hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴狙擊962系又一力作 - 960屯轉起載特車 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴狙擊962系又一力作 - 960屯轉起載特車

2076 發表於 2022-2-9 00:56 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-2-9 00:41
我想問52X轉960/961/P960,係會快過一程962S?
去銅鑼灣仲貴咗10蚊添~

咁52X轉車係真係有機會快過一程962S......因為962S入大欖涌而52X入屯轉3分鐘內上到九巴,轉車就會快過直車,而早繁唔難發生。同埋用月票就真係有得平。不過置樂回程就點都係962X贏十條街的。
抗議962B重組
還我962全日服務
Waiyin12 發表於 2022-2-9 09:35 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-2-8 22:46
咁樣做,其實實際上係抽962B同962P資源去開962X早繁,6班962撥去開962S,最後962S開到12班,青山灣當然唔 ...

感謝修訂建議,有幾點我係幾buy =)

我建議962A入銅鑼灣,係想分流半個屯碼原962P客上962A,咁962P可以減多幾班
如果962A改行龍門路,又金鐘止步,唔知吸到幾多962P轉投?
不過我唔反對,Approach 同下繁 962G X962類似,一條屯碼開、龍門居出,一條龍門居開、屯門泳池上公路,分別吸納兩邊想尾站直出/大把位揀嘅客
另外好同意962X行皇珠路、屯門泳池,吸下御海灣客用時間換站位靚/有位坐,甚至指定班次出Flyer,唔知有無961客會受

我都想962B早繁入銅鑼灣,我就唔信青龍頭、深井無人去灣銅返工,同樣地無理由非繁有直車反而早繁要兩程
但早繁軒尼詩道、怡和街都唔多塞車,應該唔存在quota問題?
用掃管笏(停深井)特車做都係好事,起碼少一種特車無咁煩,順便益埋掃管笏
我反而覺得黃金海岸特車不如取消算,置樂/三聖開出,咁青山灣多一班車
另外962S大欖涌個問題,其實個站係咪上好多客?
(我唔太熟大欖一帶,睇地圖附近好似係紀律部隊同監獄...)
MANN1579 發表於 2022-2-9 13:13 | 顯示全部樓層
上面個幾篇長文(資料豐富、獨特的分析和改善建議),
可讓區外人睇完之後對當區實況有實質理解。

我覺得:
1. 「蝕巴」早繁時段屯門南的過海市場已經「飽和」,較難有大規模改動。
     (尤其是競爭對手已經優先調派資源係D公海位度,加埋月票嘅價格優勢夾擊下)

現時可以做的都係「微調」,例如: 在屯門南某些位置加一些特班;
     在青山公路下游增加一些班次以滿足新增需求;
     或稍微改變或縮短走線去避免經過一些塞車位等。

2.  早繁時段能提供 57 個班次,運載能力約7000 人,
     加上上面有版友已指出屯門南的乘客基本上能上到有座位的巴士。
     我不認為可得到「蝕巴」表現欠佳的結論。

樂仔〞 發表於 2022-2-9 14:04 | 顯示全部樓層

我想問52X轉960/961/P960,係會快過一程962S?

例子唔洗舉到咁遠 , 簡簡單單拎 252 做例 , 呢樣每日都發生緊
07:30 962S 特同 252 齊齊係掃管笏開車
基本上 962S 去到愛琴海岸就企十個八個出青公 , 252 就大半車客左右
由於青公客唔會想企 , 962S 通常係青公途中會爬咗 252
但 252 後兜大欖涌 , 最終 252 同 962S 都係前後腳入轉車站
252 到屯轉就通常 1 分鐘內會有有位坐嘅 961S 埋站
到最後過咗海 , 因為 962S 入港澳碼頭總站 , 961S 通常係外面落完客就會過咗佢
然後就 961S 行電車路之下放甩 962S 行干諾道中 , 快過 962S 2 - 3 分鐘到銅鑼灣

我相信以三聖至黃金海岸沿線巴士站而言 , 52X vs 962S 分別一樣唔會大
2076 發表於 2022-2-9 14:37 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-2-9 14:04
例子唔洗舉到咁遠 , 簡簡單單拎 252 做例 , 呢樣每日都發生緊
07:30 962S 特同 252 齊齊係掃管笏開車
基本 ...

其實掃管笏坐得滿962S特車,證明佢地係有需求去港島,但都係有去冇回,而且去程都係得0730一班直達車,差唔多係全個屯門區最少直達中區巴士服務的地區。回程方面即將有3班962會入掃管笏,算係有輕微改善。唔知早繁如果有962B特車比掃管笏直車出中區,唔知佢地會唔會賣帳而唔搭252轉九巴呢? 不過我見261B同52X特車都唔算受歡迎,似乎掃管笏居民都唔太賣帳經深井。

另外為了減少混亂,其實掃管笏的962S特車,理應在962B/962S改名為952/952P之後,改為叫962特車,令到來回都係962服務。
抗議962B重組
還我962全日服務
樂仔〞 發表於 2022-2-9 14:45 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-2-9 14:37
其實掃管笏坐得滿962S特車,證明佢地係有需求去港島,但都係有去冇回,而且去程都係得0730一班直達車,差 ...

有 252 後 , 52X 261B 嘅特車自然需求細
而且朝早青龍頭同深井咁多人上 , 花嘅時間遠比早繁屯轉車鏈轉車時間多 , 自然唔搭啦
2076 發表於 2022-2-9 14:47 | 顯示全部樓層

MANN1579 發表於 2022-2-9 13:13
上面個幾篇長文(資料豐富、獨特的分析和改善建議),
可讓區外人睇完之後對當區實況有實質理解。

其實屯碼區應該都唔會有更多乘客搭城巴,要搭 962A / 962P 有位坐的乘客都上晒車,而家已經有坐唔滿的情況出現,即係城巴服務已經係充足,唯一叫做可以食多少少客就係宜家做左的加停屯門泳池,另外就係考慮比 962A 行龍門路截九巴客。

青公青山灣段一向為人詬病的問題係 962 同 962S 成日聯合到站,變左 0-20 分鐘一班車,趕左唔少客走,加上青山灣塞車問題,令到下游時間唔穩定,進一步迫人見車就上。改善方法都講左好多次,就係一種走線,一係變晒 962 ,一係變晒 962S,唔好再玩聯合到站。

最後就後增長區域,962S 掃管笏特車表現理想,但掃管笏服務得清晨 2 班 962N,以及早繁 962E 2班,962S 1班,係有條件加班,但在善水唔再加車落去 962 系列的情況下,點樣再改善服務,真係有難度。

抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2022-2-9 14:57 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-2-9 09:35
感謝修訂建議,有幾點我係幾buy =)

我建議962A入銅鑼灣,係想分流半個屯碼原962P客上962A,咁962P可以減 ...

962A 962B 一路唔落銅鑼灣,見到九巴 960C/S/P 961P/S 入晒去,城巴都無動於衷,似乎係有顧慮,有可能係入埋銅鑼灣回車時間唔夠。咁 962A 行龍門路,就算冇 962P 客轉投,點都搶到少少 59M/59X -> 960/961 客的,反正 962A 有剩餘載客空間,又唔停屯轉,如果行到龍門路,將會係龍門路最快出到港島的班次。

962X 行皇珠路都係忽發其想,而 962X 早繁作為置樂新增服務,配合 962P 減班,其實理應盡量安排flyer行 962X,以求屯碼區 962P 上得晒啲客,反正以班次數量計,置樂有齊 962X 同 962S,將會有啲過剩。

其實講到非繁有車,早繁冇車的問題,掃管笏仲搞笑,清晨有 2班 962N之後,下班要直出中環的就係 0730 962S,城巴既然想重組,其實令到掃管笏成個早繁都有直車出中環都係應該要做的事。
962S大欖涌問題,大約每班 962/962S 上 0-2 個客咁,實在唔太需要14班車入晒去浪費時間,第一步可能係抽走比較爆的 962S 唔入大欖涌先。

抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2022-2-9 15:00 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-2-9 14:45
有 252 後 , 52X 261B 嘅特車自然需求細
而且朝早青龍頭同深井咁多人上 , 花嘅時間遠比早繁屯轉車鏈轉車時 ...

所以其實諗諗下,早繁用 962B 做掃管笏又好似冇乜意義,班客都未必會賣帳,但唔拉 962B 入去做掃管笏,就只能靠城巴天降資源去開 962S 特車,唔知會唔會袋住 962B 先有著數......至少叫做有直車出港島。

不過以非繁時段計,962B 吸引力應該唔會細,252 + A33 本身唔算密車,962B 可以直達又唔係太慢。
抗議962B重組
還我962全日服務
KE7066 發表於 2022-2-9 19:09 | 顯示全部樓層

962S 服務時間內去銅鑼灣可以轉 960S,再唔係 960/961 轉電車都得架,又唔係得 P960 一個選擇,而且貪平果班通勤客一早月票啦