hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九新有意合併115,115P
開啟左側

[小道消息] 九新有意合併115,115P

LAK2 發表於 2022-2-3 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層

前有紅中線
後有紅磡站東鐵過海
仲有8A/8P轉天星

黃埔區去中環灣仔行海皮直頭三面受敵
實在惡做
係回程行灣仔道客量先比較穩定
HY1012 發表於 2022-2-3 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層
將來無咗301, 應該要將115 182 隧道口個站搬去301個位, 方便好多
JX9097 發表於 2022-2-3 13:39 | 顯示全部樓層
HY1012 發表於 2022-2-3 13:35
將來無咗301, 應該要將115 182 隧道口個站搬去301個位, 方便好多

相信東鐵過海後
收費廣場站應該都會cut咗佢
搬番入去巴士站彎
KW2523 發表於 2022-2-3 16:58 | 顯示全部樓層

下路搭115本身就係好慢下, 唔爭在兜埋
之前搭嘅時候家維邨要兜成三個字先出返蕪湖街
真係怕怕, 要搭巴士都係行出去搭101/111算
不過兜海逸會係點行, 就咁兜定係跟A23?
teddybus 發表於 2022-2-3 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-2-3 16:58
下路搭115本身就係好慢下, 唔爭在兜埋
不過點行, 跟A23?

其實跟A23好正常
橫掂反方向都係行緊呢段路
天空之神 發表於 2022-2-3 22:36 | 顯示全部樓層
其實家維同豪園都咁遠離東鐵東西線

我又唔明點解要減班

反而最應該飛走既係紅磡灣果段

問題係點先飛得走姐
.
xdxd 發表於 2022-2-4 00:31 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-2-3 22:36
其實家維同豪園都咁遠離東鐵東西線

我又唔明點解要減班

無話唔得嘅,用蕪湖街西行可以直去紅隧口
但過往非繁搭115經驗嚟計,家維+黃埔嘅客量大致同紅磡/紅磡灣三站嘅客量差唔多,
抵唔抵飛就見人見智
2076 發表於 2022-2-4 02:24 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-2-4 00:31
無話唔得嘅,用蕪湖街西行可以直去紅隧口
但過往非繁搭115經驗嚟計,家維+黃埔嘅客量大致同紅磡/紅磡灣三 ...

往港島方向入得黃埔,其實行埋紅磡灣都冇乜分別,德民街出蕪湖街咪又係原路折返。

唔知早繁入海逸,會唔會該等班次不停家維邨了......如果沿途車站不受影響咁入海逸,只能係德民街>海逸>黃埔咁行,咁樣家維之前啲客實趕走晒了。

如果我想執下115往港島走線,我覺得

馬頭圍道>鶴園街>鶴園東街>紅磡道>(海逸豪園)>黃埔花園>德民街>蕪湖街>漆咸道北

可能會比較合理。

車站方面鶴園街加個新站,加紅磡邨,德民街小巴總站後面加1個站,可以的話,蕪湖街過左船澳街路口再加多個站,補返家維邨,咁樣條走線會合理少少。
抗議962B重組
還我962全日服務
jpoon 發表於 2022-2-4 02:49 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-2-4 02:24
往港島方向入得黃埔,其實行埋紅磡灣都冇乜分別,德民街出蕪湖街咪又係原路折返。

唔知早繁入海逸,會唔 ...

馬頭圍道轉入鶴園街有啲勉強喎
而且鶴園街、民裕街不時有貨車泊街阻住,疫前就見過有旅遊巴畀私家車頂住轉唔到彎,搞到鶴園街塞死咗
嚟緊市建、康力重建項目都會有建築車出入,會點影響鶴園街我就唔知啦,鶴園街亦無乜位畀你加個站,恒豐工廈有貨車出入位,再前啲分別有春田街同崇志街,邊有位畀你停巴士?
http://jpoon9394.blogspot.com/
10598C 發表於 2022-2-4 03:23 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-2-1 19:03
其實而家返土瓜灣都做唔到,所以問題不大

落車站位不嬲乘客冇咁care,115 E23呢啲都係去程停家維邨對面,回程停紅磡邨
何況紅磡邨站行返去其實唔算好遠

應該等火車過海再評估客量轉變,不過115紅磡灣應該跌客跌得幾勁,寧願到時南行跟6C轉出漆咸道,紅磡灣留返115P同回程算,而家115紅磡灣真係兜好耐