hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴41M, 41P合併消息
開啟左側

[路線消息] 九巴41M, 41P合併消息

LRT1027 發表於 2022-4-4 08:38 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-4-2 09:50
驚88E冇人頂雞頭(而家88A有人頂住雞頭兼食埋88E),到時碼頭早繁得番413去青衣站驚爆鑊。 ...

青衣碼頭行路去青衣站既人遠比搭車多
eric278 發表於 2022-4-4 09:11 | 顯示全部樓層
恐怕要等青富苑至青衣站新招標線通車,才可解決這個死局。
昨天入大嶼山時在青葵公路見到青富苑及美景隔鄰的明翹匯已經落成,準備入伙。

順便一問,該條招標線開標未?
還看香港公交
 樓主| FBI2 發表於 2022-4-4 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2022-4-4 09:11
恐怕要等青富苑至青衣站新招標線通車,才可解決這個死局。
昨天入大嶼山時在青葵公路見到青富苑及美景隔鄰 ...

未有結果
 樓主| FBI2 發表於 2022-4-4 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-4-4 07:02
其實2頭行去地鐵站都係合理距離,仲要有$2機,真係有咁多人坐車?

據講上年有個白痴向申訴公署投訴,話41P取消後,青衣城冇平車出荃灣,要求加轉乘優惠補償,被運輸署大大棍ban落來,所以先拖到今年先搞,當決定搞既時候,就遇疫情,同埋小巴危機,拖到而家,九巴話要再操過車,所以搞到5月先郁。

不過,青衣坐地鐵出荃灣好似仲平過41P,點都講不上冇平車搭。
kei_hk 發表於 2022-4-4 10:28 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-4-4 10:12
據講上年有個白痴向申訴公署投訴,話41P取消後,青衣城冇平車出荃灣,要求加轉乘優惠補償,被運輸署大大 ...

MTR車費唔係好似平過巴士﹐係直情平過巴士(現時MTR收費: $4.5)

由東涌線開通到現在﹐都係平過巴士。

話無平車出荃灣﹐這個理由真係點講都講唔通。

除非﹐佢係話荃灣西站啦(現時收費: $5.3)。

ATE7025 發表於 2022-4-5 21:47 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-4-4 10:28
MTR車費唔係好似平過巴士﹐係直情平過巴士(現時MTR收費: $4.5)

由東涌線開通到現在﹐都係平過巴士。

MTR 平又點,根本荃灣MTR 都唔就腳
kei_hk 發表於 2022-4-5 21:49 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2022-4-5 21:47
MTR 平又點,根本荃灣MTR 都唔就腳

留意重點 : 據講上年有個白痴向申訴公署投訴,話41P取消後,青衣城冇平車出荃灣,要求加轉乘優惠補償

問題係要平車﹐就唔會係41P囉﹐而係全日都有的MTR。
所以﹐這個理由根本唔成立。

至於你話唔就腳﹐就講得通﹐但投訴的一位﹐唔係用這個理由囉。

m_rd08 發表於 2022-4-7 18:49 | 顯示全部樓層

搭單問多句,長沙灣觀碼招標線係咪有結果?見到長荔街放多左支屎水牌,唔知有冇關係?

樓主| FBI2 發表於 2022-4-7 18:51 來自手機 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2022-4-7 18:49
搭單問多句,長沙灣觀碼招標線係咪有結果?見到長荔街放多左支屎水牌,唔知有冇關係?

棟左好耐啦
WR309 發表於 2022-4-7 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-4-4 10:12
據講上年有個白痴向申訴公署投訴,話41P取消後,青衣城冇平車出荃灣,要求加轉乘優惠補償,被運輸署大大 ...

唔單只呢隻OMB case, 啲乜乜吹水會啲人都好著眼於價錢牌。但可以同大家講, 該區嘅人個個都有錢搭綠頂, 41M/41P 點整都係死。運吉直頭有一刻係不反對用某線提供雙向分段, 善用資源云云

觀乎葵青聯運同埋居民嘅意見, 呢個 plan 仲有變數, 即管睇睇是否五月實行到