hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 另一角度建議重組 89C 89D
開啟左側

另一角度建議重組 89C 89D

黑白小王子 發表於 2022-1-5 23:15 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-1-5 22:15
你肯定兩條線可以應付到全個馬鞍山加未來十四鄉?

你肯定全個馬鞍山加「未來」十四鄉養到三條線?
同埋十四鄉人口好多咩,89D拉上雲海好過,同埋開線邊到既司機+車
黑白小王子 發表於 2022-1-5 23:31 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-1-5 22:35
講過好多次
白石角唔會接受拖慢車程出觀塘
況且74D唔經白石角

74D唔經白石角? 佢唔係行創新路嫁咩?定你記左74X
咁又未必,60分鐘先得一班車,比我去大學轉鐵算,我贊成開新車,白石角<>大學<>濱景<>小瀝源路<>石門<>觀塘,唔夠客可以搭埋廣源,車可以由286M抽走,89C改特快,89D比多架車比89C加快班次

kmb71k 發表於 2022-1-6 00:20 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2022-1-5 23:31
74D唔經白石角? 佢唔係行創新路嫁咩?定你記左74X
咁又未必,60分鐘先得一班車,比我去大學轉鐵算,我贊成 ...

我回緊人哋話74D唔經白石角
然而後面兩句係要連住睇

以上回應,是否可行?是否合適?
GU9338 發表於 2022-1-6 09:22 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-1-5 22:35
講過好多次
白石角唔會接受拖慢車程出觀塘
況且74D唔經白石角

60 分班既直出 74D,換做一條 20 分班既 89C
唔一定唔成事

當然,睇價錢牌份上,就唔係好方案
請用文明來說服我。
黑白小王子 發表於 2022-1-6 12:06 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2022-1-6 09:22
60 分班既直出 74D,換做一條 20 分班既 89C
唔一定唔成事

都冇計,一日唔搞好馬鞍山大隧車經石門問題,慢慢就會留失更多既客,之前換線方案部84X又比人罵,搵多個方法試下都好
黑白小王子 發表於 2022-1-6 12:06 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-1-6 00:20
我回緊人哋話74D唔經白石角
然而後面兩句係要連住睇

琴晚睇錯sor
peterkl 發表於 2022-1-6 15:37 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-1-5 22:16
都無乜其他合適總站位⋯

照隊返入雞寮就得
peterkl 發表於 2022-1-6 18:14 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2022-1-5 14:51
係淨係總站定成個區都係咁? 如果行埋入油塘呢,雖然我咁問有D自打咀巴但我純粹想架車多人搭返
利申唔 ...

第2次14x開左一年之後因為唔夠客厹就想將佢同219X合併拉入去油塘,加密班次行

結果係比當時當區建制議員強烈反對,因為唔再係頭站而唔可以確保麗港城上車有位坐
最後就將219P同14X合併行全日

40又係一個例子
荃灣深水埗同觀塘3區區議會都想改快40行龍翔,又係佢反對
攪左好多年,成功招標左麗港城去九龍城既綠van先ok左
事實上架綠van都唔多人坐

多隻香爐多隻鬼,厹真心唔會再拉線入厲鬼城做總站,黑洞來的

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
黑白小王子 + 5 多謝分享

查看全部評分

gu9434@24 發表於 2022-1-6 22:31 | 顯示全部樓層
89a的部份 我有個反建議

89A改為繁時雙向服務
其他時間由85X加密班次取代
調整85X<>大隧東九龍線的BBI 兩程合共$9.1
以相對頻密的轉車班次解決石門非繁唔夠客問題
10598C 發表於 2022-1-8 02:12 來自手機 | 顯示全部樓層

peterkl 發表於 2022-1-6 18:14
第2次14x開左一年之後因為唔夠客厹就想將佢同219X合併拉入去油塘,加密班次行

結果係比當時當區建制議員 ...

219X不評論,的確而家睇返轉頭,麗港城要獨自支撐一條全日尖沙咀巴士線係有啲難度
但油塘搭麗港城係咪最好選擇我有保留,尤其東行走線好難理順
而家14X索性做埋鯉魚門來往觀塘商貿區,以及觀塘商貿區來往尖沙咀,都係開拓咗另一種客源

但40改線其實麗港城係反對得合理,亦都顯然閣下對69系列小巴唔了解
當日麗港城嘈嘅,係冇車去太子道西/界限街沿線冇鐵嘅地方,當中嗰度有唔少學生去九龍城一帶,而沿線距離地鐵都有一段距離
反而當日區議員係冇嘈到有鐵到嘅石硤尾、深水埗一帶,皆因佢哋可以行去藍田站搭鐵,咁嘅情況下我覺得麗港城嘈係合理

事實上最後開辦去旺角東/太子站嘅69A,客量亦都好過本身主線69號好多,事實上69A亦都經常滿座,而非閣下所講無人搭

而掉返轉,其實係深水埗走漏眼竟然放走部觀青,否則成件事點會咁順攤

唔好個個話麗港城係厲鬼就人云亦云先得架