hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴開辦93B 康盛花園↺觀塘開源道 經將軍澳隧道 ...
開啟左側

建議九巴開辦93B 康盛花園↺觀塘開源道 經將軍澳隧道

kmb71k 發表於 2022-2-11 00:20 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-2-11 00:07
平時冇轉乘優惠,又如何反映轉乘需求呢?
而且轉車唔使錢就多人?咁你就錯了,果日690多人到頂閘,我坐797 ...

果日正正就係唔少人貪新鮮
平時少人搭果啲線都多人搭
所以690果日多人搭根本唔出奇
你試下閒日上去轉車站睇下幾多人轉690
平時少人到冇朋友
以上回應,是否可行?是否合適?
3ASV174 發表於 2022-2-11 00:31 | 顯示全部樓層

下繁慳返幾部車做埋 98A 特車更實際啦
條線根本又係掛名做山上轉車站,實際做景榕樓(坑口)超特快,平時搭得隧道線既山上客都會返到寶林先轉車,你架車又係要兜寶林,咁隧道線寶林免費轉返 93A 93K 98A 98C 290 290A 九龍方向咪得,仲唔使單吊呢架有緣人

本身都要轉車既話,大把地方轉車好過將轉
尤其大部分將轉線本身根本唔密
如要討論,請先自貼差餉單一次
214P_world 發表於 2022-2-11 01:53 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-2-11 00:20
果日正正就係唔少人貪新鮮
平時少人搭果啲線都多人搭
所以690果日多人搭根本唔出奇

錯,閒日將轉唔係「唔多人」轉690,而係近乎「冇人」轉690,
因為任何一條線轉690返翠林都要補差唔多7蚊,你搭埋我嗰份...

而免費當日如果「少人搭嘅線都會多人搭」,咁98同797咪應該班班頂閘?但嗰日任我揀位喎...

而如果翠林居民/你話果條人龍裏面嘅其他乘客 係因為貪「新鮮」而坐,「新鮮」即係平時未試過/好少試啦,
咁試問佢地點知將轉轉690係「新鮮」事、咁多架唔上但死等690?我又唔信全條人龍都係巴士迷
相信答案就係居民一直都知有個咁嘅組合,一直想搭但補7蚊冇優惠轉乘實在令人卻步
獨學而無友,則孤陋而寡聞
kmb71k 發表於 2022-2-11 10:05 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-2-11 01:53
錯,閒日將轉唔係「唔多人」轉690,而係近乎「冇人」轉690,
因為任何一條線轉690返翠林都要補差唔多7蚊 ...

你都識話轉車站而家要俾多七蚊上康盛/翠林
咁擺到好明果日突然多人係好唔尋常
唔尋常既原因就係啲人遊車河周圍去
試下去未去過既地區
果日好多地方都係咁
好多唔會爆既路線都好爆

與其咁樣轉來轉去
點解我唔一程過93A 98A 98C上到康盛/翠林
要走去搭呢條B線去寶林/新都城兜圈先至返到康盛/翠林?
想要轉乘既
98A已經做到
以上回應,是否可行?是否合適?
214P_world 發表於 2022-2-11 14:28 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-2-11 10:05
你都識話轉車站而家要俾多七蚊上康盛/翠林
咁擺到好明果日突然多人係好唔尋常
唔尋常既原因就係啲人遊車河 ...

我冇話樓主條B線冇問題,但想講將轉往翠林/690種行法係絕對有需求,只不過轉乘都仲要補7蚊真係嚇走人
嗰日遊車河唔出奇,但咁多種轉乘組合(又觀塘又黃大仙)唔用,偏偏識得揀將轉,
仲要將轉咁多個月台都咁少人,偏偏690條隊排到轉晒彎,當時我仲以為係唔係98,797調咗排隊位去P3...

連平時冇人會咁轉嘅線都咁多人識用,除咗佢地真係好想搭(免費轉乘)之外我諗唔到其他解釋,
而集體想搭就即係有需求,如果唔係 點解當日唔返寶琳先轉93A,93K,98A,98C,290,290A,296M,E22A呢?
至於呢個需求有幾persistent/班客搭過有冇回頭,再次免費轉乘自有答案 (否則唔通有客都照當佢冇需求咩),
亦即可以開轉乘優惠嘅路線試水温,只不過試水温嘅線應否係樓主B線就另作別論
3ASV174 發表於 2022-2-12 00:26 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-2-11 14:28
我冇話樓主條B線冇問題,但想講將轉往翠林/690種行法係絕對有需求,只不過轉乘都仲要補7蚊真係嚇走人
嗰日 ...

康盛翠林繁時一直都係有有轉乘既九巴線上將轉
呢條叫 98P,但無人會搭佢上去轉車,可否直接視為沒有需求?
214P_world 發表於 2022-2-12 01:32 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-2-12 00:26
康盛翠林繁時一直都係有有轉乘既九巴線上將轉
呢條叫 98P,但無人會搭佢上去轉車,可否直接視為沒有需求 ...

有98P嘅時段,喺將轉轉多程98D/296D貪得意咩,而且去程並冇回程「返咗將轉再算」呢枝歌仔唱
btw 當日排到轉彎嘅係將轉往翠林,唔係翠林往將轉
3ASV174 發表於 2022-2-12 01:35 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-2-12 01:32
有98P嘅時段,喺將轉轉多程98D/296D貪得意咩,而且去程並冇回程「返咗將轉再算」呢枝歌仔唱
btw 當日排到 ...

出去係轉常規線,回程單吊 30 分一班 690,先唔會有人「返左將轉先算」
只會返到寶林再算

康翠客搭車既習慣,係唔會搭尚德將南車轉車
基本上佢地平時會落山轉既車,只有寶林既 98D 798

話唔定當日排到轉彎,班客係搭去景榕樓同新都城呢,反正 690 係最快
214P_world 發表於 2022-2-12 02:03 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-2-12 01:35
出去係轉常規線,回程單吊 30 分一班 690,先唔會有人「返左將轉先算」
只會返到寶林再算

而家都冇車好轉上康翠,當然冇人「返咗將轉先算」,所以先至話係有需求但未被滿足
平時康翠居民的確經常落寶琳坐地鐵/98D/798,但小巴轉巴士冇優惠居民負擔唔輕,趁有將轉就執執佢吧

當日690相信有一部分乘客搭去景榕樓同新都城,不過690來嘅時候有乘客大聲嗌上車問「經唔經翠林」,
所以康盛翠林或者690沿線嘅其他站既然有需求,比多幾個廉宜轉車選擇減輕居民負擔總好過課重金轉小巴
3ASV174 發表於 2022-2-12 03:00 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-2-12 02:03
而家都冇車好轉上康翠,當然冇人「返咗將轉先算」,所以先至話係有需求但未被滿足
平時康翠居民的確經常 ...

專登搭去將轉轉車,但 690 到站仲要問「經唔經翠林」,
唔知佢原本等緊咩車?定係唔知有將轉有車返翠林,但又搭錯車去將轉咁捧場?

居民主要會轉到既 98D/798,要平價合理車程既轉車選擇唔需要上將轉,
出觀塘 / 彩虹都有,將轉連坑寶客都吸唔到幾多個,咪玩其他人。