hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東九交通日日塞,邊條線最值得優化(純討論) ...
開啟左側

[其他] 東九交通日日塞,邊條線最值得優化(純討論)

dennis28a 發表於 2022-1-3 01:38 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-1-1 11:06
咁你有没有方法擴大觀塘交通流量?拆曬APM 創紀之城比觀塘道擴闊好唔好?
正如

其實當大家認真望望,
係四彩、振華道、康寧道公園、曉明街、翠松樓、連德道依條山腰線全部都係綠化帶或學生區。

如果依個政府真係有心去洗錢,只要配合公屋重建,我就唔信起唔到條觀塘北繞道出黎。
只係依個政府浪費無謂既錢去填海。
惡意回復是不道德的行為。
ATENU135 發表於 2022-1-3 02:20 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2022-1-3 00:27
基本上,有人報料開始抄,啲車尤如動物大遷徙一樣好快駛走哂,一走咗轉個頭又返返嚟,成個觀塘唔係內街塞 ...

宜家唔起停車場仲衰 度度都違泊度度都塞 宜家啲人寧願違泊都要揸車 倒不如正正經經起停車場啦 如果有心想限制私家車數目 就係發牌嗰度限制下啦 再唔係 每年都整個私家車牌限額 要爭嘅就投標 順便增加庫房收益
on11358 發表於 2022-1-3 03:06 | 顯示全部樓層
區內商場鼓勵消費送泊車時鐘都係元兇之一,plan/book左去某商場消費,自然會揸車用盡埋個泊車優惠,
就算死等爛等都要入某商場停車場唔會轉場泊第二度,消費繁忙時間自然供不應求排到出主幹道。
henryfung1515 發表於 2022-1-3 03:09 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2022-1-3 00:27
基本上,有人報料開始抄,啲車尤如動物大遷徙一樣好快駛走哂,一走咗轉個頭又返返嚟,成個觀塘唔係內街塞 ...

如果24小時都有人抄牌嘅,點會有人違泊,只係有冇心做。當然,24小時捉違泊咁啲車泊邊呢?我相信政府有諗過只係諗唔出答案姐。

我覺得政府無能力起停車場原因系觀塘已經密密麻麻,要收地先起到。

巴士收入少左除咗少人搭,我覺得另一個原因系塞車,巴士系燒緊油。好多線特別市區線車程比十幾年前差好遠。就算系38 42c呢啲線皇多人搭又點。觀塘龍翔道日日塞,燒油都蝕死九巴。

想少啲人開私家車,搞好個公共配套絕對有幫助。但香港衣家公共交通系點大家都知有幾差。
Waiyin12 發表於 2022-1-3 04:51 來自手機 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2022-1-3 03:09
如果24小時都有人抄牌嘅,點會有人違泊,只係有冇心做。當然,24小時捉違泊咁啲車泊邊呢?我相信政府有諗 ...

警方早幾年宣傳自動車牌識別系統,唔係最簡單捉違泊都做唔到掛?

國安處80億年度開支,拎1億出嚟打擊違泊都好
再唔係好似大陸咁,嚴打罰款罪行,增加庫房收入
dydx 發表於 2022-1-3 04:55 | 顯示全部樓層
on11358 發表於 2022-1-3 03:06
區內商場鼓勵消費送泊車時鐘都係元兇之一,plan/book左去某商場消費,自然會揸車用盡埋個泊車優惠,
就算死 ...

紅日嘅Megabox已經係最佳例子
試過搭28B喺呢度塞咗八個字
Waiyin12 發表於 2022-1-3 04:56 來自手機 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2022-1-2 22:06
完全唔明裕民坊重建點解唔整個大型巴士總站(觀碼規模咁),衣家條條線隊曬落觀碼,想縮短/搬總站都唔得。 ...

同意,下繁應該一部份班次觀塘市中心清客,再去apm/駿業里起載

下繁週不時開源道塞死搞到觀碼唔夠車開 (藍田都試過,但無咁嚴重)
觀塘道起載至少確保之後路段唔會甩班太嚴重
HG6729 發表於 2022-1-3 08:15 來自手機 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2022-1-3 03:09
如果24小時都有人抄牌嘅,點會有人違泊,只係有冇心做。當然,24小時捉違泊咁啲車泊邊呢?我相信政府有諗 ...

巴士同地鐵D車費已經係天價… 加上繁時又逼又耐
唔想搭車而揸車好正常… 怪就怪道路設計過時 觀塘道 彌敦道 窩打老道 長沙灣道 亞皆老街已經飽和仲不停入車包括巴士 的士 貨車 私家車咁梗係死啦
kwn1029 發表於 2022-1-3 09:22 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-1-3 08:15
巴士同地鐵D車費已經係天價… 加上繁時又逼又耐
唔想搭車而揸車好正常… 怪就怪道路設計過時 觀塘道 彌敦 ...

咁停車場錢呢?屋邨月租車位閒閒地都三千起跳啦,如果你每日固定地點返工,你分分鐘要月租埋返工果邊個場,
觀廣日泊都 $140,果邊月租我唔知,仲未計每個月油錢、維修、每年牌費等等

你話因為巴士地鐵車費貴而改為渣車,其實渣車成本咪仲更高
請時刻保持感恩及包容的心
流星☆雨 發表於 2022-1-3 22:46 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2022-1-3 02:20
宜家唔起停車場仲衰 度度都違泊度度都塞 宜家啲人寧願違泊都要揸車 倒不如正正經經起停車場啦 如果有心想 ...

其實起停車場作用有限
有好多自私駕駛者就係貪一時方便,成日用入便利店買一買嘢做藉口去維護自己違泊行為

真正要對付違泊,一定要將罰則提高,而罰則亦要同影響程度掛勾,仲有就係要令市民可以容易舉報
例如港島區有Whatsapp報狗(但單純泊車罪行係唔得,要雙黃線違泊呢類先有得用)
九龍新界都應該學習
趕客路上 理_得你