hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大個仔,要獨立成家啦
開啟左側

[小道消息] 大個仔,要獨立成家啦

2076 發表於 2022-1-19 19:53 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-1-19 15:55
問題係當紅鬼可以谷到頂閘,962系呢稱兜多區換個位坐嘅模式係咪仲值得保留?唔好忘記佢哋即使坐紅鬼上轉 ...

962系冇位坐的話,緊係用月票搭紅鬼,反正都係企,962系又唔係特別快。

反而下繁回程962X的上座率真係差,上繁搭962P堆客下繁大部分應該搭晒紅鬼,冇城仔月票/即日回程優惠限制回程一定要搭城仔,何不幫襯紅鬼?
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2022-1-19 20:04 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-1-19 16:08
D客懶有個性無計
你上繁比962X置樂
但如果去到都無位坐

上繁置樂客要快,都唔係搭開962S,貪塞國際學校迴旋處?

上繁殺962,換962X比置樂,如果龍門居開行湖山路中央廣場過去的話,參考番現時962的客量,都應該有大量座位,但問題係962S無論如何,都會有置樂總站客貪揀位坐上車,青山灣段冇左962之餘,962S本身班次唔夠,去到黃金海岸就要企的話,已經係加重962B負擔,或者倒走比其他交通模式,到時深井962B載唔晒又要加特車,最後用多左車又唔見得做多好多客。問題係大欖涌上公路根本唔會企到好多人,最好靠轉車站啲游離客,上得一個企位得一個。

當然,如果962X係青山灣起載,經三聖去置樂,學962C三聖特咁,都應該分流到容龍居/翠濤居的客仔上962X,甚至海景花園都會行去青山灣總站上962X,而置樂亦都會肯上962X,最後靠屯官同屯轉上企位,咁樣962/962S就可以留多少少座位載到小欖的客,總好過962X又係湖山路載空氣又完全冇補償比青山灣 (如果cut 962),但962S就要中央廣場起載,將成個置樂留比962X,先可以補晒位。
抗議962B重組
還我962全日服務
groom1002 發表於 2022-1-19 20:51 | 顯示全部樓層

962X做埋平日0550-0700,平日0706-0830就由962P取代,962X 0723-0820以特別班次名義由湖山路兆山苑開,962B所有班次拉去銅鑼灣,部分班次以力寶中心作短棍,962早繁出市區班次可SAY BYE BYE,如許可連962回程CUT埋
2076 發表於 2022-1-19 20:57 來自手機 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2022-1-19 20:51
962X做埋平日0550-0700,平日0706-0830就由962P取代,962X 0723-0820以特別班次名義由湖山路兆山苑開,962早繁 ...

青山灣居民得罪你?殺962早繁冇補償?0550-0700得番14-18分鐘一班的962B,就算倒唔走客,深井可以唔駛上車了,仲要冇埋灣仔銅鑼灣車。962 0732黃金特又冇埋,靠6班10-23分鐘一班的962S做上繁,上唔到車仲要得21-23分鐘一班的962B保底。咁改的話紅鬼真係多謝晒。
JC8385 發表於 2022-1-19 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-1-19 19:53
962系冇位坐的話,緊係用月票搭紅鬼,反正都係企,962系又唔係特別快。

反而下繁回程962X的上座率真係差 ...

黃鬼谷條毛咩,出行李架害人谷氣就有份
天水圍算佢好彩,因為紅鬼968同堆M車一樣咁垃圾
但係屯門巴士公司地頭,要認清自己競爭力係邊先有數圍囉
groom1002 發表於 2022-1-19 21:06 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-1-19 20:57
青山灣居民得罪你?殺962早繁冇補償?0550-0700得番14-18分鐘一班的962B,就算倒唔走客,深井可以唔駛上 ...

CUT 962 當然有補償, 962的11部車分別分配4部行962S,3部行962B和4部行962X, 962S 增設黃金海岸特車,0732開
2076 發表於 2022-1-19 21:12 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2022-1-19 21:04
但係屯門巴士公司 ...

講起行李架,尋日下晝5點左右喺西隧口等962B返青山灣,來架行李架車,見到車上有三四個人企緊,原本拎埋錢包準備上車,決定即刻唔上,走前幾步追有位坐的960去屯轉,最後轉埋車都仲快過架962B 10分鐘返到,又全程有位坐,咁樣做生意真係趕客走。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2022-1-19 21:17 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2022-1-19 21:06
CUT 962 當然有保償, 962的11部車分別分配4部行962S,4部行962B和3部行962P

咁962X邊有車開......

其實962早繁重組唔係表面睇得咁簡單,一來有中央廣場要照顧,二來青山灣唔夠位坐會谷到962B唔夠載,三來要照顧掃管笏/青山灣新區需求,四來青山灣上學日塞車,五來置樂客寧願行埋青山灣塞車都唔想企960S,六來又有紅鬼月票爭食,冇位坐好少人會肯搭冇月票的黃巴。

現時安排係就係962坐唔滿,但係都難滿足青山灣需求之餘,安排置樂直出。

同埋想講962S掃管笏特車坐得滿,962黃金特車都坐得滿8成,962S黃金開經掃管笏,又係倒走掃管笏客去紅鬼的做法,黃金班客又唔想用多10分鐘入掃管笏,到頭來仲慢過搭962B。
抗議962B重組
還我962全日服務
groom1002 發表於 2022-1-19 21:25 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-1-19 21:17
咁962X邊有車開......

其實962早繁重組唔係表面睇得咁簡單,一來有中央廣場要照顧,二來青山灣唔夠位坐會 ...

已改
he_01 發表於 2022-1-19 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2022-1-19 21:04
但係屯門巴士公司 ...

其實好簡單 置樂就係屯門巴士公司放棄嘅區域 尤其置樂南部-三聖一帶行去屯官一啲都唔近

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
1320 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分