hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 郊遊路線停駛兩星期得唔得?
開啟左側

郊遊路線停駛兩星期得唔得?

UR7523UV7523 發表於 2022-1-6 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層

94範圍有村屋架,村民唔洗去西貢買野架
AVBWU291 發表於 2022-1-6 15:16 | 顯示全部樓層
又一個防疫L。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
eric278 發表於 2022-1-6 15:22 | 顯示全部樓層

樓主這樣做等同封城並實施全民強檢。
陳肇始局長於早於2021年1月23日立法會會議回覆麥美娟議員的提問時表示:
(全民強檢)如需有效實行,必須配合全面的禁足令。其間香港市民和企業是否願意接受全面禁足仍為疑問,即使願意接受,日常生活供給亦是另一問題。
來源:https://www.info.gov.hk/gia/general/202101/13/P2021011300558.htm

所以樓主的建議做法係不切實際。

還看香港公交
tkglobe 發表於 2022-1-6 15:23 來自手機 | 顯示全部樓層

gsrc0525 發表於 2022-1-6 15:03
行山係必要活動?

政府講得好清楚,20號前關晒所有 599F 處所同晚市禁堂食,但唔停課同實施WFH,目的係避 ...

政府講清楚又點,乜你覺得仲會有人聽佢支笛,關閉晒啲處所啲人咪搵其他活動
S3bl430 發表於 2022-1-6 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層
要行山唔搭車都得啦。上星期六才自己一個由東涌經黃龍坑上大東山頂,落伯公坳再沿東涌路返滿東
JX9097 發表於 2022-1-6 15:30 | 顯示全部樓層
先撇除郊區有人住,唔開車係唔合理
就算畀你cut哂郊區車,啲人一樣會出街
只不過變咗去商場,去公園
要「徹底解決」的話不如禁止全港市民出街

#曲
kitarolo 發表於 2022-1-6 15:42 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-1-6 15:30
先撇除郊區有人住,唔開車係唔合理
就算畀你cut哂郊區車,啲人一樣會出街
只不過變咗去商場,去公園

臨近歲晚,有唔少人會去咗
其他家庭成員嘅屋企聚餐囉
講風險因為是室內,比起郊遊
更高危,請問應否一同禁止呢?

實際執行亦成問題
EX-TL 發表於 2022-1-6 15:46 | 顯示全部樓層
解除番d梗窗好過啦
User12345678910 發表於 2022-1-6 15:52 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-1-6 15:46
解除番d梗窗好過啦

請先set返熱狗價
kei_hk 發表於 2022-1-6 15:53 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-1-6 15:46
解除番d梗窗好過啦

巴士上所有的車窗﹐都有工具可以打開﹐每部車上面都一定附帶有工具﹐分佈在不同位置。

乘客應為有需要打開車窗﹐咪自取工具去打開車窗囉。
**責任與後果自行負責**

不過﹐打開車窗次後﹐無得關窗之嘛。

~~~曲

評分

參與人數 2aPower +4 收起 理由
石頭 + 3 大師級作品
teddybus + 1 好好笑喎

查看全部評分