hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 綠島居民過海難 巴士公司好麻煩
開啟左側

[小道消息] 綠島居民過海難 巴士公司好麻煩

Sita1004-1017 發表於 2022-1-22 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層

1372mm 發表於 2022-1-22 13:32
又唔見E21C開辦個時飛青衣西路

咁E11A/B本身行車時間已經過長,加青衣並不可取而且東涌/機場客會倒曬落鐵
1372mm 發表於 2022-1-22 18:47 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-1-22 17:52
咁E11A/B本身行車時間已經過長,加青衣並不可取而且東涌/機場客會倒曬落鐵 ...

或者E11S飛青衣西路
ccicoltd 發表於 2022-1-22 18:55 | 顯示全部樓層
1372mm 發表於 2022-1-22 18:47
或者E11S飛青衣西路

先減價再說。E11S 已經比 B 線貴,別再兜路。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
1372mm 發表於 2022-1-22 19:09 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2022-1-22 18:55
先減價再說。E11S 已經比 B 線貴,別再兜路。

我意思係E11S唔停青衣,其他E11停

不過E11S我都覺要減價
KC8249 發表於 2022-1-22 21:08 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-1-22 22:28 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-1-21 17:40
其實有無得934/A  948ABEPX 交換獨營? 948九巴,934城巴。其實營運上大家都winwin。九巴可以做大948(聽師 ...

唔好講紅鬼sell咗934咁多年
甩手幾冇面
淨係灣景畀黃鬼插旗都大鑊啦

不過948嘅問題都未必係轉獨營可以解決
其一間公司幾傻都唔會放條賺錢線
其二佢可以頹948自然可以頹過第二條
所以正路講 揾日爆壇大鑊嘢出嚟
948唔夠載嘅問題就唔係巴士公司運吉同區佬圍威喂嘅事
VA73@2A 發表於 2022-1-22 23:22 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-1-21 18:03
當年新巴開唔成 949 就hea 做,完

想問吓當年呢條949係由青衣去邊到?

當年新巴真係有好多大膽諗法,聽過佢諗住開北區過海線,甚至話去機場
Sita1004-1017 發表於 2022-1-23 03:26 來自手機 | 顯示全部樓層
1372mm 發表於 2022-1-22 19:09
我意思係E11S唔停青衣,其他E11停

不過E11S我都覺要減價

E11停青衣你想點停?如果跟E21咁行無用架喎

E11/E11B跟A32咁行還可以,但E11A再兜真係不可接受
neosan 發表於 2022-1-23 06:10 | 顯示全部樓層
1372mm 發表於 2022-1-22 13:32
又唔見E21C開辦個時飛青衣西路

可以收貴9蚊, 仲唔搶錢?之後飛青衣, 可以係架車之後有任務, 所以要快D回程掛
WR309 發表於 2022-1-23 06:26 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-1-22 17:14
聽聞九巴一直想加強948服務,不論班次上,改時段上,延長服務時間上,但無奈被低B黃反對。 ...

算啦, 新巴因為私牌成本高唔想做, 一係轉全日囉,
多啲雙向時段咪唔洗諗咁多私牌問題囉

冇WFH時, 948日日頂到上車頂啦
議員依家先做嘢未算遲, 仲有半年爭資源
居民成份plan已經喺處喇, 攞嚟用啦,
11月至今948系已經暗盤再加咗最少兩次班,
即係證明係咪啲公司不為, 並非不行啦,
唔該各官方認清事實啦

(btw, 樓主建議啲字眼暗示到啲紙張內容)