hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大個仔,要獨立成家啦
開啟左側

[小道消息] 大個仔,要獨立成家啦

GD1570 發表於 2022-1-20 16:35 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-1-20 16:33
最慘係960S朝早去到景峰都要企位,屯官唔會有位坐更甚要做閘長。反而去華都搏960拖卡執雞有位坐機會仲大 ...

厹不嬲都係咁架啦...

你見唔見大涌道明明得半日有條過線但就硬係唔畀蝕水加個站落去...

你有你可愛,我有我好笑。
lsc04d11 發表於 2022-1-20 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
最慘係960S朝早去到景峰都要企位,屯官唔會有位坐更甚要做閘長。反而去華都搏960拖卡執雞有位坐機會仲大 ...

置樂客支持城巴?仲要講73R年代?
當時52M 5.3/7.5  73R都係收8蚊以內 村巴喎 冷氣巴喎。。。。。
到最後九巴加密52M,52X,  仲有西隧960,961開始   73R都嗌哂投降啦

睇優點唔睇公司者,條條置樂九巴都咁慢上公路 宜家仲要加埋入境處/珠海個迴旋處  撐九巴既都去哂屯官安定兆麟啦 係咁你先覺得撐城巴(962X only)
Snoopy@FB8617 發表於 2022-1-20 16:48 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-1-20 16:06
其實962系近來加班都冇再加碼頭區,而係加962B/962S/962S掃管笏特。除了962B,其實962A都唔落銅鑼灣,如 ...

962A無咩異議
至於962係唔係搬係街到開
定唔定點開出老實講分別不大
除非成日+-5分鐘
倒不如俾班唔趕時間既見車就上
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
2076 發表於 2022-1-20 17:00 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-1-20 16:48
962A無咩異議
至於962係唔係搬係街到開
定唔定點開出老實講分別不大

其實單單計湖山路轉左,以及海皇路轉右入海榮路兩枝輕鐵燈,由龍門居去屯門中央廣場,+/- 5分鐘絕對唔出奇。當去到屯門中央廣場已經 +/- 5分鐘,加埋哈囉塞車,962早繁去到黃金海岸已經係冇班次可言。老實講,其實好應該用哈囉迴旋處為界,以西盡量推去置樂上公路,以東就連掃管笏做,減少通過迴旋處的班次數量。

而龍門居同湖山路,根本唔會想搭962在大欖涌原地自轉2圈先上公路。

點解青山灣咁多人肯上962B,962/962S大欖涌自轉2圈,對比962B早繁連轉車站都唔入,962/962S最多只係快過962B 5分鐘,如果962/962S要企的話,何不搭962B坐得舒舒服服,或者上屯轉轉紅巴?

其實當務之急,反而係將滿座的962S停止繞經大欖涌,大欖涌交比962/962B做,962S只係轉車站執多少少客就算,都會慳到3分鐘行車時間。

而962點解成日坐唔滿? 係因為無定向風班次,令到養唔到青山灣熟客等死一班車,有962B都照上車。962縮去中央廣場開,甚至加962S掃管笏特車班次/962黃金海岸特車班次,都有效幫助到小欖上公路的962系客量。
抗議962B重組
還我962全日服務
1320 發表於 2022-1-20 17:06 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-1-20 16:21
其實厹會唔會因為朝早官中有 960S 而反對 962X 開早繁 ?

厹公司絕對做得出!
The Designer
andy92 發表於 2022-1-20 17:09 | 顯示全部樓層

通常景峰一上到企,D人就等下班
新圍仔何福堂又得幾丁友上

所以 960S 官中又未至於上唔到車
但基本上一定企位

至於 960,華都想有位坐都唔易
眼見 07:55 左右會有班甚吉既半空車到紅橋
如果夾到呢班車就一定有得坐
GD1570 發表於 2022-1-20 17:12 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-1-20 17:00
其實單單計湖山路轉左,以及海皇路轉右入海榮路兩枝輕鐵燈,由龍門居去屯門中央廣場,+/- 5分鐘絕對唔出奇 ...

其實早繁嘅962P及962S都唔應該入轉車站。

淨係962入去已經好足夠,因為根本唔會預有幾多個生客...
排到入去無客即係攞嚟排....

就算入,962S入都夠晒數,962P根本就一早應該飛起轉車站。

lrv1092 發表於 2022-1-20 17:13 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-1-20 16:01
其實早繁962B盤數應該係最靚果條,因為深井企位都焗上,而且唔會趕走到客,基本上置樂開的班次都可以100% ...

印象中上一屆區議會城巴有打算將962縮短由中央廣場開出。最後無實施
andy92 發表於 2022-1-20 17:15 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-1-20 17:12
其實早繁嘅962P及962S都唔應該入轉車站。

淨係962入去已經好足夠,因為根本唔會預有幾多個生客...

但事實有班客會轉車站死等 962P

每班唔多,大約 3 - 5 個客

GD1570 發表於 2022-1-20 17:17 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-1-20 17:15
但事實有班客會轉車站死等 962P

每班唔多,大約 3 - 5 個客

唔知係咪由帝濤灣搭邨巴出嚟轉車..

但其實依班客係可以推佢哋上962/B/S的...