 正因為做緊啲同現有路線唔同嘅嘢
所以由咩線交數砌啲所謂嘅「新增資源」出嚟就成問題
(雖然應該都離唔開72/X甚至271, 特別72X有剩餘運力)
2076 發表於 2022-1-8 23:52 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2022-1-8 22:38
72x改272x全日係最少資源做到大埔青沙線的方法
至少會有條奧運快線返大埔.
次選改272p

當年青沙網絡唔算成熟,議員同大埔居民唔buy 72X換272X方案都正常。但今時今日,286X、287X班次都算密,又有全日的286C、270B、280X可以轉,近日仲有半全日的900,72X換272X又係咪一定差? 又未必,只不過旺角區總站問題的確要諗,明顯唔可以擺旺角道。可能可以考慮一下何文田邨? 咁樣就會完全冇真空位,只剩九龍塘的收費問題。B方案就係照擺柏景灣,去旺角方向跟41A出鴉蘭街,然後菜街亞皆老街返柏景灣,勝在做到太子,去大埔方向跟72X去到旺角道之後轉返去亞皆老街返奧運站上青沙,勝在旺角好多站位。(新填地街、旺角道、旺角站、旺角街市)

至於272P,個人唔傾向全日化佢,主要問題有兩個,一個係要入白石角,雖然話就話加白石角入去青沙網絡,但現在有900半全日,只要900開埋星期日,兼加合適分段,用900做白石角青沙轉乘線係完全冇大問題,而白石角亦都唔值得放兩條青沙線入去。另外,葵芳青沙線,個人傾向選擇用38B全日去做,一來可以同47X重組抽下車,全日門檻低,亦都唔駛入長沙灣,可以吸引到乘客轉車。而沙市<>葵芳的快車,亦都有能力支持到15分鐘一班的較密班次。
抗議962B重組
還我962全日服務