hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃鬼面對觀塘道的決策
開啟左側

[問題] 黃鬼面對觀塘道的決策

3ASV174 發表於 2022-1-24 01:17 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-1-24 01:01
唔可以,咁就怪城巴取消 E22B,而你做左水魚,咁多年先比番部 A29P 你。
如果當年康翠夠硬,咪唔好要 E22 ...

當日 A29P 根本都唔係因為康翠車程而開,而係因為秀順無全日機場車而開o者,你話應該一早開 A26 咁碧雲道一樣會有依家 A29P 個情況,康雅係有條橋落到平田,德田後面就係藍田北,咁碧雲道其實都係 E22 catchment 入面,
咁其實 A26 都唔使做埋碧雲道喎,又如果樂華都可以完全無晒車,咁油塘都唔一定要有o者,咁其實日出康城都唔一定要有呀

所以講返以前係無意思
咁依家係咪日出康城可以自己唔夾人撐到 30 分一班 A 車村巴?唔係既話,咁你點都係要兜架啦,差在兜邊度,因為你個位真係最入喎
如要討論,請先自貼差餉單一次
dennis28a 發表於 2022-1-24 01:39 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-1-24 01:17
當日 A29P 根本都唔係因為康翠車程而開,而係因為秀順無全日機場車而開o者,你話應該一早開 A26 咁碧雲道 ...

如果城巴肯同九巴做跨公司 BBI,我係支持唔開 A26 嫁。

但根據調查數據,因為啟德機場歷史問題,秀順、麗港城、油塘有極大量既機場返工客,
而家兩繁 E 車根本滿足唔到返 Shift 既人需求,油塘要全日 A 車聲音一直存在。

咁樣計法,A26 碧雲道觀塘山過山線其實係極大化到全日需求,無可能完美做到街街有 A 車。

A29P 絕對係因為康翠將南無 A 車而出現,秀順無全日機場車大同碧雲道夾。康翠車程過長係當時 A29P 開線因素黎。

至於康城,邊個話同唔到人夾 30 分一班 A 車?
佢行一行將南、將藍、茶果嶺、麗港城已經 KO,一樣落得番中九龍幹線,
做完所有野我深信都唔洗 120 分鐘咁痴線。

惡意回復是不道德的行為。
3ASV174 發表於 2022-1-24 01:47 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-1-24 01:39
如果城巴肯同九巴做跨公司 BBI,我係支持唔開 A26 嫁。

但根據調查數據,因為啟德機場歷史問題,秀順、麗 ...

機場搬左 25 年都黎緊啦
仲用當年數據……退晒休啦,依家機場最多人返工係住東涌大西北,唔會係東九,就算係都唔會係近年入伙既將南康城囉

你講到 A29P 係因為將軍澳山區而開咁今日呢個因素都係存在架啦,如果咁講都拎唔走架喎,我就只睇到 A29P 係因為將南嘈無 A 車秀順又無全日機場車先串埋一齊一個鐘一班,經寶琳路只係順個便

依家 A29P 都係得一個鐘一班
俾你日出康城將南直上中九幹,又咪係一個鐘一班,仲要 2026 都唔知通到未,到時先再算啦,依家將藍個狀態根本唔係過海既話,係殘廢一樣
dennis28a 發表於 2022-1-24 02:08 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-1-24 01:47
機場搬左 25 年都黎緊啦
仲用當年數據……退晒休啦,依家機場最多人返工係住東涌大西北,唔會係東九,就算 ...

如果當年數據無用,E22X 一早取消左。

所以我咪支持 A28 依個弱智重組唔應該做,
A22 A23 A26 A29 E22 E22A 係將藍通車果陣,根本要全面睇一次點處理,
邊幾個線長遠要行中九龍幹線,改到唔影響將來重組。

而唔係亂開藥方改上加改
惡意回復是不道德的行為。
3ASV174 發表於 2022-1-24 02:21 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-1-24 02:08
如果當年數據無用,E22X 一早取消左。

所以我咪支持 A28 依個弱智重組唔應該做,

將藍連 690 694 都話唔郁得
經將轉o的車又話唔郁得,講咩都晒氣,重組條毛

依家東九又唔係條條線都只做東九將軍澳,
仲要拖埋九龍中仲有堆 A20 A21 A23 A25,根本亂到九彩,成件事就係本身相對密既主線都唔想郁,而正常通關情況下 A 車易回本所以不斷開疏車 A 線 cap 盡佢
但我覺得呢個 approach 唔係錯,只係有部分線想做密到 30 甚至更密要加大個 catchment 就變得好奇怪
A29P 變 A28 係其一但只係有限車數,依家 A29 食晒 A22 東九客但 A22 線又因為一個總站走線郁唔到班又唔減得仲騎呢
 樓主| AE367 發表於 2022-1-24 06:27 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2022-1-24 01:01
其實成日講要A線直車既人係咪睇唔到成個青衣中同涌美都冇A車
作為除東涌同屯南外最近機場既地區, 半個青衣 ...

2020 RPP有關於葵青機場巴重組,A32會做青衣中同青衣南。
不過又係未找數。
HM3044 發表於 2022-1-24 09:09 | 顯示全部樓層

我喺F1版提出過啦,應該用A26/A27/A28嚟解決東九龍去機場嘅問題

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2130307-1-1.html
A29P改A28:跟RPP行安秀道、寶達
A26/A26P/E22P:統一走線跟E22P(油塘、秀茂坪、四順)
新增A27 麗港城-機場,經翠屏道、曉光街、秀茂坪、樂華、牛頭角、三彩、黃大仙

JX9097 發表於 2022-1-24 09:09 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-1-23 23:48
我完全唔覺得入機場方向 60 分鐘有問題
甚至依家 A29P 朝早得兩班車,我搭早機都一定係夾 A29P 時間
除非 ...

呢點認同,尤其是回程拎住十萬幾樣嘢仲要我轉車?
真係冇法子(如無直線,直線空窗期)的話
直接坐的士啦

畀5位數去旅行,慳呢二百幾蚊?
有時去完旅行,拎住一袋二袋
即使有A29返到去,我都寧願坐的士
User12345678910 發表於 2022-1-24 09:29 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-1-24 09:09
呢點認同,尤其是回程拎住十萬幾樣嘢仲要我轉車?
真係冇法子(如無直線,直線空窗期)的話
直接坐的士啦 ...

當年A29仲係8:10先開將軍澳方向頭車嗰時,試過miss咗01:10東涌開嘅 N29,就坐喺T2到06:50,先慢慢行去GTC等E22A頭車返寶坑,都冇轉車/搭的士/等08:10 A29
arfung 發表於 2022-1-24 09:32 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-1-23 10:22
當年城巴propose過,將南反對因為令到將南行車時間過長
所以之後先會發展到E22B,A29
以致再之後嘅A29P

好奇一問,不太熟那些年的路線歷史。

若E22A將南區域開,大致跟290走線往返東涌,走線非常合理。(雖然當年未有290)
同時A29(或類近路線組合)將南尾站隧道出入觀塘往返機場,作為配套亦理性。

將南已有地鐵直達,為何仍會這麼大「牙力」反對?

那些年好像有叫E22B特別車,印象中坐過一兩次,用單層非常快。
記得好似行山但叫做順住去,仍快過E22A到寶林…
反而現在E22A咁樣兜法,對將北只是一程車優勢但搭得真係耐。