hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [原因] 同樣係專營巴士,何解盤數差咁遠? ...
開啟左側

[問題] [原因] 同樣係專營巴士,何解盤數差咁遠?

kay 發表於 2022-2-10 21:10 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2022-2-10 21:07
但港島東有唔少特快線,呢類應該有得做 (2X,8,8P,720,722,780,788,789)

特快線需求應該早就見左頂
港島無得做
開下新地盤本身係好事
但啟德又搞到垃圾

不過講咩都係咁
無糧出點拆
打混咁耐都未見過巴士公司窮到出唔到糧
世界很簡單 人類很複雜
E500facelift 發表於 2022-2-10 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-2-10 21:07
8號叫做有得做, 笑了

柴斜,康翠臺一帶都要車去銅鑼灣同灣仔
brianso198 發表於 2022-2-10 21:12 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-2-10 21:10
港島無得做
開下新地盤本身係好事

問題係佢唔識點開發

不過港島做特快係好難有前途係真

E500facelift 發表於 2022-2-10 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-2-10 21:10
港島無得做
開下新地盤本身係好事

我冇話唔開新地盤,一向唔反對新城開九龍同新界線

btw都係果句,新城搞成咁,問題喺善水到,又唔見喺新世界(新創建)果陣搞到咁差?新世界時期都已經唔算好,但比左善水仲衰左
brianso198 發表於 2022-2-10 21:23 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-2-10 21:12
柴斜,康翠臺一帶都要車去銅鑼灣同灣仔

如果係多客既話點解永遠第一個就搞佢先?

又唔見2X, 8P會畀人搞

但唔好意思, 居民group表示2X改總站後班次穩定性無好過

耀東夠要車去銅鑼灣同灣仔啦, 咪一樣要碌2A (雖然西行咁坐都係半個鐘去到銅鑼灣唔係真係太慢)
愛秩序灣明明隔離係東廊又要堆車全部碌筲箕灣道, 架720仲要兜到去太古城先識上東廊

唔係叫你全日都要快, 但繁時都越做越跌唔識諗方法搵返生意有咩好講

kmb71k 發表於 2022-2-10 21:30 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-2-10 21:23
耀東夠要車去銅鑼灣同灣仔啦, 咪一樣要碌2A (雖然西行咁坐都係半個鐘去到銅鑼灣唔係真係太慢)
愛秩序灣明明隔離係東廊又要堆車全部碌筲箕灣道, 架720仲要兜到去太古城先識上東廊

唔係叫你全日都要快, 但繁時都越做越跌唔識諗方法搵返生意有咩好講

早上繁時有720X
同時720太安樓出東廊
走線已經算快
以上回應,是否可行?是否合適?
lwb701 發表於 2022-2-10 21:33 | 顯示全部樓層

好多年前曾經提議新巴796P由廣東道延長至九龍站
理由係西九附近多地盤客同酒店工客

九龍站一帶搭地鐵要經步行至中環站轉車,
一程車有位坐唔洗轉特快綫對於基層勞工始終都有吸引力,
而且可以執215X啲客。

點知好改唔改行佐敦同條廢綫296D爭客,損人不利己。
296D𠵱家疫情前兜埋入西九位位$10
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
brianso198 發表於 2022-2-10 21:55 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-2-10 21:30
早上繁時有720X
同時720太安樓出東廊
走線已經算快

愛秩序灣咪又唔見左

不過都要多謝佢一樣野
720X證明筲箕灣特快係唔work

herman15hk 發表於 2022-2-10 22:38 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-2-10 20:01
依家香港地巴士要搵定位唔易
好似港島
要快小巴/MTR,平貴有齊

九龍新界個地理特性同比香港島唔同,就係好多地方唔同地鐵平排,令貴價車都可以做大流水,1A, 290/A可以一車做幾轉全程收費嘅客
港島北基本上得一條路,大部份地方行去鐵路站都唔超過10分鐘,行超過10分鐘就已經唔係旺區,再講平有電車快有地鐵仲有人信平價大流水可以吸客?
少甜啊唔該
whzzzz 發表於 2022-2-10 22:57 | 顯示全部樓層

現在價錢不是主要問題, 因為可以容易改; 而係新城畫線差, 唔識/開拓不到新市場

港島許多路線如果給九巴也一早被取消/重組, 如 2, 12, 75, 82m 等